Que no ens retallin la llengua! Escola pública i en català

La immersió lingüística en català ha estat des dels seus orígens, a Santa Coloma de Gramenet, un model de referència de l’escola catalana. El model es basa en principis pedagògics, permet el ple domini competencial tant del català com del castellà, cerca la no segregació per motiu de llengua, així com la cohesió social, i ha comptat amb un ampli consens social i polític.

Fa setmanes, es feia pública la sentència ferma del TSJC que estableix un mínim del 25% del castellà a les aules, donant dos mesos a la Generalitat per a implementar-la, termini que acaba aquesta setmana. Un cop més, la maquinària judicial de l’Estat s’imposa sobre la voluntat del poble català, en aquest cas a causa de la demanda que el Ministeri d’Educació va fer l’any 2015 per tal que es fes efectiva la vehicularitat del castellà a les escoles catalanes que havia determinat la sentència del Tribunal Constitucional del 2010, i la retirada de la qual els partits parlamentaris catalans, amb la seva inoperància habitual, es van oblidar de negociar a nivell estatal quan en van tenir l’oportunitat.

Fa pocs dies, ERC, Junts, PSC i Comuns, van presentar una proposició per modificar la Llei de Política Lingüística amb l’objectiu d’aplicar la sentència del TSJC, donant al castellà rang de vehicular i traslladant als centres la competència per determinar
percentatges de cada llengua segons la seva “realitat sociolingüística”.

Les entitats sotasignants considerem que aquesta proposta suposa el punt final al model d’immersió, que ja ha estat progressivament desmantellat des de fa anys i que trasllada la responsabilitat als equips directius, desprotegint els docents de possibles denúncies o pressions, i sobretot, que no compta amb el consens necessari entre la comunitat educativa.

És per això que reclamem la retirada de la proposició, l’obertura d’un debat ampli amb el conjunt dels agents socials: professionals de l’educació, famílies i estudiants, per consensuar amb aquests el futur del model lingüístic, que ha de basar-se en el català com a llengua vehicular, ha de comptar amb els recursos suficients, especialment de suport a l’alumnat com ho són les aules d’acollida i continuar garantint la cohesió social i la pervivència de la llengua.

Amb aquesta finalitat, convoquem tota la societat catalana a una manifestació multitudinària aquest dissabte, 2 d’abril, a les 18h a Plaça Sant Jaume, per anar fins al Parlament i fer sentir la nostra veu en defensa de l’escola en català.

Per blindar la immersió lingüística i per reforçar els recursos d’acollida!

Contra la segregació per motiu de llengua i contra la judicialització de l’escola!

Retireu la proposició, consensueu amb la comunitat educativa!

 

 Que no ens retallin la llengua! Escola pública i en català

Enllaç a les imatges de la manifestació a Barcelona

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes