Comunicat

Comunicat sobre el juliol: El Departament agreuja l’empitjorament de les condicions laborals del personal dels centres educatius

L’administració educativa ha imposat canvis per aquest mes de juliol a causa de la nova ordre de calendari (ORDRE EDU/113/2022, de 3 de maig) que va dictar el mes de febrer i que va acabar publicant, sense els tràmits preceptius del CEC i de la mesa sectorial, en data 3 de maig de 2022, que toquen de ple i empitjoren les condicions laborals del personal dels centres educatius.

USTEC-STEs denúncia les males praxis que són conseqüència dels canvis impositius de la conselleria que pretén forçar la normativa actual dels documents d’organització dels centres educatius a darrera hora provocant com a mínim dubtes i, en la majoria de casos, obrint la discrecionalitat als centres educatius, derivant la problemàtica a les direccions i als claustres.

USTEC-STEs denunciem aquests casos que obren la porta a la discrecionalitat, la inconcreció i el greuge comparatiu entre docents:

 • Cas 1: persona substituta amb nomenament que finalitza màxim a 30 de juny amb vacant provisional per al curs vinent que NO tenen nomenament extraordinari al mes de juliol. En aquest cas, les persones en qüestió no han d’assistir al centre de la nova adjudicació donat que al mes de juliol no tenen un contracte en vigor. Donar instruccions contràries per obligar a les persones interines a assistir al nou centre de treball suposa abocar a les persones afectades a una situació d’irregularitat laboral que cal denunciar.

 • Cas 2: persona substituta amb nomenament que finalitza màxim a 30 de juny amb vacant provisional per al curs vinent que SÍ té nomenament extraordinari al mes de juliol. El nomenament extraordinari de juliol, tal i com està recollit en la normativa de la borsa (Resolució de la directora general de Professorat i Personal de Centres Públics, per la qual s’estableixen els criteris per gestionar la borsa de treball de personal docent per al curs 2022-2023) es fa en base a un requisit de temps treballat i la seva vigència està condicionada a l’acompliment d’unes condicions (la formació durant el juliol o la participació en concurs oposició). Aquest nomenament, a més, no té adscripció a cap centre. Si la persona interina no compleix amb les condicions determinades, que haurà de justificar abans del 31 d’octubre del 22, el nomenament serà anul·lat a partir de l’1 de novembre. Queda clar, doncs, que les persones afectades no poden ser convocades a anar a treballar al nou centre adjudicat pel curs que ve perquè suposaria abocar-les a una situació d’irregularitat en la seva situació laboral, sobretot en els casos d’aquells a qui posterioment se’ls anul·li el nomenament per no haver complert amb les condicions estipulades.
 • Cas 3: persona amb vacant actual (curs 21-22) a un centre que no ha obtingut una adjudicació d’estiu pel curs 22-23. Segons la resolució de les adjudicacions d’estiu:

  Tot i que amb caràcter general el personal docent dedica el mes de juliol a fer activitats de formació, la direcció del centre pot convocar el professorat que tingui nomenament vigent durant el mes de juliol de 2022 i que, a més, hagi obtingut una destinació provisional al seu centre per al curs 2022-2023 en l’adjudicació de destinacions provisionals amb efectes d’1 de setembre de 2022, per organitzar el nou curs escolar durant els cinc primers dies laborables de juliol.

  En cap cas es contempla que el personal que te vacant vigent però no ha obtingut nova destinació pel curs 22-23 en les adjudicacions d’estiu hagi d’assistir al centre actual durant els 5 primers dies lectius del juliol, doncs queda clar que l’assistència ha de ser a la destinació del nou curs i per preparar el nou curs escolar. Així, denunciem que s’obligui a assistir a les persones afectades al centre del curs vigent durant els 5 primers dies lectius de juliol.

 • Cas 4: persona amb vacant actual a un centre 1 que ha obtingut destinació en les adjudicacions d’estiu al mateix centre o un centre 2 pel curs 22-23. Pot ser convocada pel centre de la nova destinació segons la resolució de les adjudicacions d’estiu i les noves instruccions d’inici de curs. En el cas d’haver obtingut una destinació diferent a la del curs actual, quines garanties legals té en la llei de riscos laborals? Se la pot requerir en un altre centre diferent del que li marca la credencial?

En resum, només les persones amb vacant aquest curs i una adjudicació en vacant pel curs que ve poden ser convocades a assistir al centre de la destinació pel curs 22-23 durant els 5 primers dies lectius del juliol.

El Departament juga de manera premeditada amb les condicions laborals del personal docent i n’agreuja el seu empitjorament, usant la inconcreció normativa i la confusió per traspassar un problema que han creat ells als centres educatius i obrint  greuges comparatius entre docents. Les direccions, responsabilitzant-se d’aquestes imposicions i obeint una normativa que no té la suficient empara legal, poden convocar els primers dies de juliol: «… per organitzar el nou curs escolar durant els cinc primers dies laborables de juliol. (…) l’horari laboral setmanal que s’estableix amb caràcter general per als funcionaris de la Generalitat de Catalunya, horari que actualment és de 37 hores i 30 minuts setmanals.» Recordem que l’horari de permanència al centre és de 24h a secundària i 30 a primària, i en cas cap l’horari setmanal es pot excedir d’aquest còmput d’hores.

USTEC-STEs denuncia un canvi en condicions laborals de molta rellevància, que no ha passat per mesa sectorial, no s’ha negociat, ni l’administració el pot donar per negociat només perquè l’ha enviat per correu electrònic, que genera desigualtats i greuges comparatius entre les persones treballadores dels centres educatius i pot comportar situacions d’irregularitat en les seves condicions laborals.

USTEC-STEs planteja al conjunt de treballadores i als claustres de tots els centres educatius del país:

 • Acordar als claustres rebutjar les responsabilitats generades per l’avançament lectiu del setembre com són la gestió i pagament del monitoratge, menjador i transport…
 • Acordar als claustres què, en coherència amb l’acord anterior, el centre educatiu adopti la decisió de no convocar el personal durant els primers 5 dies de juliol. És un acte de responsabilitat per no generar els greuges comparatius que denunciem entre les persones treballadores dels diferents centres educatius.
 • Que es facin arribar a l’administració els acords de claustre.

 

USTEC-STEs

Dijous 23 de juny de 2022

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes