Comunicat

La sentència que hem guanyat reconeix la discriminació del Departament d’Educació i de l’Institut Nacional de la Seguretat Social als infants de famílies monomarentals

USTEC-STEs interposarem un recurs de suplicació pel reconeixement de la totalitat de les setmanes a les famílies monomarentals.

USTEC-STEs hem acompanyat judicialment una mare ‒família monomarental‒ que l’any 2020 va demanar poder gaudir de la prestació per naixement i cura del o la menor 12 setmanes més (acumulables a les 16 ja disponibles), entenent que si aquesta família fos biparental, disposaria de 28 setmanes.

El Jutjat Social núm. 26 de Barcelona, en data 29 de setembre de 2022, ha estimat l’ampliació de la prestació, per tal que coincideixi amb el corresponent permís en el cas d’una família biparental. La sentència argumenta que el dret neix de la «necesidad de evitar una discriminación indirecta del menor por sus circunstancias familiares, concretamente el carácter monoparental de la familia, con el objetivo de no mermar el tiempo de su cuidado directo por sus progenitores».

USTEC-STEs valorem que l’estimació del Jutjat ha estat parcial i ha reconegut el dret a l’ampliació, però només 8 setmanes en lloc de les 12 setmanes que pertocarien a l’altre/a progenitor/a. Això s’ha justificat per considerar no acumulable el període de 4 setmanes en què haurien coincidit els dos eventuals progenitors.

USTEC-STEs entenem que cal continuar defensant la no discriminació de les famílies monomarentals i el dret a poder acumular la totalitat del període (l’any 2020, 12 setmanes; i a partir del 2021, 16 setmanes) per no perjudicar el/la menor, que és víctima d’una discriminació en relació amb les setmanes de cures que pot gaudir.

Consegüentment: USTEC-STEs tirarem endavant un recurs de suplicació contra la sentència del Jutjat Social que va estimar aquestes 8 setmanes en comptes de 12. La intenció és guanyar aquestes 4 setmanes que ara no s’han reconegut en el dret a ampliar la prestació per naixement i cura del o la menor.

Recordem que un 87% de les persones que opten pel model de família monoparental són dones i que aquesta discriminació que pateixen els seus nadons genera en elles una sèrie de problemes de gestió amb l’administració que afecten el seu propi benestar.

USTEC-STEs sempre estarem al costat de les famílies monomarentals.

USTEC-STEs

Dijous 3 de novembre del 2022

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes