Pressupost d’educació 2023: ni 6% del PIB ni reversió de retallades, més diners que mai per a la privada.

Fotos de la concentració.

Demà, divendres 10 de març, s’aprovaran al Parlament de Catalunya els comptes de la Generalitat pel 2023. La tramitació d’aquest pressupost ha estat marcada per la negociació de macroprojectes urbanístics, com el 4t cinturó, el casino Hard Rock i l’ampliació de l’aeroport, mentre que els dos pilars fonamentals de l’estat del benestar, l’educació i la sanitat, són altra vegada els grans oblidats.

Malgrat la visió triomfalista del govern, que ha anunciat “un màxim històric absolut en despesa per a educació”, el cert és que si es té en compte l’augment estimat d’un 10,1% del PIB català respecte a l’any anterior, la inversió pressupostada en educació passa del 2,74% sobre el PIB del 2022 al 2,59% del de 2023. És a dir, es retrocedeix pel que fa a l’objectiu marcat a la Llei d’Educació de Catalunya (LEC), que estableix que cal augmentar progressivament els recursos fins a arribar al 6% del PIB català.

En segon lloc, aquests pressupostos deixen fora la reversió de les retallades i la millora de condicions laborals. El govern rebutja millorar les condicions laborals tot i poder fer-ho, i malgrat que els treballadors i treballadores de l’educació de Catalunya són qui més pateix la pèrdua de condicions laborals, els més mal pagats de l’Estat i els que més pèrdua de poder adquisitiu han de suportar. Queden fora del pressupost el retorn del primer sexenni als 6 anys, la reducció de dues hores lectives pels majors de 55 anys i l’equiparació salarial per a tot el personal d’FP. Constatem amb indignació com, després d’haver assegurat que no hi havia marge pressupostari, el govern ha pactat amb el PSC un augment de 39 milions d’euros extra per a l’escola concertada, recursos més que suficients per assumir les millores laborals de mínims que USTEC·STEs fa mesos que reclamem. 

I és que aquests pressupostos són els que destinen més diners públics de la història a empreses privades. S’augmenten un total de 92,5M per a l’educació concertada, incloent-hi 16M pel repartiment d’alumnat. Ens sembla obscè que el conseller afirmi que la millor manera de combatre la segregació és augmentant els recursos per a la concertada quan aquesta n’és la principal causa. 

Es consolida també una partida de 12’5M destinada a escoles bressol privades, que en alguns casos rebran fins a 1600€ per alumne (800€ ordinaris més 800€ per alumnat vulnerable), el mateix que es paga a les públiques de 0-3. USTEC·STEs ho considerem inacceptable i reclamem augmentar l’oferta pública de la Generalitat d’escoles bressol. A aquest raig de diners a la concertada, cal afegir-hi els 29,4M en concepte de “monitors” (vetlladors i vetlladores d’empreses externes que suplanten les funcions del personal PAE amb què caldria dotar els centres). Per últim, a tot aquest flux de diners públics a empreses privades cal sumar-hi, també, l’estratègia de digitalització: 157M destinats a equips informàtics que acaben a les butxaques de grans empreses tecnològiques. 

Per contra, USTEC·STEs denunciem que aquests comptes continuen sense permetre el desplegament real del decret d’educació inclusiva. Si bé hi ha un increment pel que fa als suports i recursos intensius, una escola realment inclusiva no s’assoleix amb “partides pressupostàries puntuals”. Per estar en la línia d’aquest model europeu inclusiu —no només integratiu—, caldria haver invertit seriosament en els suports i recursos universals —i també addicionals— que atenyen tots els treballadors/es. És a dir, que hi hagués dedicació en horari lectiu per a l’orientació acadèmica, l’acció tutorial personalitzada i específica, la docència compartida, la coordinació, els suports lingüístics, etc. I que es reduïssin les ràtios a totes les etapes, veritable mesura d’inclusivitat. 

Lamentem també que els pressupostos no apostin per l’FP. Actualment, gran part dels centres on s’imparteix formació professional es troben en un estat lamentable per la manca d’inversió. Al mateix temps, el govern destina 15M a l’Agència Pública de la Formació i Qualificacions Professional de Catalunya, quan es tracta d’una institució que deixa de costat el professorat, els seus representants i l’alumnat, ànima de l’FP. Per altra banda, si bé es compleix la llei estatal i es destinen 33M d’euros per a l’equiparació salarial, el Departament n’exclou al professorat sense titulació universitària.

Per tots aquests motius, USTEC·STEs rebutgem els pressupostos presentats i convoquem una concentració demà dia 10 de març a les 17h a les portes del Parlament de Catalunya, conjuntament amb sindicats d’educació i sanitat i amb agents socials. Cal deixar clar que “Sense sanitat estem morts i sense educació no hi ha futur”.

No als pressupostos! Menys trinxar el País i més serveis públics!

Pressupostos contra educació i sanitat:

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes