FP

APROVADA LA LLEI DE L’ORDENACIÓ I INTEGRACIÓ DE L’FP AL SENAT

El 23 de març, el Senat espanyol ha aprovat la nova Llei de l’FP com a tràmit previ a la seva aprovació definitiva i publicació al BOE. Es tracta d’una llei sense precedents que desmantella la formació professional reglada (ara nomenada inicial), l’externalitza i la dona gratuïtament a l’EMPRESA (que no pas a les empreses).

USTEC-STEs (IAC) ha combatut aquesta llei des dels seus primer tràmits i hem aconseguit millorar considerablement el redactat final, tot i que no és la nostra llei, NO LA VOLEM NI LA COMPARTIM.

Es tracta d’una llei que canvia el paradigma inicial de la formació professional acadèmica, professionalitzadora i social envers d’un de nou concretat en l’ocupabilitat dels estudiants a qualsevol preu i menystenint la preparació, formació i professionalització dels que haurien de ser els nostres professionals futurs.

Si bé és cert que es requereix d’una anàlisi acurada de tot el seu articulat ja que són molts els fronts i les incerteses que la llei crea en l’àmbit social, econòmic i laboral, en aquest comunicat ens volem centrar en el professorat d’FP. En aquesta línia, volem assenyalar dues novetats que ens afecta directament com a docents públics:

  1. De les 29 especialitats docents del cos de Professors Tècnics d’FP, les quals la LOMLOE les va adscriure al Cos de Professors de Secundària, 10 passen a formar part del nou cos de professors especialistes de sectors singulars de l’FP. Un nou cos docent els requisits d’ingrés al qual són els mateixos que els que es demanava per ingressar al cos de PTFP. Aleshores, per què un altre cos?.
     
  2. Es modifica substancialment la Disposició Addicional 11ª de la LOMLOE permetent l’ingrés en el cos de professorat d’Ensenyaments Secundaris de TOT el professorat del Cos a extingir de Professorat Tècnic d’FP que a l’entrada en vigor d’aquesta Llei, o en el termini de 5 anys, es trobi en possessió d’una titulació universitària o equivalent a efectes d’accés a la funció pública docent o altra equivalent a efectes de docència. Per la seva banda, serà el govern espanyol qui establirà el procediment i les condicions d’integració amb efectes des de l’entrada en vigor de la LOMLOE per a qui gaudeixi dels requisits establerts i, a més, es dóna un termini de 5 anys perquè la resta de professorat pugui assolir el requisits demanats. En aquest darrer cas, els efectes seran a partir de la seva sol·licitud d’ingrés i ja no amb efectes retroactius al gener de 2021.

En definitiva, es reconeix la integració del professorat PTFP al cos de PS des de gener de 2021, és a dir, amb caràcter retroactiu, A més a més, es deixa oberta la porta a què altres docents s’hi puguin integrar al recollir la possibilitat de declarar altres titulacions equivalents a efectes docents i al mateix temps ja no es tanca el cos de PTFP als funcionaris de carrera sinó que s’obre a tot el funcionariat.

Doncs bé, segons manifestacions del mateix MEiFP, una vegada publicada la llei en el BOE es farà pública la normativa d’ingrés del professorat del cos PTFP al cos de PS la qual serà implementada per les administracions competents de les comunitats autònomes així com el reconeixement dels efectes econòmics, sense perjudici de la regulació estatal que s’estableixi amb caràcter bàsic.

La nova llei conté més afectacions al professorat les quals, de ben segur, es veuran concretades amb la reglamentació que ha de seguir a la publicació de la llei i les quals anirem desgranant oportunament més endavant..

Per tot això i més, el dia 22 de març ens vam manifestar davant del SENAT.
 

   

 

 

 

NO A LA NOVA LLEI D´FP

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes