Comunicat

FP

Exigim unes directrius oficials clares i uniformes en lloc d’unes “orientacions”, subjectes a interpretacions i voluntats, pel desplegament curricular dels cicles formatius de formació professional

Després de l’aprovació i publicació de la nova Llei de Formació Professional, s’ha evidenciat el que tothom ja sabia, la voluntat del govern espanyol i català de privatitzar la formació professional. En relació amb aquest fet, sense cap dubte, el Cavall de Troia serà la nova dual plantejada en la Llei, la qual pot externalitzar, de moment, fins al 50% del currículum. Això implica, directament, la reducció dràstica de professorat d’FP a curt i mitjà termini, si bé, de moment i pel curs vinent, sembla que no hi haurà pèrdua de plantilla, segons ens va comunicar la consellera d’Educació. Ara bé, no hem de confondre plantilla amb persones, ja que la plantilla es referencia amb un “número” concret de dotacions, independentment del nom, cognoms, especialitat i altres, segons la llei, el Reial decret que la desenvolupa (RD 659/2023) i les orientacions publicades darrerament pel Departament a la Xarxa Telemàtica Educativa de Catalunya (XTEC).

Aquesta transformació i alhora canvi de paradigma de l’FP està generant, amb raó, un gran neguit entre el professorat. Sabem que, de manera general, es produirà una davallada important del nombre d’hores assignades als mòduls professionals. A més, no ha estat fins ara que el Departament ha penjat a l’XTEC les orientacions curriculars que a partir del curs acadèmic 2024/2025 es podran seguir en els centres educatius d’FP. Unes orientacions que, ben segur, seran la base a l’hora de calcular les plantilles pel curs vinent i l’assignació de mòduls al professorat dels centres. No obstant això, en ser orientacions, la incertesa augmenta i el desencís entre el professorat és latent, ja que la manca d’obligatorietat de la seva aplicació, la discutible i variada interpretació de les mateixes per part de cada actor (direccions, professorat…) i altres circumstàncies no fan més que augmentar la preocupació del col·lectiu docent, i això no és bo per a ningú!

Malauradament, les orientacions no són més que recomanacions. Això, sumat a l’anàrquica i interessada interpretació que fan diferents direccions, inclòs el mateix Departament, del Decret d’autonomia de centre, dona peu a la diversificació entre els diferents centres de formació professional en relació amb tota mena de temes del sistema educatiu i, en especial, amb les condicions laborals del professorat d’FP.

Per tant, des d’USTEC·STEs (IAC) volem expressar la nostra profunda preocupació i desacord amb la recent publicació d’orientacions curriculars per part del Departament d’Educació, sense el suport d’una resolució oficial d’obligat compliment que en garanteixi la uniformitat en l’aplicació a tots els centres i especialitats de formació professional. La decisió de limitar-se a l’emissió d’orientacions en lloc de directrius oficials implica un risc substancial de disparitat en la implementació de les recomanacions.

Sense un marc regulador ferm, cada centre educatiu pot decidir de manera unilateral si segueix o no les orientacions, cosa que pot conduir a una considerable inconsistència educativa i falta d’equitat tant per a estudiants com professionals del sector. Aquesta pràctica no només evita una estandardització necessària, sinó que també deixa oberta la porta a interpretacions variables que poden afectar negativament la qualitat de l’educació que rep l’alumnat. És inacceptable que, repetidament, el Departament es desentengui de la responsabilitat de proporcionar directrius clares i definitives, com ja es va observar amb modificacions anteriors de la legislació del sector.

Exigim que el Departament assumeixi la seva responsabilitat i s’impliqui decididament en la creació d’un marc regulador clar que no deixi lloc a l’ambigüitat. És fonamental establir directrius oficials que assegurin que totes les institucions de formació professional operen sota els mateixos estàndards, garantint així la igualtat d’oportunitats i de tractament tant per al professorat com per a l’alumnat.

Estem en un moment molt crític en l’FP, amb grans canvis que afecten i afectaran profundament les condicions laborals i professionals del col·lectiu docent de la formació professional. Aquest comunicat reflecteix el clamor unànime del nostre col·lectiu per una política educativa que respecti i promogui els drets i les expectatives de tots els implicats en el sistema de formació professional. Esperem una resposta adequada i les accions pertinents per part del Departament tan aviat com es pugui.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes