USTEC·STEs (IAC) guanya al TSJC el cobrament del mes de juliol del 2016 i el cobrament amb efectes retroactius del 4t i 5è estadis del personal interí

USTEC·STEs es va tancar durant la mesa corresponent i va impugnar judicialment l’Acord de Govern 70/2016 de 31 de maig, que, entre d’altres mesures, suspenia el cobrament del juliol del personal substitut i reconeixia el dret a cobrar el 4t i 5è estadi al personal interí, però només amb efectes retroactius màxims des de l’1 de gener de 2016.

Amb la sentència 202/2018 del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya s’han estimat a la part actora, USTEC·STEs, els aspectes següents:

  • El cobrament del juliol de 2016 del personal substitut que hagués treballat 6 mesos o més durant el curs 15-16. Amb aquest objectiu, en aquella època ja vam iniciar una campanya que, com hem vist, ha estat reeixida. Cal dir que a partir del juliol de 2017 aquest dret ja fou restituït mitjançant l’Acord de 31 de gener de 2017 amb el Departament.

  • El cobrament amb efectes retroactius màxims dels 4 anys anteriors a la data de la sol·licitud del 4t i/o 5è estadi del personal interí i no pas des de l’1 de gener de 2016 com marcava l’Acord de Govern que ha estat recorregut per USTEC·STEs i finalment anul·lat pel TSJC.

El dret a cobrar el 4t i 5è estadi també es va aconseguir gràcies a USTEC·STEs mitjançant diversos procediments judicials d’afiliats i afiliades (procediments: 80/14, 10/16, 34/16 i 107/16). El posicionament del Departament ha estat recórrer sistemàticament tots els procediments judicials per alentir el reconeixement general del dret.

La gran quantitat de sentències estimatòries que va aconseguir l’assessoria jurídica d’USTEC·STEs i la nostra pressió (comunicats: 123) van fer rectificar el Departament, que va publicar l’Acord de Govern 70/2016 i l’Ordre ENS/2161/201 que en gestiona el cobrament amb la limitació de dret abans comentada i que ara el TSJC ha tombat. L’Ordre obria un termini de 3 mesos (que va acabar el 3 de novembre de 2016) per sol·licitar-lo.

En les millors condicions possibles, qui va sol·licitar el 4t i 5è estadi el primer mes possible (segons el Departament, agost de 2016) i que ja complia el 4t i 5è estadi l’agost de 2012 podria arribar a percebre 10.174€ bruts. Si només es complia el 4t estadi serien 5.425,20 €. Evidentment, l’afiliació que ja en va sol·licitar el cobrament amb anterioritat a les dates imposades pel Departament podria arribar a cobrar l’estadi des del moment de la sol·licitud.

A més, amb aquest recurs guanyat per USTEC·STEs, s’obre una porta perquè els efectes econòmics dels estadis tornin a ser, com abans de la crisi, «DESDE EL CUMPLIMIENTO EFECTIVO DE LOS REQUISITOS DE ACCESO A DICHO CUARTO ESTADIO».

També ha quedat reforçada l’aplicació de Directiva 1999/70/CE, que obliga a no discriminar dintre de la mateixa empresa els i les treballadores pel fet de tenir un contracte temporal. La sentència estableix clarament que no hi pot haver discriminació ni en les retribucions ni en la resta de condicions laborals. Aquesta ha estat una reivindicació històrica del nostre sindicat, que a poc a poc ha estat avalada pels tribunals i que respon a la nostra màxima a igual treball, igual salari.

La sentència no és encara ferma, però USTEC·STEs ha exigit a la darrera Mesa Sectorial que el Departament d’Ensenyament l’acati i, per tant, apliqui els guanys retributius per defecte a totes les persones afectades sense allargar i dilatar més el temps per pagar el que li pertoca. Tot i això, caldrà esperar que la sentència sigui ferma per poder tramitar els pagaments corresponents.

Un gran triomf per a USTEC·STEs i sobretot per als drets del professorat!

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes