USTEC·STEs (IAC) demanem que les bonificacions de les taxes a les EOI s’equiparin als preus públics i s’apliquin en tots els nivells del MECR per a les llengües impartides.

El passat 30 de novembre, el grup nacional d’Escoles Oficials d’Idiomes (EOI) d’USTEC·STEs (IAC) ens vam reunir amb el grup parlamentari d’ERC. Vam aprofitar per demanar que les bonificacions de les taxes a les EOI s’equiparin als preus públics i es puguin aplicar en tots els nivells del marc europeu comú de referència (MECR) per a les llengües que s’hi imparteixen.

Els preus públics (nivells A1, A2, C1 i C2) els regula directament el Departament d’Educació, mentre que les taxes (nivells B1 i B2) depenen de la llei d’acompanyament de pressupostos que s’aprova cada any al Parlament de Catalunya. Els diners els recapta el Departament d’Economia i Finances. Com que les taxes es regulen des del Parlament de Catalunya, li correspon al Parlament aplicar les bonificacions que sol·licitem.

L’Ordre EDU/155/2020, de 18 de setembre, recull algunes bonificacions que havíem reclamat durant anys com a USTEC·STEs (IAC) i que s’havien aprovat en un dictamen al Consell Escolar de Catalunya el juny del mateix 2020. En aquest ordre s’establien certes millores per promoure l’aprenentatge de les llengües: bonificar estudiar dues llengües a la vegada; bonificar estudiar una llengua no impartida al currículum de batxillerat, i tenir en compte la discriminació positiva envers el català i l’occità i bonificar-ne en un 50% o 75% l’aprenentatge, tal com recomana el Protocol per a la garantia dels Drets Lingüístics signat a Donostia l’any 2016.

Malauradament, en l’ordre, però, només s’hi incloïen les bonificacions i exempcions en el cas dels preus públics i no pas de les taxes. Quan des d’USTEC·STEs (IAC) hem demanat que aquestes bonificacions també s’apliquin a les taxes, la resposta del Departament d’Educació sempre és que aquesta responsabilitat recau en el Parlament i no pas en el Departament d’Educació. És per això que hem fet aquesta petició directament al Parlament de Catalunya.

Les bonificacions o exempcions dels preus públics (Departament d’Educació) incloses en l’ordre fan referència a promocionar les llengües tal com s’observa en aquesta taula (no s’hi mencionen, en cap cas, les taxes):

TAXES

B1, B1.1, B1.2

B2, B2.1, B2.2

PREUS PÚBLICS

A1

A2

C1

C2, C2.1, C2.2

  • Els alumnes dels centres sostinguts amb fons públics que es matriculen d’una segona llengua estrangera en una EOI, diferent de la llengua estrangera obligatòria del currículum que estudien en el centre educatiu, tenen una bonificació del 50% del preu públic.

  • Els alumnes matriculats en una EOI que cursen una llengua estrangera i volen estudiar una segona llengua estrangera en la mateixa o una altra EOI, tenen una bonificació del 50% del preu públic en una de les llengües que es matriculin.

  • Els alumnes matriculats en una EOI que cursen una llengua estrangera en el nivell de 5è (intermedi B2) i es matriculin en una nova llengua estrangera el curs immediatament posterior, tenen una bonificació del 50% del preu públic de la matrícula de la nova llengua.

  • Les persones que es matriculen a un curs de nivell bàsic A1 o de nivell bàsic A2 en llengua catalana o en llengua occitana, tenen una bonificació del 75% del preu públic de la matrícula.

  • Les persones que es matriculen a un curs de nivell d’actualització i especialització C1 o C2 en llengua catalana o en llengua occitana, tenen una bonificació del 50% del preu públic de la matrícula.

  • Els alumnes que cursen una llengua estrangera en una EOI i es matriculin en el servei d’autoaprenentatge tenen una bonificació del 50% del preu públic de la matrícula d’aquest servei.

Aquest greuge comparatiu entre cursar un nivell o altre de la mateixa llengua no és ben rebut per la comunitat educativa i la ciutadania. És per això que vam demanar al Parlament de Catalunya que faci tot el possible per compensar aquesta diferència i reculli en les taxes de les EOI les bonificacions que ja fa tres cursos s’apliquen als preus públics.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes