Comunicat

USTEC-STES denuncia la situació extrema als centres educatius. 

El Departament d’Educació ha deixat a la seva sort el personal i l’alumnat

La presencialitat a les escoles està amenaçada i supera amb escreix les dades que ja van fer saltar les alarmes al novembre del curs passat, tant pel nombre de contagis com per les xifres de substitucions no cobertes. Ahir, per tercer dia consecutiu, els nomenaments no coberts van superar els coberts: dos terços dels nomenaments no es van cobrir!

USTEC-STEs (IAC) com a sindicat majoritari de l’Educació pública a Catalunya sempre ha defensat la presència als centres a fi de preservar tant la tasca pedagògica com la funció socialitzadora. Alhora, hem exigit repetidament que s’aboquessin tots els esforços per disposar d’uns llocs de treball tan segurs com sigui possible. El Departament d’Educació no ha estat a l’altura, i ha abocat els centres, els professionals dels centres i l’alumnat, a una situació extrema, on la tasca educativa és inexistent, ja que s’han assumit tasques de guarda i de gestió burocràtica de la pandèmia. Han convertit les escoles en CAPS o en un nou 061.

Amb tot, l’estratègia del Departament d’Educació d’ençà que va començar el curs, més enllà d’esperar un miracle i repetir la cantarella d’escoles segures per mantenir les aparences, no ha fet res més. Diu la dita que: Els miracles a Lourdes!, però, ves per on! Quina casualitat que allà estan pitjor que aquí. Només cal veure com els docents a França ja van per la segona convocatòria de vaga aquest mes de gener. Des d’aquí tot el nostre suport.  

Les decisions tenen noms i cognoms, i el Sr. Cambray jugant-s’ho tot al factor sort ni tan sols ha mantingut com a part dels plans de contingència aquelles mesures i recursos que ens han funcionat. Ha anat refusant totes les propostes d’accions preventives i organitzatives per mantenir la Covid a ratlla, sobretot, les que hem anat aportant tant a la comissió paritària com a la mesa sectorial. Fins ara només vist barruerament  xutar pilotes endavant, escoles buides deixant que tothom es contagiï i, això sí, l’ocurrència de demanar-nos que premem ben fort les dents i que sigui allò que hagi de ser.

Les retallades patides des de fa més de 10 anys i cronificades amb voluntat política des del Departament d’Educació i al Generalitat de Catalunya, han deixat els centres educatius i el servei d’educació a uns mínims vergonyants. L’esforç des de fa més d’un any i mig per part dels professionals d’educació per lluitar contra la pandèmia amb el manteniment dels centres oberts, no ha rebut cap reconeixement amb increment de personal o retorn de condicions robades: el restabliment de l’horari lectiu a 18/23h,  la reducció estructural de les ràtios, una Formació Professional pública i de qualitat amb equiparació salarial, la conversió dels terços de jornada en mitges jornades, el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys, l’increment del personal laboral i de suport educatiu , la recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys, de manera retroactiva i per últim, la derogació i retirada del decret de plantilles, per acabar amb la tria a dit dels llocs de treball i el tracte arbitrari al personal docent, i recuperar la democràcia als centres.

Davant aquest escenari de deixadesa, USTEC-STEs (IAC) ens preguntem si realment l’objectiu continua essent el de mantenir les escoles obertes amb alumnes i docents i personal laboral, o bé, mantenir les escoles obertes però desertes. El darrer gest de rebuig a actuar des de la prevenció ha estat la negativa a fer tests massius abans de la represa després de les vacances de Nadal. Una més d’entre totes les que anem reclamant, i reiterar les vegades que calgui que només pretenem fer la nostra feina el màxim de temps possible sense emmalaltir. Consegüentment, aquest despropòsit només ha servit per al col·lapse de les farmàcies.

Les contradiccions més evidents han estat causades pel ball de protocols amb constants canvis i sovint poc entenedors que van rebent els centres, i que compten amb el beneplàcit de les autoritats sanitàries. Uns canvis que han relaxat els confinaments sense contribuir a pal·liar les cadenes de contagis, ans el contrari, s’han disparat. No sabem, doncs a quins interessos corresponen realment aquestes decisions, això no obstant inferim que no són pas el de mantenir les escoles obertes i segures.

Com hem dit al principi, quant a mesures organitzatives tampoc hi ha hagut voluntat política en donar-li continuïtat a aquella valorada satisfactòriament per tothom, com era la reducció de les ràtios per aula.

Les direccions i els centres estan absolutament desbordades amb la gestió de les substitucions, ara que per tercer dia consecutiu, els nomenaments no coberts  passen per davant dels nomenaments coberts.

Dades sobre els nomenaments i la situació de les substitucions als centres

A data 20 de gener de 2021 les substitucions no assignades (1669) superen per tercer dia consecutiu les assignades (765). Això suposa ja un 68,57% de places que no s’han pogut assignar, més de dues de cada tres. Aquest percentatge ha anat pujant dia rere dia.

Fa dies que no es cobreixen moltes de les substitucions d’algunes especialitats. Aquí hi ha alguns exemples:

  • Al col·lectiu d’especialitats d’infantil i primària no s’han pogut assignar 626 substitucions de primària, 163 d’Educació Infantil, 73 de Pedagogia Terapèutica, etc
  • A les especialitats de secundària general (ESO i Batxillerat) no s’han pogut assignar 71 de matemàtiques, 63 de català, 63 de tecnologia, 59 substitucions de castellà, etc
  • De les especialitats d’FP no s’han pogut assignar 27 substitucions d’Informàtica (507), 15 de Sistemes i Aplicacions Informàtiques (627), 11 de Manteniment de Vehicles (609), 11 de Procediments Sanitaris i Assistencials (620), etc.

Pel que fa a les substitucions de tot el personal laboral als centres educatius, especialment a les Llars d’Infants i Centres d’Educació Especial públics on el personal laboral esdevé una peça clau, la falta de previsió per tal de millorar el funcionament en la gestió de les adjudicacions de la borsa de treball, que no ha estat mai àgil (fet que portem denunciant fa temps des de la USTEC-STEs), fa que les substitucions d’aquest personal no es cobreixin amb la celeritat que el moment actual requereix.

 

Afectació a la salut dels treballadors i treballadores

El percentatge de professionals de tots els centres educatius infectat en algun moment arriba al 22,69% del total. Des de fa una setmana s’infecta diàriament una quantitat de professionals superior el miler, el que representa al voltant d'un 1% de tot el personal. El dia 20 de gener aquesta quantitat ha arribat a més de 2000 professionals, el que suposa un 1,45% del total infectat en un sol dia.

La Incidència Acumulada a 14 dies per 100.000 persones del conjunt de professionals ha arribat ja a 21 de gener a 10177,5, més del doble que la de la societat catalana. Aquesta IA ha anat augmentant des del 10 de gener des d'una quantitat molt semblant a la mitjana catalana a un ritme molt més fort que el de la resta de la societat, el que indica que les causes d’aquesta situació són les condicions laborals i higièniques amb què el personal ha de treballar. Lluny d'aturar-se, els contagis continuen augmentant a un ritme cada vegada més fort. La tendència és clarament a l'alça. La IA de l'alumnat és menor que la dels professionals, el que deu indicar que es fan menys proves a aquest col·lectiu i que passen la covid amb símtomes més lleus.

Per tot això, reclamem i exigim urgentment:

  • Que les persones que tenen nomenaments d’1/3 o d’1/2 se’ls faci un nomenament de sencera, amb l’objectiu d’optimitzar la plantilla i de dotar de personal suficient als centres per fer front a la manca creixent de plantilla i per evitar descapitalitzar la borsa d’efectius.
  • La dotació de mascaretes FFP2 a tot el personal, tant vulnerable com no vulnerable.
  • Que es prioritzi la vacunació del personal educatiu de totes les franges d’edat i que es faciliti la vacunació de la població escolar.
  • La realització de test d’antígens per prevenir les infeccions i contagis al sistema educatiu.
  • La reversió dels darrers protocols de quarantenes.
  • La implementació de filtres HEPA allà on sigui necessari.
  • L’obertura de la borsa per les especialitats i a tots els Serveis Territorials i l’aplicació de les propostes realitzades per USTEC-STEs (IAC)

Davant aquesta situació descontrolada i insostenible prendrem les mesures que considerem necessàries i no descartem cap mena de mobilització.

VOLEM SOLUCIONS REALS!

EXIGIM TOTES LES MESURES DE SEGURETAT!

 

USTEC-STEs (IAC)

21 de gener de 2022

 

 

 

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes