La incompetència del Departament d’Educació a les adjudicacions d’estiu: un maltractament al col·lectiu intolerable

L’obsessió del Departament d’Educació per prioritzar el Decret de plantilles per sobre del procés democràtic d’adjudicació de places provoca el caos. 

La publicació d’una modificació de la resolució de les adjudicacions d’estiu el dia abans de la data en què, suposadament, s’havia de publicar el llistat provisional (després d’ajornar-ho del 2 al 5 de juliol) on s’informa que el personal funcionari en pràctiques pot rebre via elecció o ofici un nomenament pel curs 2024-25 en qualsevol de les especialitats que tingui reconegudes a la borsa és inacceptable. Amb aquesta modificació es vulnera el dret de les persones afectades a triar si volen tenir plaça en una especialitat diferent de la sol·licitada. Denunciem que la modificació, a més, no ha passat per mesa sectorial (l’espai de negociació col·lectiva, entre Departament i sindicats). No es poden canviar les regles del joc un cop aquest ja està a punt de resoldre’s, i no poden decidir canvis de darrera hora sense informar-ne a la part social.

A la sol·licitud de les adjudicacions d’estiu, les persones que han de fer les pràctiques de funcionàries només poden optar a ocupar plaça en l’especialitat de les oposicions per via d’elecció o assignació d’ofici. En canvi, per proposta de centre es pot optar a places en una especialitat diferent, en cas d’haver-la exercit en aquell centre durant el curs 2023-24. USTEC·STEs (IAC) vam demanar a l’administració que totes les persones en pràctiques poguessin optar a totes les especialitats reconegudes a la borsa, i així trobar-se en igualtat de condicions amb aquelles que reben proposta de centre. També vam avisar que col·locar persones en pràctiques a dit en especialitats diferents de la d’oposició comportaria problemes a l’hora d’adjudicar places a les persones que només podien participar per l’especialitat d’oposició via elecció. Així mateix, vam denunciar que s’estiguessin fent propostes de centre a persones interines que, a dia 1 de setembre, seran funcionàries en pràctiques, però que no complien el requisit de temps treballat per poder rebre’n una. El Departament no va escoltar el nostre avís i va mantenir la possibilitat de fer les pràctiques en especialitats diferents de la d’oposició per la via de proposta de centre si ja l’estaven ocupant aquest curs.

El temps ens ha donat la raó i el Departament s’ha trobat que no té places suficients per col·locar les 31.153 persones que seran funcionàries en pràctiques el curs vinent. El decret de plantilles que permet perfilar places i fer propostes de centre de forma indiscriminada ha tingut enguany un efecte més perjudicial i de forma més acusada, i el Departament no ha estat capaç ni ha mostrat cap voluntat per evitar-ho. 

La darrera notícia és que la publicació de la llista provisional serà la setmana del 22 al 26 de juliol. Això significa que la publicació de la llista definitiva serà durant el mes d’agost. Un despropòsit rere l’altre. És inadmissible el maltractament sistemàtic que el Departament d’Educació exerceix sobre els treballadors i treballadores amb contínues improvisacions, mala planificació i abusos derivats de l’aplicació del decret de plantilles. 

Encoratgem les persones que es puguin veure afectades per aquestes modificacions de darrera hora a interposar la denúncia pertinent pels perjudicis ocasionats pels canvis.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes