USTEC fa una crida a frenar la fi del sistema d’immersió lingüística

El sindicat adverteix que una vegada desapareixi el concepte «immersió» serà molt difícil tornar enrere.

Des de la USTEC considerem l’actual model d’immersió lingüística, avalat per una gran majoria de la societat catalana, el pal de paller de la construcció d’un model d’educació d’igualtat d’oportunitats, de democràcia lingüística, de cohesió social i de no segregació per raons de llengua.

Per aquest motiu, vam considerar la sentència del TSJC, que estableix un mínim del 25% de classes en castellà a les aules, un atac frontal a aquest model d’èxit i que necessitava d’una resposta a l’alçada de la classe política del País.

Lluny d’això, la sentència ha propiciat una inesperada i preocupant resposta: el passat 24 de març ERC, PSC, JuntsxCat i Comuns, anunciaven una proposta de modificació de la Llei 1/1998 de política lingüística on s’obria la porta a l’ús del castellà a les aules.

La modificació estava prevista que fos aprovada per la via d’urgència a prinicipis d’aquest mes i finalment ha estat aplaçada fins a la sessió plenària de finals d’abril prevista pel dijous 28, al·legant buscar nous consensos.

Però nosaltres entenem que l’únic consens possible és el marcat per criteris pedagògics i de defensa de la llengua minoritzada i en perill en aquest moment: el català. I passa per la defensa del sistema d’immersió.

És en aquesta direcció que la comunitat educativa ho ha deixat palès en les mobilitzacions dels proppassats 23 de març i 2 d’abril i és així com la USTEC entén que cal seguir posicionant-nos per frenar aquest intent de modificació de Llei.

Per tot plegat, i com a sindicat majoritari del sector educatiu, la USTEC fa una crida als partits del Parlament de Catalunya que han presentat aquesta proposta de modificació a tirar-la enrere i a seure amb el sector per parlar de com reforçar el català a les alumes i, si convé, de com protegir al professorat que desobeeixi la sentència del TSJC.

Si pel contrari no hi ha l’esperada rectificació, la USTEC anuncia noves i més contundents mobilitzacions des d’ara fins a final de mes amb la voluntat de frenar la reforma legislativa.

Barcelona, 5 d’abril de 2022.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes