Absències, permisos i reduccions per malaltia


Absències per motius de salut d’una durada màxima de 15 hores​​

Les absències que es produeixen per motius de salut durant la jornada de treball o abans d’iniciar-se i que no responen a una situació d’incapacitat temporal, no generen cap descompte retributiu en les primeres 15 hores laborables d’absència en un mateix curs escolar (o les que corresponguin en funció de la jornada reduïda i del temps de prestació de serveis) i es poden acreditar mitjançant una declaració responsable, d’acord amb el model “Declaració responsable justificativa d’absència per motius de salut o d’assistència a consulta mèdica”, disponible a la intranet – Portal de centre del Departament.

No computen dintre d’aquestes hores les que es consumeixin per motius de salut i que l’endemà derivin en una situació d’incapacitat temporal (en què cal presentar la baixa mèdica). En aquests casos, les hores que s’hagin consumit no es resten del saldo inicial de 15 hores.

A aquest efecte es computen com a hores per justificar en un dia d’absència 7 hores i 30 minuts si s’està realitzant jornada ordinària o 3 hores i 45 minuts si es fa mitja jornada i 5 hores si està fent dos terços de la jornada.

El document de declaració responsable s’ha de fer arribar al director o directora el mateix dia que la persona es reincorpora al lloc de treball.

Les persones interessades poden consultar el saldo d’hores d’absència per motius de salut al portal ATRI (Gestió del Temps > Expedient d’absentisme).

Les absències per motius de salut derivades de l’embaràs i de malalties cròniques o oncològiques es poden justificar mitjançant un document de declaració responsable, sense que sigui aplicable el límit de 15 hores laborables per curs escolar.

El document de declaració responsable s’ha de fer arribar al director o directora el mateix dia en què la persona es reincorpora al lloc de treball. En qualsevol cas, les absències de durada superior a tres dies consecutius s’han de justificar necessàriament mitjançant el comunicat de baixa mèdica pertinent.

El fet que la persona interessada es trobi en algun d’aquests supòsits s’ha d’acreditar prèviament mitjançant un informe mèdic i, un cop consti l’acreditació del supòsit, no caldrà tornar-lo a acreditar.

Pel que fa a les absències per motius de salut derivades de malalties cròniques, les unitats de personal podran exigir que l’informe mèdic que en diagnostica la cronicitat hagi estat emès pels serveis públics de salut o per les entitats de mutualitat mèdica de MUFACE, així com una acreditació mèdica, en cada cas, conforme l’absència concreta del lloc de treball deriva de la malaltia crònica.

En cap cas s’admetran justificants documentals que continguin dades sobre la salut de les persones (dades sobre diagnòstic, proves mèdiques portades a terme, etc.) i, en el supòsit que siguin lliurats, cal retornar aquests justificants a les persones interessades i deixar-ne constància a l’expedient, mitjançant una diligència, que l’absència ha estat correctament justificada mitjançant un document adequat i suficient.

La documentació mèdica és confidencial i està subjecta a la normativa de protecció de dades de caràcter personal, per la qual cosa les persones que intervenen en la tramitació del procediment tenen el deure de guardar-ne el secret.

 

Absències per assistència a consulta mèdica

L’assistència a una consulta mèdica es concedeix pel temps indispensable per acudir i retornar al lloc de treball i s’ha d’acreditar documentalment mitjançant un justificant del centre o de la consulta mèdica, en el qual han de constar expressament el nom i cognoms del o de la pacient i l’hora d’entrada i sortida del centre o de la consulta mèdica.

El justificant, juntament amb la declaració responsable, s’han de fer arribar al director o directora del centre on la persona interessada presta serveis, el mateix dia que torna al lloc de treball.

 

Absències per realització de prova mèdica invasiva (inclou colonoscòpia, endoscòpia, gastroscòpia i cateterismes)

L’absència per realització de prova mèdica invasiva es concedeix per tota la jornada. El justificant de la prova s’ha de fer arribar al director o directora del centre on la persona interessada presta serveis, el mateix dia que torna al lloc de treball.

 

Flexibilitat horària recuperable per menstruació o climateri

En el supòsit de menstruació o climateri amb afectació de la salut i el benestar, les persones afectades poden absentar-se durant un màxim de vuit hores mensuals, que es poden recuperar en fraccions de 30 minuts durant els següents 4 mesos.

El justificant és la declaració responsable que s’ha de fer arribar al director o directora del centre on la persona interessada presta serveis, el mateix dia que torna al centre.


Reducció per discapacitat legalment reconegud​a

Característiques: Reducció de jornada per discapacitat legalment reconeguda quan, per aquest motiu, s’ha de rebre tractament en centres públics o privats necessàriament en horari laboral. La reducció que es pot demanar en la jornada laboral és l’equivalent al temps que la persona afectada ha de dedicar al tractament.

Durada: La reducció que es pot deman​ar en la jornada laboral és l’equivalent al temps que la persona afectada ha de dedicar al tractament.​

​Retribucions: 100%

Ves a ATRI per fer la tramitació

Documentació que cal adjuntar

Informe del servei m​èdic corresponent que justifiqui la necessitat del tractament, la periodicitat o durada aproximada, la franja horària i dies en què es pot dur a terme i que és impossible que es pugui realitzar en un horari no coincident amb el de feina del pacient.

Normativa: Article 25 de la Llei 8/2006, de 5 de juliol, de mesures de conciliació de la vida personal, familiar i laboral del personal al servei de les administracions públiques de Catalunya.

 

Reincorporació progressiva al lloc de treball per malalties oncològiques o d’especial gravetat
Pas 1. Emplenar el formulari i tramitar-ho a ATRI

​La persona interessada ha de tramitar la sol·licitud a través de l’ATRI (Expedients > Sol·licituds a recursos humans > Alta sol·licitud > Tipus de sol·licitud > Reincorporació progressiva per motiu de malaltia)​. Els gestors dels serveis territorials o del Consorci d’Educació de Barcelona rebran la petició.

Ves a ATRI per fer la tramitació     ​

Pas 2. Preparar la documentació i les mesures que es sol·liciten

A la sol·licitud, d’acord amb el que recull el formulari, la persona sol·licitant haurà de fer constar informació sobre els següents aspectes:

  • ​​​​Mesures que sol·licita per a la seva reincorporació progressiva al lloc de treball per malaltia.
  • Indicació conforme aportarà la documentació justificativa corresponent quan sigui sol·licitada per l’especialista de medicina del treball.
  • Consentiment informat a l’efecte que l’especialista de medicina del treball faci el seu informe de valoració i, si escau, demani informació a les Unitats de Salut Laboral del Departament de Salut.
  • En cas de tramitar la sol·licitud essent encara en situació d’IT i amb previsió d’alta mèdica imminent, caldrà el consentiment del sol·licitant per tal de poder contactar i concertar visita mèdica, si fos necessari per valorar la seva petició.

​Per motius de confidencialitat, a la sol·licitud no s’ha d’adjuntar cap tipus de documentació mèdica. En cas que fos necessària l’aportació d’alguna documentació complementària, aquesta s’haurà de lli​urar fent ús de mitjans electrònics o bé personalment a l’especialista de medicina del treball.

​Pas 3. Comunicació als serveis de prevenció de riscos laborals

Els serveis territorials o el Consorci d’Educació de Barcelona traslladaran la sol·licitud mitjançant eValisa al Servei de Prevenció de Riscos Laborals, amb còpia a l’especialista de medicina del treball.

​Pas 4. Actuacions de l’especialista de medicina del treball

​L’especialista de medicina del treball contactarà amb la persona sol·licitant, mitjançant correu electrònic o trucada telefònica, per tal de demanar la documentació mèdica pertinent i si ho considerés adient, concertar una visita mèdica.

Un cop es disposi de tota la informació i documentació necessària, l’especialista en medicina del treball elaborarà un informe-proposta, que des del Servei/Secció de Prevenció de Riscos Laborals es retornarà a l’òrgan gestor dels serveis territorials o del Consorci d’Educació de Barcelona. Aquest informe-proposta, en cap cas inclourà cap tipus d’informació mèdica.

En aquest document s’informarà si concorre un supòsit de malaltia oncològica o d’especial gravetat en relació amb el desenvolupament de les funcions del lloc de treball i si es requereixen mesures per a la reincorporació progressiva al lloc de treball per afavorir la plena recuperació funcional de l​a persona o evitar situacions d’especial dificultat o penositat en el desenvolupament de la seva feina.

Pas 5. Resolució i notificació mitjançant Atri

​Un cop l’òrgan gestor dels serveis territorials o del Consorci d’Educació de Barcelona rep l’informe-proposta, elevarà a l’òrgan competent la resolució de la sol·licitud, i un cop estigui signada es notificarà a la persona sol·licitant mitjançant e-valisa i ta​mbé a través del tràmit del portal ATRI, Així mateix l’esmentat òrgan gestionarà l’aplicació de les mesures pertinents, si escau.​​

NormativaInstrucció 6/​2019, de 8 de novembre​​

 

Altres permisos

Enllaç a Permisos i llicències (document d’ USTEC-STEs (IAC)

T’ha servit aquesta informació? Pots contestar aquesta enquesta. La teva opinió ens importa i ens ajuda a millorar:

Enquesta de millora