Pel català

Lectures prescriptives al batxillerat per al curs 2024-25

Aquesta setmana s’han publicat els acords presos pel Departament d’Educació i el Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC) relatius a les lectures corresponents a les matèries comunes de Llengua Catalana i Literatura i de Llengua Castellana i Literatura, així com a les matèries de modalitat de Literatura Catalana i de Literatura Castellana per a la prova d’accés a la universitat (PAU) de 2025.

Sorprèn que, tot i les demandes del Col·lectiu Pere Quart i la plataforma DOCENTSCAT d’un consens de lectures per a la secundària i el batxillerat, el Departament d’Educació, una vegada més, tiri pel dret i no escolti la comunitat educativa. De nou, no s’inclouen lectures comunes per a les matèries de Llengua i literatura, tant catalana com castellana. Això ja va passar el darrer curs, però a últim moment es van plantejar dues opcions a les PAU, preguntes relacionades amb les lectures prescriptives del curs 2022-23 o preguntes més generals, sense un corpus de referència. Pot ser que aquest curs torni a passar el mateix? Els docents de llengua i literatura no saben què esperar. 

Així mateix, el nou model de preguntes sense lectures de referència genera molts dubtes i incerteses perquè no hi ha instruccions clares de com preparar-ho. Endemés, és necessari establir un corpus comú per tal d’assegurar que els adolescents, estudiïn al centre que estudiïn, adquireixen un mínim de coneixement literari i siguin capaços d’interpretar obres de referència. Només així es garanteix la transmissió de la literatura catalana.

La demanda d’unes lectures prescriptives per a tothom va acompanyada d’una necessitat d’establir uns continguts mínims per a les assignatures de llengua i literatura. Si no s’estableix així des del Departament, cada docent és responsable d’allò que ensenya i es generen diferències i desigualtats entre centres i fins i tot entre grups classe si els docents no arriben a un acord. El professorat vol instruccions clares i coherents des del Departament. 

D’altra banda, calen més hores per a la matèria. Les dues hores de llengua i literatura catalana i castellana al batxillerat són insuficients per transmetre la nostra cultura i literatura i ensenyar la llengua en profunditat; i les tres hores a la secundària no sempre són reals, perquè es permet la llibertat d’invertir-les en altres matèries com el treball globalitzat on no sempre es treballa la llengua i la literatura com convindria.

És per tot això que reivindiquem unes lectures prescriptives, uns continguts mínims i hores suficients per garantir la transmissió de la llengua, la cultura catalana i la literatura a l’alumnat. Sense hores i un temari establert, no podem assegurar la supervivència de la nostra cultura i literatura.

COL·LECTIU PERE QUART

DOCENTS CAT

USTEC·STEs (IAC)

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes