Comunicat de la plataforma Pública i en Català (PIEC) davant l’ofensiva contra l’escola en català.

Veiem amb preocupació i indignació com l’extrema dreta espanyolista ha entrat als governs de coalició de les Illes Balears i el País Valencià, així com a diversos ajuntaments del domini lingüístic. Això comporta retrocessos importants en matèria de llengua, i en especial atacs a l’ensenyament en català, que es poden veure agreujats amb un eventual govern de PP i VOX a l’Estat. Són mostra d’aquest retrocés la supressió de la Direcció General de Política Lingüística a les Illes Balears i la censura de publicacions en català per part de l’Ajuntament de Borriana.

Aquest context agreuja l’ofensiva permanent dels aparells de l’Estat, i en concret de la seva judicatura, contra l’escola catalana. En aquest sentit, com a plataforma denunciem el contingut de les recents sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que imposen el 25% de castellà a tres centres educatius del país, i alhora pretenen establir doctrina. En conseqüència, es limita la possibilitat de la immersió en català, que només serà possible si s’instauren dos sistemes educatius paral·lels.

Ens trobem davant d’un estat de caire autoritari i al·lèrgic a la diferència, que té com una de les seves principals obsessions la il·legalització d’un model perfectament legal i legítim durant dècades que és el millor garant dels drets lingüístics i de la igualtat entre parlants.

Davant d’aquest nou atac i de la imminent sentència del Tribunal Constitucional (TC) sobre la llei aprovada al Parlament que pretenia esquivar la imposició de percentatges, el Govern de la Generalitat ha impulsat un decret que desplega el règim lingüístic de la LEC.

Denunciem que aquesta resposta és tímida i insuficient perquè accepta el marc imposat per l’Estat i reitera el desmembrament del model d’immersió. A més, trasllada la responsabilitat en l’elaboració i aprovació dels projectes lingüístics de centre als consells escolars i es limita a fer propostes de mesures de foment del català.

Des de la PIEC creiem que ha arribat l’hora de bastir una resposta ferma i unitària del Govern, dels partits de tradició democràtica representats al Parlament de Catalunya i de la societat civil. Cal tornar al consens sobre la immersió lingüística i escoltar la comunitat educativa: reclamem un Projecte Lingüístic per a tots els centres educatius que garanteixi la immersió i la igualtat entre centres i que tregui la pressió de les escoles i instituts.

Alhora, fem una crida al conjunt de la comunitat educativa i al teixit associatiu a organitzar-nos per fer front a l’ofensiva contra la llengua i a defensar l’escola en català.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes