USTEC·STEs (IAC) alertem que la manca de docents no permet cobrir les substitucions als centres públics catalans i ho atribuïm a les males condicions laborals que ofereix el Departament

Des de l’1 de gener, el 31% de les substitucions de docents no han estat cobertes i la xifra s’enfila fins a un 46% de no cobertura en el cas del professorat de secundària. La mateixa consellera Simó reconeixia fa pocs dies en seu parlamentària fins a 500 places de docent sense cobrir per manca de professionals.

Aquesta situació afecta molt negativament la qualitat educativa, ja que gran part de l’alumnat passa hores sense poder realitzar activitats lectives.

Crítica a les mesures per revertir la situació del Departament:

USTEC·STEs considerem que les mesures proposades per l’administració són pedaços per no abordar la millora necessària de les condicions laborals. En especial, rebutgem l’augment de l’horari lectiu del professorat d’algunes especialitats a canvi d’un complement econòmic. Una mesura que implica sobrecarregar de feina els docents i que crea desigualtats entre treballadors. També estem en contra de l’entrada de professionals externs per fer hores de docència, un mecanisme que a les universitats públiques ha suposat la precarització extrema de l’ensenyament.

Aplicació per seguir les places no cobertes i informe del primer trimestre:

Hem elaborat una aplicació informàtica que permet fer el seguiment de les places no cobertes i presentem un informe sobre la manca de professorat durant el primer trimestre del curs 2023-2024.

Dades de places no cobertes durant el primer trimestre:

Durant el primer trimestre es va arribar a 431 places sense adjudicar el 8 de setembre, dia amb major nombre absolut de no cobertura, i qualsevol dia de nomenament la xifra es va situar per sobre de 200 places no cobertes, a les que cal sumar les vacants (places anuals) per a les que no es troba personal. Per tant, un dia qualsevol a l’educació pública catalana hi ha entre 400 i 600 cadires sense docent.

Per a secundària la mitjana de no cobertura de substitucions es va situar entre el 60 i el 70% de les substitucions durant el primer trimestre del curs 2023-2024 i es va arribar al 76,6% de no cobertura el 9 d’octubre i al 72,3% de no cobertura el 23 de novembre.

Especialitats més afectades:

Les especialitats d’informàtica, tecnologia, matemàtiques i llengua catalana i literatura són les que compten amb un major nombre absolut de places no cobertes. En casos com informàtica el percentatge de no cobertura de substitucions és pràcticament del 100%.

Així mateix, l’informe mostra com moltes especialitats de formació professional, malgrat tenir un nombre molt menor de places totals, se situen també en percentatges de no cobertura d’entre el 90 i el 100%.

De la resta d’especialitats de secundària, destaquen també especialitats com cultura clàssica entre el 90-100% de no cobertura, i altres especialitats on la dinàmica de manca de docents va en augment o s’està consolidant, com és el cas de llengua castellana i literatura o biologia i geologia.

Causes de la manca de docents disposats a treballar:

USTEC·STEs (IAC) situem al nostre informe el desprestigi de la funció docent i el deteriorament de les condicions laborals com a principal causa de la situació.

Destaquem que la pèrdua de poder adquisitiu ha estat constant la darrera dècada: des del 2009 els treballadors de l’educació pública hem perdut més d’una cinquena part del sou. Aquesta situació, sumada a factors com el preu de l’habitatge, fan que cada cop més treballadors de l’educació no arribin a final de mes.

La sobrecàrrega laboral i la campanya de desprestigi contra els professionals de l’educació també són causes que allunyen cada cop més persones de la docència. Els docents hem de fer front a la manca de recursos per afrontar una realitat social cada cop més problemàtica, en especial la manca de pressupost per al veritable desplegament d’una educació inclusiva que permeti atendre les necessitats de l’alumnat.

Una altra de les causes assenyalades són les males condicions del personal de la borsa de substitucions, que per optar a una plaça de docent de secundària ha d’haver realitzat un màster que pot arribar a costar 8.000 o 9.000 euros. Acceptar una substitució sovint implica renunciar a altres feines per pocs dies de treball i sense cap garantia de continuïtat. Després de cada contracte el o la docent és acomiadat/da sense percebre cap indemnització. Això fa que en el mercat laboral apareguin altres opcions més atractives per a les persones que realment voldrien dedicar-se a la docència.

Altres factors destacats són la tria a dit del professorat per part de les direccions o el no cobrament de les activitats extraordinàries, com són les sortides i colònies.

Solucions per dignificar la funció docent:

En oposició a les mesures del Departament, USTEC·STEs proposem solucions per dignificar la funció docent.

En concret, defensem millores salarials per recuperar el poder adquisitiu de més del 20% perdut els darrers anys i fer atractiva la professió docent.

També millorar les condicions del personal interí garantint contractacions de durada anual del personal substitut i un pla d’estabilitat perquè els interins amb experiència no es puguin quedar sense feina. Així com la gratuïtat i oferta suficient del màster de secundària.

Per últim, USTEC·STEs creiem que és urgent democratitzar els centres educatius amb la derogació dels decrets de plantilles, direccions i autonomia que despleguen la LEC. I una obertura permanent de la borsa amb llistes transparents i objectives, en què l’antiguitat per serveis prestats sigui el criteri per adjudicar els nomenaments.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes