8 de març

Dona

Valoració i petició de descomptes: VAGA 8 MARÇ

Després d’una jornada històrica del moviment feminista i de l’èxit en les accions i mobilitzacions que van sorgir dels grups de dones dels diferents barris, districtes, ciutats i moviments estudiantils, que es van organitzar al voltant de la vaga de 24h i que van acabar confluint en una multitudinària manifestació, USTEC·STEs (IAC) ens reafirmem en la necessitat d’aquesta vaga general de 24 hores, que va convocar legalment la Intersindical Alternativa de Catalunya, de la qual formem part.

 Amb aquesta jornada reivindicativa les dones hem pogut evidenciar, al llarg de tot el dia, la gran precarietat i vulnerabilitat que encara vivim en la societat, donant la importància que ens correspon que va més enllà d’un acte commemoratiu o una simple aturada.

 Volem recordar també que aquesta lluita ha de ser constant, que no representa una acció puntual del 8 de març. Per aquesta raó, hem tornat a demanar, com l’any passat, que els descomptes de vaga aplicats en el sector de l’Ensenyament es dediquin a implementar accions específiques, com ara destinar-los a hores de coordinació en els centres educatius i a l’impuls d’accions formatives adreçades a totes les treballadores i els treballadors en matèria de coeducació per tal que esdevingui realment un eix transversal en el currículum educatiu, a partir del qual s’eduqui, des de la diversitat, en la riquesa i igualtat d’oportunitats i, d’aquesta manera, es previnguin les violències masclistes.

 La solidaritat dels treballadors i treballadores que hem exercit el nostre dret a la vaga ha estat un exemple que ha enfortit la visualització d’aquesta discriminació i que ha permès que el debat sobre aquesta desigualtat hagi entrat als centres educatius, que els mitjans se’n fessin un gran ressò i que les manifestacions hagin tornat a estar històriques. Per tant, hem aconseguit un dels nostres objectius: el feminisme novament s’ha situat en el centre del debat.

 Considerem que als centres educatius la jornada de vaga va ajudar a l’èxit sense precedents de la jornada històrica del 8 de març, que ha de significar canvis immediats. Tot i que el seguiment de la convocatòria ha estat desigual, la gran majoria de centres van patir algun tipus d’afectació. En alguns només es van poder garantir els serveis mínims, amb les circulars corresponents. Així mateix, s’han activat als claustres els debats i les activitats al voltant del 8M, la qual cosa ha permès visualitzar la problemàtica de la desigualtat de gènere en el si de la nostra societat i s’ha reflectit també en el seguiment i les mobilitzacions del moviment estudiantil.

 Com ja vam explicar a l’hora d’argumentar la convocatòria, amb aquesta vaga hem volgut lluitar també contra la desigualtat laboral, que existeix també dintre del Departament d’Ensenyament: l’eliminació de la reducció de jornada amb el 100% de retribució durant el 1r any de la criatura, els requisits subjectius com l’entrevista que poden impedir obtenir feina pel fet d’estar embarassada o de voler gaudir d’una reducció de jornada per tenir cura d’un fill o una filla o d’un familiar, el canvi de normativa en les darreres adjudicacions d’estiu, l’eliminació de l’impuls de les accions formatives en matèria de coeducació adreçades a tot el professorat i la renovació de concerts educatius a escoles que segreguen per sexe. Esperem que amb l’èxit de la jornada d’ahir s’implementin canvis significatius per eradicar les discriminacions que patim.

 USTEC·STEs (IAC) continuarà acompanyant el moviment feminista i participant-hi perquè continuï autorganitzant-se per avançar en les necessàries, innegables i imparables conquestes socials per la igualtat real entre homes i dones.

 Gràcies a totes i tots per la vostra participació en la vaga general d’aquest 8 de març.

«Per un món on siguem socialment iguals, humanament diferents i totalment lliures.»

Rosa Luxemburg

 

 

Podeu veure algunes fotos de la jornada a: enllaç
Valoració: Jornada històrica del moviment feminista.
Us adjuntem novament diversos materials que hem realitzat per tal que les tingueu a la vostra disposició:

Model de carta a les famílies del centre

Perquè fem vaga: referents històrics i socials de la necessitat de la vaga del 8 M

-El comunicat d’USTEC·STEs de la convocatòria de vaga feminista 2019.

-El manifest i comunicat de la IAC vaga feminista 2019.

-L’eina: No parem, fem vaga, que vam realitzar en motiu del 8 de març del 2018 i, en la qual tractem qüestions referents al concepte de vaga.

-El díptic elaborat pel 25 de novembre del 2017, on s’exposen diverses situacions que es donen en el nostre entorn laboral.

-El díptic elaborat pel 25 de novembre del 2018.  Per l’aplicació efectiva de la coeducació en la prevenció de les violències masclistes.

 -Per què els i les docents fem vaga?

USTEC·STEs (IAC) creiem fermament que la coeducacó i la incorporació de pedagogies feministes és indispensable per prevenir la violència masclista, educar en la diversitat i potenciar la riquesa i la igualtat real d’oportunitats. Des dels nostres inicis hem lluitat per aquest canvi transformador, per una educació crítica, laica i coeducadora. Entenem que el feminisme és una eina essencial per al canvi, que interpel·la a la interrelació i al treball cooperatiu entre l’alumnat, des de relacions de reciprocitat per combatre les desigualtats, per educar en valors, valors que posen en el centre la vida i la persona, cada nena i nen, cada noia i noi que tenim a les aules.  Cal de manera urgent que la COEDUCACIÓ sigui realment un eix transversal en el currículum educatiu, amb formació i recursos suficients.

En l’actual convocatòria d’oposicions, en la part A de la primera prova, programació didàctica, el Departament d’Ensenyament ha incorporat el següent contingut:

“Presentació d’una programació didàctica que ha de fer referència al currículum vigent a Catalunya i ha de tenir en compte la inclusió i la perspectiva de gènere.”

Amb aquesta Eina reobrim una petita escletxa i aproximant-nos de nou a aquests conceptes, us oferim un petit recull de dones que cal visibilitzar, no més imprescindibles que d’altres que no s’hi recullen, un petit glossari i un seguit de lectures recomanades i recursos.

Us animem a continuar la recerca, a revisar els continguts i l’ús del llenguatge i els espais i a seguir transformant les nostres pràctiques educatives.

Enllaç a l’eina.

Nou web de la Secretaria de la Dona d’USTEC·STEs (IAC).

Podeu consultar totes les nostres publicacions, enllaços, informacions d’interès i informació sindical amb perspectiva de gènere. Des de la seva creació, fa 40 anys, la secretaria de la dona d’USTEC·STEs (IAC) treballem per donar resposta i abordar la situació específica de les dones en els camps laboral i social:

Promovent iniciatives amb una òptica feminista en la línia d’acció sindical, realitzant un seguiment de normatives, lluitant per tal que prevalgui el principi d’EQUITAT, (equitat entesa com l’aplicació que se’n fa a cada cas específica a fi de corregir les situacions injustes per aconseguir la plena igualtat, un principi general de dret) i impulsant l’estudi i la reflexió del sistema escolar amb la Coeducació com a eix vertebrador.

 

Us recordem que també ens podeu seguir a les xarxes a:

@USTECSTEsDONA
facebook: secretdona ustec

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes