Desmuntant la Injustícia Educativa: Crisi Salarial i Condicions Indignes del Professorat a Catalunya

El professorat de Catalunya és dels col·lectius més empobrits de l’Estat espanyol, situat a la cua salarial i al capdavant en pèrdua de poder adquisitiu. A banda d’uns salaris inacceptables, les condicions materials a l’aula són indignes (ràtios abusives, sobrecàrrega de feina i burocràcia, pèrdua de la democràcia als centres i manca d’estabilitat laboral). Tot això fa que treballar a l’educació pública del país s’hagi convertit en una de les últimes opcions per a moltes persones, que decideixen apostar per altres sectors laborals amb més garanties i qualitat de vida.

Les retallades salvatges que vam patir fa tretze anys —i que avui són endèmiques i estructurals— han atacat molts fronts del sistema educatiu, i un d’ells és el salarial. En un acte que sembla deliberat i planificat, aquesta política restrictiva ha contribuït al desprestigi de la professió docent als centres educatius públics. Amb un 5,2% d’inflació oficial, un 6,4% d’inflació subjacent, un 15,2% d’inflació pel que fa a productes bàsics i lloguers mitjans (a Barcelona i altres grans ciutats) superiors a 1.000€, hi ha dos elements que empenyen la nostra professió cap a la misèria: la retallada del primer sexenni de 6 a 9 anys i uns increments salarials pactats a Madrid entre CCOO i UGT absolutament irrisoris, sota el vergonyós clam “millor això que res!”.

Davant la manca de professorat (especialment greu en algunes especialitats de secundària i FP) i la pèrdua de prestigi social de la nostra tasca, és urgent dignificar les condicions materials a les aules. Per això cal un pressupost per a l’educació pública més expansiu, que assoleixi el 6% del PIB que marca la llei (LEC), i millores salarials als diferents cossos docents. Això seria possible amb un important increment del complement específic de la comunitat autònoma i amb la recuperació del sexenni a 6 anys i el reconeixement del deute adquirit des de 2012, uns diners robats que cada dia que passa continuen augmentant.

És per això que des d’USTEC·STEs (IAC) hem fet una passa més en la campanya de millora de les retribucions salarials. Posem a la teva disposició una calculadora que et permetrà conèixer, de forma aproximada, quants diners hauries cobrat de més si el Departament d’Educació no t’hagués robat i haguessis començat el primer estadi als 6 anys en lloc dels 9 anys.

Quan hagis corroborat el robatori perpetrat pel Departament d’Educació, tramita una petició genèrica (https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Peticio-generica) amb aquest text:

“Exposo que el Departament d’Educació, de l’any X a l’any Y, m’ha robat Z diners del meu salari.

Sol·licito que em torni aquests diners, ja que són meus, generats amb el meu treball, i que d’una vegada per totes millori les condicions laborals i salarials del professorat, perquè som a la cua de l’Estat Espanyol en salaris i a la cua de la UE en finançament.”

Després, fes-te una foto amb el següent cartell i comparteix-la a les xarxes socials amb les següents #etiquetes:

cartell troneu-me la pasta

 

 

calculadora-perdua-estadis

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes