Comunicat

Les mesures proposades pel Departament davant les altes temperatures són un pedaç que no resol el problema

USTEC·STEs continuem denunciant que els centres educatius no estan adaptats i que calen mesures organitzatives, com ara racionalitzar el calendari davant les temperatures extremes cada cop més freqüents i preveure, excepcionalment, la suspensió d’activitats en els pics de calor.

De cara a la imminent pujada de temperatures que patirem novament als centres educatius, el Departament no està fent una proposta de mesures reals i efectives per garantir les condicions mínimes de seguretat i salut del personal i l’alumnat. USTEC·STEs ja fa anys que impulsem la denúncia de les altes temperatures als centres i la promourem fins que s’hi posi remei.

És una evidència que els més de 2.500 centres educatius públics de Catalunya no estan adaptats a la nostra realitat climàtica. Ens trobem amb edificis obsolets, sense climatització; edificacions sense aïllament; patis durs sense suficient ombra, etc. Aquesta situació coincideix amb onades de calor cada cop més accentuades a causa del canvi climàtic. Les temperatures superiors a 25° (límit marcat pel Reial decret 486/1997) són cada cop més freqüents, es presenten abans i s’allarguen durant més temps afectant la finalització i l’inici de curs. A tot plegat, s’hi afegeix la sequera que patim actualment.

Recentment, inspecció de treball ja ha advertit al Departament que cal un pla d’actuació urgent, tant a curt com a llarg termini. També li ha comunicat que les mesures aplicades fins al moment són completament insuficients.

Davant d’aquesta realitat, el Departament d’Educació, malgrat disposar de tot el curs per elaborar un pla d’actuació real, no ha fet la seva feina. No proposa solucions efectives ni utilitza coherentment les mesures organitzatives, ans al contrari, fa passes enrere i acumula errors:

  • L’ordre de calendari anunciada és un retrocés. Suposa una setmana més de permanència al centre en època de màxima calor (juliol) i l’avançament del curs escolar al setembre, incorporant les tardes com a lectives.

  • El subministrament massiu de ventiladors no pertoca, l’únic que fa és moure l’aire calent i disminuir mínimament la sensació tèrmica de la persona que és al davant.

La gran novetat d’aquest estiu presentada en el document POCAT (procediment d’organització dels centres per altes temperatures) és la creació de refugis climàtics en 100 centres educatius. Això suposa instal·lar-hi aire condicionat en algun espai comú o polivalent (biblioteca, menjador, etc.). Aquesta solució implica una considerable inversió inicial i un elevat cost energètic que contradiu la normativa d’eficiència energètica i els objectius de desenvolupament sostenible. USTEC·STEs ens oposem a la instal·lació d’aire condicionat generalitzada, per consciència ecològica. Cal adaptar els centres, però cal fer-ho amb mesures que no perjudiquin el planeta ni contribueixin a l’escalfament global.

Més enllà de tot això, cal preguntar-se: Quina és la funció d’aquests refugis climàtics? Com s’organitzarà l’alumnat en hores de màxima calor? Es desplaçarà tot l’alumnat a aquests espais alhora? Permetrà la realització d’activitats pedagògiques?

USTEC·STEs volem les escoles obertes, però també segures. Per això, demanem solucions reals: mesures organitzatives coherents, adaptades a la realitat climàtica que ens trobem, i un protocol clar d’actuació, comú per a tots els centres, per a les situacions de temperatures extremes. L’aplicació del protocol i les mesures no es pot deixar a criteri de les direccions, com ja va ocórrer l’any passat, i la seva activació no pot dependre de l’assoliment de temperatures que sobrepassin en molt el llindar que determina la normativa. Aquest protocol ha de preveure la flexibilització horària i la suspensió de les activitats quan estigui en risc la salut de l’alumnat i dels treballadors i treballadores dels centres educatius.

Mentrestant, continuarem denunciant les condicions als centres educatius, que no són òptimes ni per ensenyar-hi, ni per aprendre-hi.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes