24 de maig. Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

24 de maig. Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament

USTEC·STEs (IAC) seguim al costat del moviment feminista perquè segueixi la seva autoorganització per avançar en les necessàries, innegables i imparables conquestes socials.

 

Per què commemorar aquesta data?

El Dia Internacional de les Dones per la Pau i el Desarmament es va instaurar el 24 de maig de 1982 per grups de dones pacifistes europees, per recordar les campanyes realitzades per les britàniques que es van oposar a l'OTAN i a la instal·lació de les seves bases militars; a les guerres i a la cursa d'armaments.

Aquesta data no es commemora per una massacre o catàstrofe concreta, sinó per tenir present la força de les iniciatives dels moviments de dones pacifistes.

Des de la Secretaria de la Dona volem donar suport a tots els grups de dones per la pau d'arreu el món, difonent la celebració d'aquest dia als centres educatius. Creiem que és molt necessari incloure en els currículums, en les diverses activitats i accions educatives i en la vida escolar quotidiana, la cultura de la pau, amb tots els valors que comporta: solidaritat, empatia, no-violència, etc.

Queda molta feina per fer, educar per la pau és una tasca conjunta de tota la ciutadania: els educadors i educadores i les famílies. Davant les diferents situacions de conflictes 'anunciats' al món, pensem que ara és un bon moment per reflexionar sobre el nostre compromís amb la pau i la no-violència amb visió de gènere.

 

Als següents enllaços podeu trobar eines amb propostes didàctiques per treballar als centres que la Secretaria de la dona va editar

Dones per la pau i el desarmament 1.

Dones per la pau i el desarmament 2.

 

A Barcelona, demà 24/05 a les 18.30 a la Plaça del Rei, DonesxDones ens conviden a assistir plegades a la concentració que se celebrarà en el marc del Dia Internacional per la pau de les dones i el desarmament amb presència de dones, palestines, kurdes, síries, afganeses, colombianes, hondurenyes… on podrem gaudir i compartir plegades poemes, cançons i molta sororitat feminista.

 

Documentació i bibliografia. 

"24 de mayo: Día Internacional de las mujeres por la paz y el desarme". Oficina para la Igualdad de Género. Universitat Complutense de Madrid.

 

"Dones agents de pau, una experiència a l'Orient Mitjà".Quadern no 27. Gener 2006. Autor/a: Comissió de la Dona de Justícia i Pau. Format pdf

"Pacifistas: la larga marcha". Revista trimestral Perspectivas, 16. Edita: ISIS INTERNACIONAL. Xile, 1999. 

 

 

Grups de dones activistes per la pau:

Dones x dones (per la pau). Barcelona. 

Web informació sobre dones i pau: 

Mujeres de negro. Madrid, València i altres ciutats d'Espanya.

Ruta pacífica de las mujeres. Colòmbia. 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes