Comunicat

Horaris

Calendari escolar: altre cop màrqueting i mentides del Departament per imposar les seves polítiques

Comunicat USTEC·STEs

Calendari escolar: altre cop màrqueting i mentides

del Departament per imposar les seves polítiques

Aquest dijous 9 de febrer el Departament d’Educació ha presentat a la mesa sectorial l’avaluació de la implementació de les tardes de setembre amb monitoratge. Una mesura que la mateixa administració va impulsar enguany, conjuntament amb l’avançament del calendari escolar i els canvis en la gestió del juliol.

USTEC·STEs (IAC) denunciem que el Departament difon un relat interessat a partir d’un estudi esbiaixat i amb les conclusions precuinades per imposar novament l’avançament del calendari i afegir-hi les tardes de setembre com a lectives. Això suposa augmentar la sobrecàrrega i la vulneració de drets laborals tant de docents com de personal d’atenció educativa. Ens trobem davant d’una estratègia comunicativa d’emblanquiment d’una decisió presa per endavant.

El Departament s’ha negat a avaluar l’impacte de l’inici de curs, perquè la decisió de mantenir l’avançament és purament política i es fonamenta en apriorismes i populisme pedagògic. En canvi, ha avaluat només la implementació desastrosa de les tardes de setembre, responsabilitat del mateix Departament, per concloure que cal tornar-les lectives i carregar-les al personal dels centres, tancant la porta al clam per la jornada continuada generalitzada.

Un estudi esbiaixat i viciat d’origen

El Departament ha presentat una avaluació qualitativa fonamentada en 20 entrevistes i diversos grups de discussió amb un total de 70 participants. Cal recordar que entre docents i personal laboral treballen al Departament d’Educació gairebé 100.000 professionals. Esperar a la finalització d’aquest estudi ha estat l’excusa per no permetre als representants dels treballadors negociar els elements més lesius dels canvis en el calendari. Una cortina de fum per evitar la negociació col·lectiva durant més de cinc mesos.

Un cop presentat, l’estudi d’avaluació mostra enormes mancances: no avalua l’impacte que ha tingut l’avançament de curs, ni la vulneració de drets laborals durant el mes de juliol. Se centra només en les tardes de setembre, que el Departament va optar per externalitzar a empreses de lleure, partint d’un desconeixement total de la realitat.

Sobre la gestió d’aquestes tardes, l’avaluació de l’administració encarregada a una empresa afirma que van ser un despropòsit: manca de previsió d’alumnat, espais i materials insuficients, manca de coordinació i comunicació amb el conjunt d’agents de la comunitat educativa, precarització de les condicions laborals i, el més greu, no han permès assolir cap dels objectius que el Departament es proposava: ni millora l’equitat ni la qualitat educativa. De fet, el mateix Departament reconeix que només entre el 40 i el 45% de l’alumnat de la pública va assistir a les tardes. La manca de projecte i les temperatures inusualment altes van resultar factors molt rellevants.

Una política que es va vendre com a transformadora i que només ha portat conflicte i deteriorament de la qualitat educativa

La imposició de l’ordre de calendari va ser fa un any el catalitzador d’un malestar creixent entre els col·lectius i tot apunta que el Departament, addicte al despotisme, no ha après res de la revolta educativa viscuda els darrers mesos.

Aquesta política del Departament s’iniciava a cop d’efecte mediàtic, amb el suport d’un vídeo publicitari amb el rèquiem de Mozart de fons, on s’assegurava “transformació pedagògica, feminisme, conciliació i millora educativa”. Però, per contra, només ha generat la humiliació de treballadors i treballadores, conflicte i malestar, abusos laborals (personal sense contracte treballant al juliol o personal d’atenció educativa fent tasques que no li pertocaven al setembre), externalització de serveis, precarització del monitoratge, sotmetiment de l’alumnat i dels professionals dels centres a un clima de treball irrespirable per les condicions tèrmiques a les aules i la pèrdua de qualitat educativa per la impossibilitat de preparar el curs en només dos dies.

A tot això s’ha d’afegir que el Consell Escolar de Catalunya, ja molt molest l’any passat, no li ha comprat el relat als representants del Departament d’Educació. Resulta molt significatiu que la relació del Consell amb l’Administració sigui tan dolenta per primer cop a la història.

És per tot això que USTEC·STEs (IAC) reiterem la necessitat de comptar amb un Departament responsable, que deixi de banda la propaganda per tal de dotar-nos d’un calendari racional. Un calendari que permeti la planificació del curs a l’inici de setembre amb la totalitat de la plantilla, que blindi el juliol com a mes de formació, que obri la porta a la jornada continuada i a la conciliació veritable i, sobretot, que parteixi del diàleg i el pacte amb la comunitat educativa.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes