Comunicat

Vaga

Vagues i mobilitzacions de gener: la defensa dels serveis públics al centre.

comunicat ustec

Vagues i mobilitzacions de gener: la defensa dels serveis públics al centre.

La darrera setmana ha estat marcada per un conjunt de mobilitzacions en defensa dels serveis públics sense precedents. Per primer cop des dels darrers anys, sanitat i educació han convergit tant en la convocatòria de jornades de vaga com en l’impuls d’accions coordinades per denunciar que els dos pilars de l’estat del benestar, que han suportat retallades cronificades i la sobrecàrrega de la pandèmia, corren perill. Si no ens mobilitzem per salvar-los, seran progressivament desmantellats a causa del deteriorament induït per les polítiques de privatització dels nostres governs.

Dimecres 25 de gener, una gran mobilització, amb milers de persones, va recórrer els carrers de Barcelona sota el lema “Salvem els serveis públics, defensem l’educació i la sanitat”. El 26 de gener van prendre el relleu manifestacions arreu del territori català per denunciar la manca d’inversió i la precarietat en les condicions laborals del personal públic. El calendari de mobilitzacions va continuar el dissabte 28, amb una concentració a la porta del Palau de la Generalitat on es va donar veu a entitats, organitzacions i agents socials i es va visibilitzar el suport de tota la ciutadania a les reivindicacions sindicals.

En el context de negociació de pressupostos en què ens trobem actualment, s’ha evidenciat com les prioritats del govern i els partits anomenats d’esquerres són invertir en casinos, carreteres i aeroports en detriment del bon funcionament dels serveis bàsics que són l’Educació i la Sanitat. Les mobilitzacions de la setmana passada han evidenciat el trencament entre els interessos de la classe política i els de la part social. En el cas d’educació, l’acord de pressupostos conegut recentment preveu un augment de 39 milions d’euros per a l’escola concertada, una suma més que suficient per revertir les retallades de fa deu anys, tal com demanem els sindicats d’educació.

El Departament d’Educació s’enroca en la seva política imperativa, fent gala novament del seu tarannà poc dialogant i impositiu, ignorant i menystenint les propostes de la part social. USTEC·STEs (IAC) denunciem que s’hagi boicotejat qualsevol espai de negociació i que ni tan sols s’hagi convocat el comitè de vaga per dialogar i apropar postures, com s’ha fet en el cas dels metges.

Un cop més, reclamem que no podem acceptar la fossilització de les retallades que arrosseguem des de fa més de deu anys al pressupost del 2023 i que cal un gir en les polítiques educatives. Calen recursos per a l’escola inclusiva, cal un pacte d’estabilitat que eviti acomiadaments, cal retornar la reducció de les 2h lectives als majors de 55 anys i cal poder negociar un calendari que reculli les necessitats de tota la comunitat educativa. Són també necessàries polítiques educatives no inspirades per prejudicis o l’especulació, sinó consensuades amb la comunitat educativa. Les “transformacions” liderades des de la Conselleria no han fet altra cosa que afegir caos pedagògic i sobrecàrrega burocràtica.

Per tot això, USTEC·STEs (IAC), així com la Mesa de Sanitat, creiem necessari mantenir la mobilització permanent fins a revertir les situacions de privatització i precarietat de la sanitat i l’educació. En els pròxims dies anunciarem noves accions.

#VagaEducació

#VagaServeisPúblics

 

manifestació 25 de Gener 2023

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes