Objectiu 8%

La nova llei d’estabilització del personal interí, aprovada al Congreso de Diputados aquest desembre de 2021, recull i permet per primera vegada la incorporació a la carrera  funcionarial a través d’un concurs de mèrits estructurat i articulat. Aquesta opció, llargament reivindicada per USTEC-STEs (IAC), donarà la possibilitat a molts docents amb un llarg currículum laboral al departament, amb experiència i professionalitat, d’estabilitzar de manera definitiva la seva situació laboral. El resultat, si s’aplica de forma transparent, sense trampes i sense reserves, dotarà els centres educatius d’una estabilitat de plantilla com mai han tingut. El fet de comptar amb una taxa d’interinatge de només el 8% ja dona estabilitat, implicació i idiosincràsia als centres sense la necessitat de tots els invents que el Departament ja fa anys que aplica i ens els fa entrar per la cabota del clau com decrets d’autonomia de centre, decrets de direccions, confirmacions, propostes i altres arbitrarietats diverses

La llei estableix la distinció entre dos tipus de places: les d’estabilització i les de reposició. 

Les primeres es regularitzaran per mitjà del concurs de mèrits, mentre que les de reposició ho faran per mitjà d’un concurs-oposició, modificat respecte al vigent fins ara. 

 

Negociació a Catalunya

USTEC·STEs (IAC), a la darrera mesa sectorial de dimecres 15 de desembre, hem defensat, a diferència d'altres sindicats, la necessitat de negociar, en primer lloc, i prioritzant, el concurs de mèrits que amb la propera publicació al BOE de RD 14/2021, serà una realitat. La lluita per l'estabilització del professorat interí ha estat i és una de les condicions laborals més importants en el nostre sector. USTEC·STEs (IAC) no podem entendre que no es facin els màxims esforços en treure la màxima quantitat de places per concurs de mèrits, un sistema que sí que permetrà funcionaritzar les plantilles docents i, per tant, reduir la temporalitat al Departament i esmenar l’abús de temporalitat que està afectant els treballadors interins

El sistema de concurs de mèrits valora de forma majoritària l’experiència docent, amb un màxim de 7 punts aconseguits amb un límit de 10 anys. La formació acadèmica pot donar un altre màxim de 3 punts. Finalment i per valorar a la gent que en anteriors convocatòries han aprovat però s’han quedat sense plaça, un màxim de 5 punts més per  aquells que s’hi hagin trobat en dues ocasions i per la mateixa especialitat a la qual es presenten.

Pel que fa al concurs oposició es relaxa el sistema d’accés perquè les diferents parts deixen de ser eliminatòries.

Sense tenir totes les dades clares, sense cap garantia de normativització dels dos processos i sense un calendari concret, no entenem com algunes organitzacions sindicals han participat d'una votació plantejada malintencionadament per part del Departament sense consens amb la part social. Es plantejava: publiquem la convocatòria de concurs-oposició corresponent a la taxa de reposició amb l'actual reglament 276/2007?

Està clar que l'Administració s'ha espolsat les responsabilitats i segueix donant prioritat a un model de sistema de concurs-oposició fallit. Hem denunciat repetidament que no és un sistema que estabilitzi el personal (només cal veure el resultat del darrer concurs-oposició en el qual les places desertes han arribat al 42%). 

USTEC-STEs (IAC) hem mostrat la nostra disconformitat amb la votació proposada i, per no avalar-la en cap cas, ens hem aixecat de la mesa sectorial en motiu de protesta.

USTEC·STEs (IAC) exigim:

 • Que el concurs de mèrits sigui prioritari i pugui sumar el màximes de places per oferir.
 • Que en l'anàlisi de les places estructurals es considerin les que resten d'estabilització, les desertes de les darreres convocatòries i les corresponents a la taxa de reposició: en total, un mínim de 15.000 places.
 • Un concurs de mèrits en el qual:
  • L'experiència docent dins de l'Administració sigui la puntuació més alta.
  • El procés es faci de manera coordinada amb altres CCAA, per poder garantir que les persones interines que es presentin siguin de l'administració on treballen actualment.
  • Les persones es puguin presentar a les especialitats relacionades amb la seva titulació acadèmica.
  • El professorat, amb la casuística de donar classes a diferents cossos docents es pugui comptar el màxim de l'experiència per al cos al qual es presenti.
  • No hi hagi fases eliminatòries ni parts subjectives. En cap cas una entrevista pot formar part del procediment.
 • Que el concurs-oposició pendent s'ajorni fins a obtenir les millores derivades de la modificació del RD 276/2007.

USTEC·STEs (IAC) reclamem a l'Administració:

 • Que ens facin arribar totes les dades oficials sobre places estructurals al Departament d’Educació (les places covid hi han de ser incloses, el nostre sindicat les considerem estructurals).
 • Que no s'iniciï cap negociació del concurs-oposició fins que no s'hagi negociat el concurs de mèrits.
 • Que s'activi la negociació d'un pacte d'estabilitat que es pugui articular paral·lelament als procediments de concurs de mèrits i concurs-oposició, com històricament hem reclamat.
 • Que centri els esforços a reduir la temporalitat al 8% i mostri rigor i compromís real amb el personal interí.

Ara més que mai, cal lluitar junts per eliminar l'abús de temporalitat en frau de llei del nostre Departament.

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes