Comunicat

FP

El govern central prohibeix el mercadeig de les estades formatives (dual) dels estudis de formació professional

USTEC·STEs (IAC) vam denunciar des d’un primer moment que la formació professional dual a Catalunya no era garant d’una formació de qualitat, perquè, entre d’altres, no assegurava el compliment dels seus objectius i per la inexistència d’un mecanisme de control fiable, contundent, a l’abast de tots els centres que ofereixen FP i supervisat, sempre, pel funcionariat públic.

La implementació de l’FP dual a Catalunya, en un moment en què menys del 6% de l’FP és dual, no ha complert, de manera general, amb la finalitat primera, millorar l’educació rebuda pel nostre alumnat, ni tampoc s’ha fet més útil al sistema productiu en millorar l’ocupabilitat del jovent. És evident que la finalitat de l’empresa no és una altra que guanyar diners i, ara per ara, l’empresa a Catalunya i a la resta de l’estat no considera fermament els treballadors i treballadores, i molt menys els i les dualistes, com un actiu sinó en molts casos com una despesa.  

Amb aquest panorama, la nova Llei Orgànica d’Ordenació i Integració de l’FP fa obligatòria la dual als cicles formatius. És a dir, sense haver resolt el greu problema que suposa la manca de control de la dual en les empreses, el curs vinent el 100% de l’alumnat de primer curs farà tant sí com no dual. Si en la realitat actual ja és molt complicat trobar empreses disposades a participar en l’FP dual, la cosa empitjorarà dràsticament. No hi ha empreses suficients per dualitzar tota la formació professional. Per tant, les incerteses i els perills són molts, i més en una etapa de l’FP en què els estudis han entrat de manera esfereïdora en el mercadeig feroç del món actual avalat per la nova llei d’FP. 

En línia amb això, una pràctica cada vegada més habitual és que les empreses dedicades a l’FP compren i venen les estades a les empreses, al més pur estil capitalista on tot es compra i ven al millor preu. La qual cosa implica que als millors llocs on fer estades –recordem que un dels objectius de la dual és promoure l’ocupació del jovent– amb aquest mercadeig tan sols hi tenen opció els i les estudiants d’aquestes empreses, i es deixen les pitjors opcions, generalment, als i les estudiants dels centres públics o d’aquells centres que no participen en aquest mercadeig gens ètic.   

El govern espanyol es va comprometre a erradicar aquesta pràctica i, finalment, aprofitant la publicació al BOE i entrada en vigor de la Llei 1/2024, de 7 de juny, per la qual es regulen els ensenyaments artístics superiors i s’estableix l’organització i equivalències dels ensenyaments artístics professionals, en la disposició addicional tercera, que modifica la Llei Orgànica 3/2022, de 31 de març, d’ordenació i integració de l’FP, ha prohibit aquesta mala praxi amb les següents paraules: “no es podrà vincular el període de formació en empresa o organismes equiparats a contraprestació o donació per part del centre d’FP, ni directament ni mitjançant fundacions o organitzacions vinculades, quan la citada estança de formació a l’empresa o organisme formi part del currículum de l’oferta formativa”. 

 

Es prohibeix la compravenda de la formació professional reglada impartida en les empreses.

Malauradament, com que no existeix cap mecanisme de control específic al respecte, serà molt difícil fer acomplir la prohibició i és imprescindible que les autoritats públiques, en especial les educatives, en facin difusió al més aviat possible i de manera constant i permanent.  

USTEC·STEs vigilarem i exigirem a les autoritats competents el compliment de la norma per evitar i erradicar definitivament aquesta mala praxi que tant mal fa a l’FP reglada.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes