Comunicat de denúncia front l’immobilisme del Departament davant les condicions de temperatures extremes que es pateixen als centres

Des d’USTEC, denunciem, novament, que als centres educatius no es compleixen les condicions mínimes de seguretat i salut, i el motiu,  altre cop, són les altes temperatures que tenim a escoles i instituts

Comunicat del 16 de juny de 2022:

Fa temps que hom situa que les conseqüències del canvi climàtic tindran una especial afectació als països del sud d’Europa. A ningú pot haver agafat per sorpresa que les temperatures aquest mes de juny serien molt elevades. Estàvem tots avisats.

D’acord amb el Reial decret 486/1997, de 14 d’abril, pel qual s’estableixen les disposicions mínimes de seguretat i salut en els llocs de treball, l’exposició a les condicions ambientals dels llocs de treball no ha de suposar un risc per a la seguretat i salut dels treballadors/es. Així, al Reial decret es disposa que la temperatura dels locals on es facin treballs sedentaris, propis d’oficines o similars, ha d’estar compresa entre els 17 i els 27 ºC, i la dels locals on es facin treballs lleugers entre els 14 i els 25 ºC. Així mateix, la humitat relativa ha d’estar compresa entre el 30 i el 70%.

L’onada de calor extrema que patim, fa enfilar les temperatures a l’interior dels centres educatius molt per sobre dels 27º. Aquest fet té una afectació directa sobre els treballadors/es de l’educació, sense obviar a l’alumnat. De forma generalitzada, des dels centres s’informa que tenen espais educatius a partir de 30º, generalitzadament i fins els 38 graus! Això implica un alt grau de discomfort, una afectació directa sobre la salut dels treballadors/es (lipotímies, desmais, etc) i també sobre el comportament i el benestar de l’alumnat.

Després de 2 anys d’adaptacions constants, havent de repensar l’organització dels espais als centres i la distribució dels grups per la COVID, ara toca buscar refugis climàtics a dintre dels centres i repensar les activitats previstes a les programacions per culpa de les elevades temperatures. Altre cop, un esforç ingent per als equips directius i els claustres.

Ara mateix, en els centres no es pot garantir la prestació adequada del servei per la qual cosa, molts, han optat per fer arribar una circular informativa a les famílies, oferint-los la possibilitat de recollir llurs fills/es abans de l’hora prescriptiva, per evitar mals majors.

En altres centres, estan optant per comprar ventiladors amb el seus propis exigus recursos econòmics, amb l’esforç de les AFES o amb l’ajut dels ajuntaments…

 I mentre tot això passa, què fa el Departament?   RES!

Està valorant realment la situació actual a partir de les dades que tenen i que són contundents?

S’està prioritzant la salut i el benestar dels treballadors/es dels centres educatius (i dels alumnes) per prendre les decisions coherents i oportunes en clau preventiva?

S’han convocat d’urgència els Comitès de Prevenció de tots els SSTT?

S’ha convocat tots el coordinadors/es de riscos a una reunió extraordinària i d’urgència per informar-los de les possibles mesures que es poden adoptar i/o consensuar propostes que sorgeixin fruit de la realitat que viuen als centres?

Els equips tècnics del diferents SPRL dels SSTT, estan agafant mostres de temperatures en aquells centres que pateixen més estrès tèrmic?

S’ha replantejat la Conselleria l’ordre del calendari, no des de la vessant estrictament política o mediàtica, sinó des de la perspectiva d’una veritable racionalització del calendari, necessària, tenint en compte que any rere any les temperatures pugen i que treballar en aquestes condicions tèrmiques està lluny de la idoneïtat?

Instem als centres educatius a continuar denunciant les temperatures que superin el que marca l’article 7 del Reial Decret 486/1997. Per la nostra banda, nosaltres també denunciarem a la Inspecció de Treball l’incompliment de la Llei de prevenció de riscos des del punt de vista de la seguretat dels treballadors/es.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes