Creació d’una borsa de substitucions estables

Comunicat d’USTEC·STEs (IAC) amb relació a la proposta de creació d’una borsa de substitucions estables.

Davant la darrera proposta de Departament amb referència a la creació del nou grup estable de substitucions, volem fer una valoració provisional, a l’espera d’una proposta escrita i detallada al respecte.

La situació de precarietat laboral en la qual s’ha trobat històricament el personal interí substitut és vergonyosa. Aquests professionals moltes vegades es veuen obligats a efectuar substitucions llunyanes al seu municipi de residència, passen llargs períodes sense treballar i no tenen dret al cobrament del mes d’agost, entre altres perjudicis. Des d’USTEC·STEs (IAC) sempre hem defensat la millora de les condicions d’aquest col·lectiu. Per això, a priori, creiem que és positiva la proposta d’oferir un contracte similar a una vacant per donar-los major estabilitat laboral, sempre que es garanteixin unes condicions justes pel que fa a la mobilitat i a la feina al centre de referència on faran tasques de reforç durant els períodes en què no efectuïn substitucions.

Dit això, volem deixar palès que la creació d’aquesta nova borsa no pot substituir en cap cas l’obligació per part del Departament d’oferir solucions per a les persones que segueixen en frau de llei (persones que han treballat abans de gener de 2018 i no han aconseguit estabilitzar-se en els darrers processos d’estabilització). Per donar resposta a aquest col·lectiu, idealment caldria abolir les propostes a dit i les confirmacions per part de les direccions. No obstant això, davant la poca predisposició del Departament, apostem perquè abans de les pròximes adjudicacions d’estiu s’hi creï una fase específica per a aquestes persones que se situï darrere de la del funcionariat en pràctiques i davant de la d’interinitat general (persones de la borsa d’interins). Aquesta fase ha de ser únicament d’elecció, per fer valer el número de borsa, és a dir, l’antiguitat, i evitar la tria a dit.

L’antiguitat al Departament és el que s’ha de tenir en compte a l’hora de valorar les persones en frau de llei. En altres sectors de la funció pública té sentit mirar les places estructurals ocupades en frau de llei, però en el sector de l’educació, amb places estructurals opaques i impossibles d’identificar (ja que no tenen un codi concret sinó que depenen de les plantilles) i amb tanta mobilitat, el que ha de comptar és el temps treballat. Per això demanem per a totes les persones interines en frau de llei a partir de 2018 mecanismes que els garanteixin feina. Exigim la possibilitat efectiva d’estabilitzar-se mitjançant processos objectius i més justos que els obsolets de concurs-oposició ordinaris, i seguim demanant la doble via per accedir a la funció pública amb oposicions adients a la tasca que es desenvoluparà, d’una banda, i concurs de mèrits, de l’altra.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes