COCOBE: Un nou menysteniment cap a la coeducació

Un nou menysteniment cap a la coeducació i una altra sobrecàrrega per a la comunitat docent!

NOVETAT! ⇒ Descarrega el fulletó i llegeix el comunicat d’USTEC·STEs


Comunicat d’USTEC·STEs

Després de la publicitat que el Departament d’Educació va fer del Programa Coeduca’t els ha faltat temps, coincidint amb el nou nomenament de la Consellera d’Educació, per tornar a fer de la igualtat efectiva un tema menor per al sistema educatiu català. Ha estat així després de la compareixença de l’exconseller Cambray a les darreres jornades de Reflexió del Consell Escolar de Catalunya en què es va comprometre amb la comunitat educativa tot afirmant que la coeducació als centres educatius, per fi, tindria reconeixement ple.

Li ha faltat temps a la nova consellera i al seu equip per a crear un nou càrrec als centres educatius en què la coeducació i els drets LGTBIq+ són quasi inexistents. Un nou càrrec que és de facto una triple coordinació i que haurà d’assumir una sola persona de cada centre, sense hores estipulades per a desenvolupar el càrrec i sense reconeixement econòmic. Com ja ha indicat el Departament a través d’una carta als centres educatius en la que insta a donar aquesta coordinació a persones que ja en tenen una per tal de no pagar-la.  Des d’USTEC-STEs (IAC) demanem que tots els càrrecs siguin remunerats independentment del nombre l’alumnat i de la plantilla de cada centre.

El menyspreu és tal que la coeducació apareix a l’últim punt de la llista publicada als Documents per a l’organització i la gestió dels centres (09/06/2023) en la que es descriuen les funcions que hauria de desenvolupar la coordinadora COCOBE*. A més, la resta de funcions descrites al document, suposen una responsabilitat inassumible per a les persones que hagin de desenvolupar-la, ja que comprenen tasques per a les quals és impossible formar-se en 30 h.

En aquest sentit, les coordinacions COCOBE hauran d’assumir la gestió de qualsevol classe de violència als centres educatius, gestió per a la qual existeixen professionals amb qualificació que haurien de ser qui fessin aquesta feina als centres (professionals de la psicologia, de la infermeria, de l’atenció a la diversitat…)

La convivència als centres és un tema cabdal pel benestar emocional d’alumnat, docents, personal laboral i de tota la comunitat educativa. El Projecte de convivència, és el document marc que ha de planificar i implementar totes les actuacions encaminades a assolir una bona convivència als centres educatius. La seva elaboració i desplegament s’ha de portar a terme de forma compartida amb tota la comunitat educativa, amb l’assessorament, implicació i participació de professionals especialistes (propis del centre i dels Serveis Educatius).

És inacceptable i injust focalitzar aquesta responsabilitat amb una sola persona com és el coordinador COCOBE. El mateix projecte de convivència, explicita que la comissió de convivència (d’obligada creació), col·labora en la planificació, l’aplicació i el seguiment del Projecte de convivència. Des d’aquesta perspectiva, no entenem l’atribució de funcions que ha d’assumir aquesta nova figura.

És evident que existeix un problema greu amb les violències als centres educatius, però, una vegada més, el Departament d’Educació no assumeix la seva responsabilitat i nega la dotació del personal especialitzat que seria necessari per a construir uns espais educatius lliures de violències.

De la mateixa manera no facilita ni ordena aquells espais imprescindibles per portar a terme un veritable projecte de convivència, impulsant totes aquelles accions de caràcter preventiu que són necessàries. Espais on fos possible un treball compartit i col·laboratiu, amb una dotació horària coherent amb la importància del projecte i amb participació per part diversos perfils professionals i de la comunitat educativa.

Pel que fa a la coeducació, clarament, hem tornat enrere amb aquesta coordinació COCOBE, ja que desfà la feina de dècades de les persones formades en coeducació que hi treballen als centres educatius. El fet de reivindicar la coeducació no és, de cap manera, capritxos ni una qüestió de moda, com sembla que s’apunta des del Departament d’Educació, sinó que és fonamental per a tenir un sistema educatiu més just que no deixi ningú enrere.

Tan és així que aspectes tan importants con l’Educació Afectiva i Sexual Integral s’apunta de forma genèrica en un suposat desplegament del qual no s’indica cap procediment ni tampoc s’especifica qui ha d’assumir aquesta implantació, tot i que entenem que serà una altra tasca inassolible que penjarà de la COCOBE.

El mateix passa amb el compliment dels drets vers les persones LGTBIQ+ que apareixen de forma fugissera al document en el qual s’indica que es farà sensibilització vers la defensa de les persones LGTBI+ sense concreció material, horària, sense eines, sense indicacions pedagògiques ni perspectiva curricular.

Fa la sensació que tot plegat ha estat un garbuix, on el desplegament de la coeducació en el marc de la normativa vigent ha estat nomenada de passada perquè no quedi dit que no s’ha fet, però sense cap voluntat d’implementació real.

Des del sindicat USTE-STEs (IAC) no ens oposem a aquesta coordinació, ja que entenem que la coeducació hauria d’estar present als centres i recollida als projecte educatiu dels centres, un fet que sempre ha defensat el nostre sindicat. Per aquest motiu demanem que aquesta coordinació de coeducació sigui una coordinació exclusiva, amb reconeixement, amb formació, amb dotació horària… i que s’implanti a tots els centres.

Amb tot, ens neguem al fet que la coeducació desaparegui, que deixi de ser transversal, que s’amagui sota aquesta coordinació, que, per altra banda, vol posar un pedaç a les situacions de violència que es donen a tot el sistema educatiu carregant amb aquesta responsabilitat, una vegada més, a les persones docents.

*Les sigles COCOBE fan referència a COEDUCACIÓ, CONVIVÈNCIA I BENESTAR EMOCIONAL.

 

AIXÍ NO, ANNA SIMÓ! SENSE COEDUCACIÓ NI CONVIVÈNCIA NO ANEM ENLLOC!

 


Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes