Comunicat

FP

Exigim que es reservi el 40% de les places de cicles de grau superior per a l’alumnat que prové de grau mitjà.

USTEC·STEs (IAC) denuncia la gestió mercantilista de la FP: Accés limitat per estudiants de grau mitjà a grau superior.

Des de fa anys, USTEC·STEs (IAC) denunciem una planificació o gestió de l’oferta de formació professional (FP) basada exclusivament en les necessitats de l’empresa, amb criteris mercantilistes. Tant l’oferta com la demanda de places als cicles formatius venen marcades pel mercat laboral, fet que provoca que molts estudiants de grau mitjà no puguin accedir a estudis de grau superior i se n’impedeix així la continuïtat en els estudis.

Des d’USTEC·STEs entenem que l’impuls a l’FP ha d’implicar un augment de grups i places públiques, i també cal millorar els criteris d’admissió i les vies d’accés als cicles formatius. És per això que defensem que s’hauria de garantir la demanda de tot l’alumnat d’FP.

En aquesta línia, després de la publicació de la Llei orgànica d’ordenació i integració de l’FP, el Reial decret 659/2023 determina que el procés d’admissió a cicles formatius en centres escolars sostinguts amb fons públics s’haurà de resoldre i organitzar per les administracions educatives. En el nostre cas, pel Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya.

Des d’USTEC·STEs entenem que en l’FP hi ha una vessant “professional”, però també una vessant “acadèmica”. Així doncs, a les persones titulades de grau mitjà se’ls ha de permetre continuar la preparació, i per això cal millorar l’accés i admissió de l’alumnat de grau mitjà al grau superior. Els estudis d’FP de grau mitjà no són, ni han de ser, estudis terminals.

Per tant, i arran de les prescripcions que recull al respecte el nou RD que desenvolupa l’ordenació del sistema d’FP, USTEC·STEs exigim al Departament que revisi la preinscripció escolar a l’FP. Si es pretén reservar un percentatge de places per a l’accés als cicles formatius de grau superior, aquest en cap cas hauria de ser inferior al 40% per a l’alumnat que procedeixi d’un grau mitjà, per tal de garantir la continuïtat a l’alumnat que vulgui continuar els estudis. Així mateix, el Departament ha d’assegurar una plaça pública per a tot l’alumnat que vulgui cursar un cicle formatiu de grau superior.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes