FP

El desinterès del Departament d’Educació per la Formació Professional i el seu alumnat, un “déjà vu” o el dia de la marmota?

A pocs dies de l’inici del curs acadèmic, desenes de milers de joves catalans no saben encara que els depararà la sort. O millor dit, la manca d’una planificació acurada i racional del Departament d’Educació els deixa en la incertesa sobre què faran el curs vinent. Aquesta és la notícia amb la qual part de la premsa catalana ens ha donat el bon dia. No és broma: altre cop el Departament continua relegant la Formació Professional pública a un segon lloc en el sistema educatiu a Catalunya.

Ara fa més o menys un any, USTEC-STEs (IAC) va denunciar la manca de planificació per part del Departament a l’hora de preveure l’allau de sol·licituds de nous estudiants a la Formació Professional, tot i haver estat avisat reiteradament per la part social. I com un mantra, per activa i per passiva, en diferents fòrums, meses de negociació i demés espais socials i de negociació, vam exigir al Departament corresponsabilitat amb l’FP i una acurada planificació. Però de moment, no anem bé. Ans al contrari, amb una planificació irregular i fosca, sense donar explicacions ni comptar amb els representants sindicals del sector, aquest Departament fa i desfà, improvisant i sense tenir en compte a ningú.

Doncs bé, pel que sembla, 20.083 joves estan a l’espera de saber què serà del seu futur immediat. Són joves que aspiren a cursar un cicle formatiu de grau mig o de grau superior durant el curs 2022-2023.

El Departament assegura que hi haurà places per a tothom, però es desentén de si els i les futures alumnes estudiaran el que han demanat i en el centre on ho han sol·licitat. Al final, aquesta forma de fer dóna a entendre que el nostre alumnat és només un número i no gaire més. No anem bé senyor Cambray! Això no és prestigiar ni millorar l’FP. Potser ens està mentint deliberadament? La veritat és que ho sembla.

Aquesta manca de planificació també afecta directament a centenars de docents, ja que la matrícula és de gran importància per determinar el nombre de professorat necessari durant el curs acadèmic. A dia d’avui, en especial en l’FP, Catalunya pateix d’una mancança greu de professorat. Si ja es difícil, i de vegades impossible, trobar professorat amb un marge de dos mesos, ens podem imaginar què pot passar a dues setmanes d’haver començat el curs.

USTEC-STEs (IAC) denuncia la manca d’interès del Departament per la Formació Professional i exigeix un veritable compromís i voluntat decidida d’apostar per la FP pública i pels seus integrants: professorat, alumnat, professionals i resta de membres de la Comunitat Educativa.

 

USTEC-STEs (IAC)

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes