Recuperem el sexenni a 6 anys i reclamem el deute

El març de 2012 érem en un context de crisi financera on els serveis públics del país van ser retallats salvatgement per part del govern.

Una de les conselleries més castigades va ser la d’educació i, en conseqüència, els seus treballadors i treballadores. Es van empitjorar de forma deliberada i planificada les condicions materials a les aules i, de retruc, va afectar també l’atenció a alumnat i famílies. Va ser el Govern de la Generalitat d’Artur Mas amb la consellera d’Educació Irene Rigau qui va aplicar l’Acord de govern GOV/29/2012, de 27 de març, d’aplicació de mesures excepcionals en matèria de personal docent no universitari dependent de la Generalitat de Catalunya durant el període 2012-2015. Retallar serveis públics és robar. I això és el que ens van fer amb aquest acord: robar-nos milers de diners del nostre salari, del nostre treball.

La retallada del sexenni va suposar un retrocés considerable en les condicions retributives i laborals del professorat. La condició d’esperar als 9 anys de servei per aconseguir el primer estadi significava la pèrdua de tres anys de retribucions en cadascun dels estadis assolits pel professorat que els començava a adquirir des de la data d’aplicació de l’acord. L’argument utilitzat per justificar aquesta retallada va ser que, de forma transitòria i davant la crisi econòmica, “tots i totes havíem de fer esforços”. La història ens explica, però, que aquests esforços els paguem la classe treballadora, mentre que les elits del país continuen omplint-se les butxaques i acumulant riquesa a costa de la nostra feina.

Malauradament, l’estocada final es va produir el 2014, quan l’acord circumstancial va esdevenir estructural amb l’aplicació de l’Ordre ENS/330/2014, de 6 de novembre, del procediment de promoció docent per estadis. Aquesta mesura encara no revertida, entre altres factors, ens ha col·locat actualment en la cua salarial de l’estat espanyol, sent Catalunya la segona comunitat autònoma més cara on viure i amb una inflació desbocada.

No reconèixer el deute derivar de les retribucions no percebudes per aquesta retallada ni establir-ne un calendari per al retorn ha estat i és per a USTEC·STEs (IAC) una línia vermella en les negociacions per la reversió de les retallades amb el Departament d’Educació. Ja som més de 40.000 treballadors i treballadores afectades pel deute i, si no es retorna l’actual estadi als sis anys, el col·lectiu cada vegada serà més gran. Afirmar que es reverteixen totes les retallades sense pal·liar aquest greuge és mentir i menystenir el col·lectiu docent, ja de per si castigat i assenyalat constantment per l’administració amb l’objectiu de tapar la pròpia incompetència.

És per això que USTEC·STEs, tal com vam anunciar a finals de gener, hem iniciat la via judicial per reclamar el salari no percebut. De totes maneres, tenint en compte el nou cicle polític que s’engegarà abans de finalitzar aquest curs, seguim confiant en la via política de la negociació col·lectiva per garantir el retorn de tot el deute i la reversió d’altres retallades salarials que encara queden pendents. Aquesta via pot revertir retallades com la recuperació de les prestacions i ajuts dels Fons d’Acció Social (FAS) i el pagament de tots els càrrecs que es desenvolupen, així com proveir millores en les retribucions que ens proporcionin salaris decents i la dignificació de la nostra feina.

Des d’aquí, també volem donar suport a la Plataforma Deute Estadis Docents (@Deute_Estadis) que ahir, dilluns 22 d’abril, va oferir una roda de premsa davant el Departament d’Educació. És una plataforma formada per docents que s’han organitzat amb l’objectiu de reclamar aquest deute per mitjà de la mobilització i la via judicial, interposant una demanda col·lectiva.

foto suport a la Plataforma Deute Estadis

Pàgina web: https://sites.google.com/view/deuteestadis/qui-som?authuser=0

Telegram: https://t.me/+snNoJAo-Q6U3Mzg0

Formulari de reclamació del deute: https://estadisdocents.cronda.coop/Microsites/SGetMicrosite?SITE=390&IDIOMA=2

Adjuntem el comunicat de la plataforma. Te’l pots descarregar al següent enllaç.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes