Comunicat

USTEC·STEs (IAC) celebrem la recuperació parcial però insuficient d’algunes condicions laborals. Un anunci que arriba enmig de la campanya electoral i que en cap cas reverteix la totalitat de les retallades

Des del nostre sindicat fa setmanes (des del mateix moment de la convocatòria electoral) que pressionem al Govern, al Departament d’Educació i al conjunt de grups polítics exigint que es compleixi el compromís de reversió de totes les retallades aquesta legislatura amb l’aprovació d’un decret d’urgència. Durant aquests dies també hem seguit participant d’accions i mobilitzacions, especialment encaminades al reconeixement de la retallada del deute dels estadis

L’anunci del Govern de restabliment del primer sexenni a sis anys, d’equiparació parcial del professorat d’FP i de retorn a dos cursos vista de les dues hores de reducció pels majors de 55 anys, per tant, cal situar-lo en aquest context de pressió i en l’interès electoral. Només es pot entendre emmarcat en el cicle de mobilitzacions dels darrers dos cursos, amb fins a 15 vagues d’educació i, en especial, en el treball incessant que com a USTEC·STEs hem realitzat en el si de la unitat sindical. No és mèrit de cap sindicat de forma individual, sinó de l’acció conjunta de tot el col·lectiu.

Es demostra també que no hi havia cap justificació per supeditar els acords de reversió de retallades a l’aprovació dels pressupostos del 2024. Això només responia al tacticisme del Departament i dels sindicats que van signar l’acord del 25 de gener. Ha quedat clar que el govern podia tirar endavant les mesures per decret, tal com demanàvem i com ha acabat fent. 

Dit això, perdem altre cop l’oportunitat d’aprovar un veritable decret de reversió de retallades:

  1. Se segueix sense acceptar, per als milers de docents afectats per la retallada dels estadis de promoció docent, el retorn del deute
  2. Cal una rebaremació dels estadis per tal de ressituar la data a efectes de quan realment haurien d’haver-lo assolit.
  3. La reducció de 2h lectives als majors dels 55 anys es deixa d’aquí a dos cursos i s’implementa per franges d’edat, cosa que perpetua el curs vinent la retallada.
  4. L’equiparació salarial del PTFP amb titulació superior de formació professional deixa fora el personal del cos de professorat especialista en sectors singulars d’FP i equipara el personal interí amb titulació universitària quan s’hauria d’integrar.
  5. L’acord no inclou la resta de punts de la plataforma reivindicativa, qüestions com la reducció de ràtios, l’augment de plantilles o la recuperació del poder adquisitiu, ni tampoc l’estabilització de les plantilles (el pacte d’estabilitat) o altres elements fonamentals per a la qualitat educativa com ara la derogació del decret de plantilles.

Noves passes per dignificar l’educació pública:

USTEC·STEs (IAC) no acceptem que les persones afectades per la retallada del sexenni no recuperin la part de sou que han deixat de cobrar des de l’aplicació de la retallada, fet que causa un greuge comparatiu amb la resta de treballadores i treballadors que no han patit el perjudici. És per aquest motiu que hem iniciat la via judicial per reclamar aquest salari no percebut i donem suport a la Plataforma organitzant per reclamar col·lectivament el retorn del deute.

Per altra banda, hem impugnat davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya la resolució EDU/2144/2023, de 16 de juny, de convocatòria pública per a la integració del PTFP al cos de secundària. Considerem que la norma permet la integració de tot el professorat tècnic d’FP, mentre que la resolució catalana tan sols la permet al funcionariat de carrera amb titulació universitària, des del 19 de gener de 2021. USTEC·STEs continuem lluitant per aconseguir la creació d’un cos únic de professorat d’FP adscrit al subgrup A1, la qual cosa solucionaria els greuges que històricament han patit els i les docents d’FP.

Alhora, USTEC·STEs tenim clar que cal un nou cicle de lluita per seguir reivindicant millores de les condicions laborals, la dignificació de l’educació i la nostra tasca professional:

  • La inversió del 6% del PIB i acabar amb la segregació del sistema educatiu en apostar per una xarxa pública i en català, on la igualtat i l’equitat siguin les màximes premisses.
  • La recuperació de la democràcia als centres amb la derogació dels decrets de plantilles, de direccions i d’autonomia de centres.
  • L’increment de les mesures i els recursos per a una educació veritablement inclusiva, tant organitzatives com personals: reducció de ràtios, increment del personal docent i laboral que atén l’alumnat amb NESE, més hores de coordinació entre els diferents professionals, etc.
  • La millora de les nostres condicions laborals: recuperar el poder adquisitiu, eliminar la sobrecàrrega i la burocratització de la feina, estabilitzar les plantilles i donar prestigi a la tasca educativa.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes