Dona

8M del 2023: VAGA FEMINISTA, defensem els teus drets, amb fermesa per una educació feminista!

És indubtable que el moviment feminista ha crescut i s’ha pluralitzat imparablement.

Els anys 2018, 2019 i 2020 la IAC, de la qual USTEC·STEs formem part, va ser la primera organització sindical que va legalitzar la vaga feminista a Catalunya.

De nou aquest any 2023 el 8 de març USTEC·STEs (IAC) torna a convocar vaga laboral de 24h perquè totes les persones treballadores puguin exercir el seu legítim dret a fer vaga per caminar juntes cap a una societat igualitària i perquè totes, des de la nostra diversitat, tinguem vides dignes.

USTEC·STEs (IAC) fem una crida a assistir a totes les accions i mobilitzacions convocades pel moviment feminista.

Des dels seus inicis, USTEC·STEs hem lluitat per aquest canvi transformador, per a una educació crítica, laica i coeducadora. Entenem que el feminisme és una eina essencial per al canvi a partir de relacions de reciprocitat per tal de combatre les desigualtats i per educar en valors; valors que posen en el centre la vida i la persona, cada nena i nen, cada noia i noi que tenim a les aules.
Concretament al Departament d’Educació, vora un 75% del personal docent som dones. La xifra, parlant del personal laboral, s’incrementa fins al 86%.

Com hem assenyalat, cal recordar que les mesures pressupostàries han anat destruint sistemàticament l’estat del benestar i han afectat avenços socials, especialment en matèria de conciliació, com ho són la pèrdua en els drets relacionats amb les cures. Així, abans del 2012 s’atorgava el dret que un dels progenitors reduís 1/3 la jornada i en cobrés el 100%, per poder-se dedicar a la cura de l’infant. A partir del 2012 la reducció de jornada comporta una minoració de les retribucions.

Aquestes mesures regressives afecten especialment les dones, ja que majoritàriament són les que assumeixen les tasques de cura.
USTEC·STEs (IAC) creiem fermament que la coeducació i l’educació sexoafectiva són indispensables per prevenir la violència masclista, educar en la diversitat i potenciar la riquesa i la igualtat real d’oportunitats. Per tot això considerem que hauria de ser un eix transversal en el currículum educatiu.

En l’àmbit laboral del sector educatiu exigim, entre altres aspectes:

  • Mesures contra la precarietat laboral i l’alta taxa de contractes amb jornades parcials i de curta durada.
  • Que els processos de selecció siguin públics i objectius (mèrits, currículums cecs i eliminació d’entrevistes).
  • Tendir a establir la jornada laboral completa de 30h.
  • Modificar el Decret 1299 (2006) per incorporar-hi les noves malalties professionals tenint en compte la perspectiva de gènere, és a dir, la simptomatologia femenina, i adequar la informació sobre aquestes malalties.
  • Permisos per cura 100% retribuïts. Cal recuperar i ampliar els avenços en matèria de conciliació i combatre la minoració de retribucions com a conseqüència de les cures.
  • USTEC·STEs ha acompanyat judicialment un cas d’una dona monomaternal i el passat setembre de 2022, el Jutjat Social n.26 de Barcelona va estimar l’ampliació de la prestació de setmanes de permís per naixement. El TSJC obre la porta a què les mares monomaternals ampliïn el permís per naixement a 32 setmanes.
  • La implementació d’una llei d’igualtat retributiva real, per combatre, entre d’altres, la desigualtat de les pensions.
  • Una educació feminista: cal més formació i més recursos per a una aplicació efectiva de la coeducació.

USTEC·STEs (IAC) seguirem al costat de moviment feminista per garantir els drets de les dones i posar fi a tota mena de violències. No podem permetre cap pas enrere en igualtat, equitat i drets. Continuarem lluitant per un món més just.

Des de la seva creació, fa més de 40 anys, la secretaria de la dona d’USTEC·STEs (IAC) treballem per donar resposta i abordar la situació específica de les dones en els camps laboral i social.

Promovem iniciatives amb una òptica feminista en la línia d’acció sindical, i realitzem un seguiment de normatives, tot lluitant per tal que prevalgui el principi d’EQUITAT (entesa com l’aplicació que se’n fa de cada cas específic a fi de corregir les situacions injustes per aconseguir la plena igualtat: un principi general de dret) i impulsem l’estudi i la reflexió del sistema escolar amb la coeducació com a eix vertebrador.

Ens podeu seguir a les xarxes a @USTECSTEsDONA

I trobar més informació a l’Eina 520, de la Dona.

8M. Dia internacional de la dona treballadora
Flyer 8M - dia internacional de la dona treballadora

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes