Comunicat

FP

No al Pla Director d’FP 2030

Durant aquestes darreres setmanes, la comunitat educativa de Catalunya ha descobert que el Departament d’Educació ha iniciat el desmantellament de la xarxa pública de centres de formació professional a Catalunya i, especialment, al Consorci de Barcelona.

El Departament pretén crear grans centres de formació professional «especialitzats» en un o més àmbits professionals, però prèviament, està realitzant una reestructuració i redimensionament dels centres i espais de formació professional existents al nostre país.

Aquests centres anomenats centres integrats estan destinats a impartir formació professional de l’àmbit o àmbits referents en el centre concret, la qual cosa porta el Departament a tancar, modificar, obrir, fusionar, traslladar, etc. els centres i cicles formatius existents arreu dels barris, municipis, comarques, etc o bé crear-ne o construir-ne de nous.

Tot aquest moviment i canvis està ocasionant un gran enrenou en la comunicat educativa, ja que és evident que hi haurà un gran nombre de professorat, alumnat i famílies afectat i de molt diferents maneres.

En aquesta línia, el Departament, sota les directrius de l’Agència Pública de la Formació Professional de Catalunya, i concretat en el desenvolupament del Pla Director d’FP 2030, ja ha anunciat que el curs vinent, 2024/2025, tindrà més centres integrats, concretament a l’INS la Bastida de Santa Coloma, INS Pablo Ruiz Picasso, INS la Val d’Hebron i INS la Guineueta. D’altra banda, centres com a l’INS Salvador Seguí, la Mercè i altres d’altres municipis, comarques o serveis territorials també patiran aquests canvis. Uns canvis que afectaran desenes de milers de persones, alumnat i famílies, i a milers de docents.

USTEC·STEs (IAC) no estem en contra dels centres integrats que haurien d’estar pensats per a la persona i per a la societat, ubicats a prop de l’alumnat i amb una clara funció professionalitzadora i socialitzadora. No obstant això, no apostem per aquest tipus de centres integrats allunyats dels ciutadans i pensats exclusivament per satisfer les necessitats puntuals del sector productiu.

En aquest enllaç podràs escoltar la roda de premsa que vam fer aquest dilluns 19 de febrer i així podràs posar-te al dia del que està passant.

Aquesta situació intolerable és el fruit de la falta de democràcia al Departament d’Educació i de l’opacitat i nul·la voluntat de negociació en traslladar el focus de governança i, per tant, de decisions a l’Agència FPCAT, a banda de la comunitat educativa.

No et quedis sense fer res, tota la comunitat educativa, incloent-hi a tu, està afectada. Participa-hi!

Avui, dimecres 21 de febrer, a les 17:30 t’esperem a la manifestació convocada pels centres afectats a la Plaça Urquinaona de Barcelona en contra Pla Director d’FP 2030 i a favor del diàleg i la negociació.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes