Comunicat

Toca actuar d’urgència: Per principi de precaució, USTEC-STEs (IAC) demanem el confinament de centres educatius en situació límit.

El Departament d'Educació ha propiciat un retorn a l'escola presencial sense cap de les mesures de prevenció suficients, i és el màxim responsable del descontrol de la pandèmia que amenaça amb la continuïtat de l'obertura dels centres educatius i la viabilitat de l'activitat econòmica.

Si les escoles no són tot el segures que poden arribar a ser, és perquè el Dept. d'Educació encara ens té sota mínims: sense EPIs (màscares FFP2), amb ràtios elevades en espais petits, sense contractació de personal suficient, sense poder garantir distància social, sense obres de ventilació adients ni adquisició de filtres HEPA, sense PCRs suficients per a tot el personal… la dura i la crua realitat és que els centres educatius, especialment a la secundària, són receptacles i reproductors de la Covid-19 que, a deu setmanes de l'inici de curs, han accelerat, en bona part, i com ja vam advertir en el seu moment, el virus arreu.

En tot aquest temps, USTEC·STEs (IAC) no hem parat de denunciar aquestes condicions potencialment perilloses (comunicats: 1 , 2, 3, 4). Ho hem explicat a les meses tècniques, als tècnics de salut laboral del Departament, ho hem exposat amb dades concretes i actitud constructiva a les Meses de negociació, hem transmès al propi conseller la nostra predisposició a col·laborar per corresponsabilitzar-nos de la situació d'emergència a l'hora de buscar la millor manera de protegir la comunitat educativa. I malgrat tot, no han fet res. I és ara quan veiem que aquest Departament és el principal culpable de la situació i el responsable que la continuïtat de la presencialitat a l'escola estigui en perill.

En resum, que hem arribat a aquest punt a causa de la política erràtica, confusa i imprudent del Departament d'Educació i dels seus responsables. I que, malauradament, és el Dept. d'Educació qui continua impedint que les escoles siguin el més segures possible, i no ho seran fins que l'administració faci cas de les demandes dels actors educatius.

Enfront d'aquesta greu situació, USTEC·STEs (IAC) continuem apostant per la presencialitat als centres educatius del nostre país. Tanmateix, aquesta presencialitat no pot ser a costa de la salut de les persones que formen part de la comunitat educativa; els nostres alumnes, les seves famílies i els professionals que hi treballen dia a dia.

Des de la responsabilitat, proposem les següents mesures:

  • Reclamem confinaments selectius de centres educatius, quan la situació en el mateix centre i en l'àmbit local o municipal esdevingui insostenible. Cal que s'apliqui el protocol de gestió dels casos covid-19 on diu «Cas positiu en dos o més membres no convivents que pertanyen a grups de convivència en diferents espais: es podria plantejar la interrupció de l'activitat presencial del centre educatiu, també durant 14 dies.»

  • Reclamem que en aquests centres amb un grau elevat de grups confinats,es facin proves PCR a tot l'alumnat i personal del centre.

  • Que, en aquests casos, USTEC·STEs (IAC) restarà molt amatent a la garantia de tots aquells drets laborals que es puguin lesionar: manteniment de la contractació, substitucions, protecció de personal vulnerable, garantia de conciliació, evitar els abusos del teletreball…

USTEC·STEs donem suport total als centres educatius que es trobin en una situació difícil, davant la negligència del Departament d'Educació en la gestió de la pandèmia, per aconseguir les demandes de prevenció i una ràpida actuació que salvaguardi la salut de la comunitat educativa. Per tot això, promourem un seguit de mobilitzacions i l'increment de les mateixes.

USTEC-STEs (IAC)

13/11/2020

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes