El departament no aposta per una política lingüística integradora en la formació professional (I més informacions sobre la Formació Professional)

El dimecres 13 de setembre ens vam reunir a la Mesa Sectorial de Negociació del personal docent no universitari del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya i, entre els diferents punts que es van tractar, pel que fa a la formació professional (FP), volem informar sobre el següent:

 

1. Projecte lingüístic del sistema educatiu.

El Departament, durant el mes de juliol, va presentar a la Mesa de Negociació l’esborrany del document que ha de marcar les línies de la nova política lingüística en el sistema educatiu de Catalunya. En el cas de la formació professional i, per extensió, en el cas de les escoles d’arts i disseny i similars, segons se’ns va comunicar en la Mesa Sectorial, la nova norma vetllaria per una certa competència lingüística tècnica amb relació a cada camp professional, però això s’allunya de la immersió lingüística per la qual apostem com a sindicat.

De fet, s’exclou la formació professional del projecte en la seva integritat, cosa que augura la fi de la immersió lingüística, que inevitablement ajudarà a aguditzar la ja marcada diferència entre qui segueix estudis professionalitzadors i qui cursa estudis més acadèmics.

USTEC·STEs vam denunciar que la nova norma no pot discriminar entre els diferents estudis i que ha de tenir una predisposició assimiladora entre ells en qüestió de llengua. Per la qual cosa, l’afectació de la futura norma ha de ser la mateixa per a tots i el Departament ha de garantir els recursos necessaris perquè l’alumnat d’FP pugui seguir els estudis en català i que aquest esdevingui la llengua comuna de comunicació en la professió.

Considerem que les mesures de foment del català que preveu el Departament no són suficients, i per això hem exigit la creació d’una mesa de treball específica per abordar la salut de la llengua, on defensarem la importància de garantir que el català és llengua vehicular a tots els àmbits i nivells, i en especial a la formació professional.

 

2. Novetats en la integració del professorat tècnic de formació professional (PTFP) al cos de professorat d’ensenyaments secundaris.

El Departament ha informat que no ha pogut complir amb la voluntat de regularitzar adientment el PTFP que s’ha integrat al cos de secundària perquè l’empresa externa que havia de gestionar el procés no té les eines necessàries actualitzades per poder-ho fer amb seguretat i, per tant, el Departament ha decidit postergar-ho fins a tenir garanties que tot el procediment es farà correctament. La regularització comporta l’actualització de tot l’expedient del professorat integrat (antiguitat, previsió social…), que cal tramitar un per un, i el pagament de la nòmina com a A1 a efectes de l’1 de setembre de 2023, més els endarreriments des de l’1 de gener de 2021 a qui hi tingui dret. Sense donar dates concretes, és previsible que el pagament (i previsiblement la regularització) es dugui a terme entre l’octubre i el novembre de 2023. Veurem…

 

3. Nou professorat adscrit al nou cos de professorat especialista de sectors singulars de la formació professional.

USTEC·STEs vam denunciar que el professorat interí i en pràctiques de formació professional continua adscrit al cos de PTFP tot i que, com tothom sap, aquest cos és un cos a extingir i ja ningú s’hi pot adscriure. De fet, els companys i companyes d’una de les 19 especialitats que han passat al cos de professorat de secundària haurien de tenir nomenament com a professorat de secundària i els companys i companyes que tenen nomenament en una de les 10 especialitats que s’han adscrit al nou cos de professorat especialista de sectors singulars de l’FP haurien de gaudir d’un nomenament en aquest cos.

El Departament respongué que el professorat de les 19 especialitats adscrites al cos de secundària, una vegada es regularitzi tot, s’incorporarà al cos de secundària amb efectes retroactius a l’1 de setembre de 2023. D’altra banda, en el cas del professorat de les 10 especialitats restants, es farà el 2026, que és quan acaba el termini legal per poder-se integrar si es compleixen els requisits exigits. USTEC·STEs vam manifestar que l’adscripció ha de ser a efectes de l’1 de setembre de 2023 i no més tard, ja que en cas contrari aquests docents perdrien drets en el cas de concursos de trasllats i d’altres procediments. El Departament va rectificar i va acceptar l’adscripció d’aquest personal a efectes d’1 de setembre de 2023.

 

4. Mesa tècnica de formació professional i d’escoles d’arts i disseny.

USTEC·STEs vam denunciar la manca d’interès del Departament per la formació professional en tots els seus àmbits, ja que en els darrers anys només una vegada s’ha convocat una Mesa de Negociació per tractar l’FP i va ser una Mesa Tècnica i no pas Sectorial.

A causa de la gravetat dels canvis en l’FP que implica el desplegament de la nova llei d’FP i el seu corresponent Reial decret, és urgent la convocatòria de la Mesa de Negociació. Per això vam exigir que en el calendari de Meses Sectorials previst per aquest primer quadrimestre del curs escolar es convoqui de manera prioritària la mesa o meses per tractar el tema de l’FP.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes