Comunicat

Nova proposta d’acord del Departament. S’incorpora per primer cop una referència al pacte d’estabilitat, però es rebaixen punts de la proposta de gener.

Gràcies a la pressió exercida de forma unitària a la mesa, a les accions al carrer i als actes del conseller Cambray i a les tancades als serveis territorials fetes per USTEC·STEs (IAC) la setmana passada, el Departament ha tornat a moure fitxa i ofereix una nova proposta d’acord a la part social.

La proposta arriba després que el Departament acceptés fa uns dies la moratòria a la presencialitat del juliol dos cursos, una moratòria que USTEC·STEs (IAC) vam proposar a la mesa, que la resta de sindicats va compartir i que va servir per descongelar les negociacions enrocades des del gener.

La nova proposta, tot i recollir algunes de les nostres reivindicacions, rebaixa la proposta que se’ns havia fet arribar el mes de gener i que ja havia estat rebutjada, per insuficient, per part de totes les organitzacions sindicals.

El que ofereix aquest cop el Departament d’Educació és:

 • Retorn de les dues hores de reducció als majors de 55 el curs 2024-2025.
 • Retorn del sexenni als 6 anys el desembre de 2023.
 • Equiparació salarial d’FP transitòria durant 3 anys.
 • Una comissió d’estudi sobre la possible continuïtat del personal docent interí que hagi participat en els processos d’estabilització i no hagi obtingut plaça.

Aquest plantejament rebaixa la proposta que el mateix Departament d’Educació ens va fer arribar durant el mes de gener en el context de les vagues impulsades per USTEC·STEs (IAC) que van acabar secundant totes les organitzacions sindicals.

Concretament:

 • Decau el reconeixement del deute adquirit per la retallada de 2010 amb relació als sexennis i la pèrdua de poder adquisitiu pels treballadors i treballadores que van estar obligats a cobrar el primer estadi als nou anys.
 • L’equiparació salarial d’FP deixa de ser un complement permanent i passa a ser un complement només durant tres anys.

Per altra banda, la incorporació d’una comissió d’estudi al voltant del pacte d’estabilitat pel personal interí també és un avenç reiteradament reclamat per USTEC·STEs, però el redactat del Departament dona poques garanties. Es diu que l’objectiu serà “valorar la continuïtat” en comptes de “vetllar per la continuïtat amb la voluntat d’evitar l’acomiadament de cap treballador/a en abús de temporalitat”. Alhora, no habilita els mecanismes que l’oferta d’estabilització signada a funció pública permet i que en estricte compliment de la llei estatal haurien de suposar el transvasament de 1.538 places.

USTEC·STEs (IAC) valorem que aquesta nova proposta impossibilita l’objectiu inicial de la plataforma reivindicativa de revertir el total de les retallades arrossegades des de fa més de 10 anys.

És per això que reiterem públicament la nostra voluntat de negociació i d’arribar a un acord global que consolidi guanys, però USTEC·STEs (IAC) no signarem un acord que rebaixi la proposta inicial que se’ns va fer durant el mes de gener. Aquesta ja va ser considerada insuficient per part de totes les organitzacions sindicals, per això no la vam signar.

Així mateix, convoquem una assemblea de treballadors i treballadores per aquest dimecres 24 de maig a les 18h per tal de presentar i discutir la nova proposta del Departament d’Educació i analitzar la continuïtat de la lluita i les properes accions a dur a terme.

Sobre la unitat sindical i les crítiques d’altres organitzacions.

El passat dijous 18 de maig USTEC·STEs (IAC) vam dur a terme tancades simultànies a quatre serveis territorials, una acció que ha permès obtenir una reunió amb el conseller Cambray per traslladar-li les reivindicacions del personal docent i laboral, algunes de les quals havien estat vetades dins de la plataforma compartida amb la resta de la part social.

L’experiència al llarg d’aquests anys avala que la presència activa al carrer i les accions i mobilitzacions amb tot el col·lectiu afavoreixen acords beneficiosos pel conjunt dels treballadors i treballadores de l’educació.

USTEC·STEs (IAC) creiem que aquestes accions són més fortes si es donen des de la unitat sindical, per això l’hem defensada sempre, i no renunciarem a participar en cap de les accions conjuntes que es realitzin. Ara bé, no acceptarem que la pretesa unitat s’utilitzi per paralitzar i bloquejar les accions d’aquelles organitzacions que volem mantenir activa la lluita, ni que se’ns privi, com a sindicat majoritari d’educació, de poder negociar amb l’Administració.

Per això pensem que és important explicar quina ha estat la dinàmica el darrer curs:

 • Després de tot un trimestre de negociació amb el Departament sense avenços, USTEC·STEs (IAC) vam proposar a la resta d’organitzacions presents a la coordinadora de sindicats noves convocatòries de vaga. Després de dues setmanes de negativa de fer-les conjuntament, vam impulsar-les en solitari, fent-les convergir amb les de sanitat, els dies 25 i 26 de gener.
 • A aquesta convocatòria s’hi van acabar sumant totes les altres organitzacions sindicals paulatinament i va ser en aquest context que el Departament va fer-nos arribar una proposta que per primer cop mencionava el deute derivat dels estadis i l’equiparació salarial d’FP.
 • L’esmentada proposta va ser rebutjada unitàriament per tota la part social, per insuficient i per no incorporar elements com el calendari escolar o el pacte d’estabilitat.
 • Fins al darrer mes, les negociacions han estat encallades. Ha estat a partir de la proposta d’USTEC·STEs (IAC) de moratòria de la presencialitat del juliol que el Departament ha mogut fitxa altre cop.
 • Aquest tercer trimestre, hem realitzat una enquesta entre el professorat i els resultats demanaven noves accions de protesta i la possibilitat de vaga abans de final de curs.
 • Tant la possibilitat de vaga al maig, com les tancades als ST són propostes que USTEC·STEs hem traspassat a la coordinadora sindical i que han estat descartades per les organitzacions que ara ens critiquen.
 • És en aquest context que USTEC·STEs (IAC) ens tanquem als ST d’arreu del territori, una acció que aprofitem per situar aquells temes que altres sindicats no comparteixen plenament: el pacte d’estabilitat, l’augment de places al CM i la defensa de les condicions del personal laboral.
 • Entenem que sindicats que mai han cregut en el concurs de mèrits pel personal interí i que han defensat el concurs d’oposició com a única via ara critiquin qui segueix lluitant per millorar aquest procés.

USTEC·STEs (IAC) seguirem defensant sempre la unitat sindical quan sigui possible, sense renunciar en cap moment a la lluita col·lectiva i a una estratègia sindical pròpia com a sindicat majoritari.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes