Comunicat

Fitxar a l’entrada i sortida del centre educatiu amb l’empremta dactilar és il·legal

Davant la creixent implementació de diferents mecanismes de control d’entrada i sortida de docents i altres treballadors i treballadores de l’ensenyament públic als centres de treball, hem de dir que el Comitè Europeu de Protecció de dades ha fet pública la Directriu de 23 de novembre de 2023. A la directriu s’estableix que l’ús de dades biomètriques, com l’empremta dactilar o el reconeixement facial, resta prohibit com a mètode de fitxatge en l’àmbit laboral de forma generalitzada. Només és acceptable en situacions específiques contemplades en el Reglament general de protecció de dades.

En aquesta mateixa línia, l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha publicat la Guia sobre la utilització de dades biomètriques per al control de presència i accés en la qual s’estableix que les persones ocupadores han d’utilitzar altres sistemes de fitxatge que no emmagatzemin ni tractin dades biomètriques de les persones ocupades. A més a més, s’ha de remarcar “que el consentiment de la persona ocupada no és suficient perquè el fitxatge biomètric sigui una pràctica que respecti la privacitat i la legalitat”.

Per tant, queda clar que fitxar amb empremta dactilar i altres sistemes biomètrics a Catalunya i a la resta de l’Estat no és legal.

D’altra banda, segons l’AEPD amb relació a la normativa europea actual, la utilització de sistemes biomètrics per registrar l’horari de la plantilla pot ser sancionat sota el Reglament general de protecció de dades. Això pot suposar una sanció econòmica en el sector privat que en alguns casos ha superat els 20.000 euros. Pel que fa a les administracions  públiques, la declaració de la infracció pot comportar, a més de mesures per al cessament i correcció de la situació, conseqüències disciplinàries i indemnitzacions per danys i perjudicis.

USTEC·STEs (IAC) denunciem la fiscalització abusiva per part del Departament d’Educació dels treballadors i treballadores, la finalitat de la qual sembla que no és una altra que la de controlar la vida professional i personal dels professionals públics dels centres educatius de la Generalitat de Catalunya. A més, no es té en compte la realitat diària dels instituts i escoles, ni la càrrega professional i laboral a la qual se sotmeten els i les docents dels centres públics de Catalunya. Així mateix, s’obvia la representació sindical a l’hora d’implementar mesures com aquesta, que afecta el personal educatiu i, per tant, ha de passar per la mesa de negociació.

Per últim, volem recordar que el Departament està obligat al compliment de la Llei i que el dret a la intimitat, i la resta de drets que se’n deriven, és un dret fonamental i requereix un grau més elevat de protecció.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes