Comunicat

Comunicat afectació pandèmia – Gener 2022 

Des de l’inici de la pandèmia USTEC-STEs (IAC) hem exigit mesures per a la protecció de la salut dels treballadors i treballadores, de l’alumnat i les seves famílies. Durant els gairebé dos anys que portem amb el coronavirus, hem viscut decisions erràtiques i sense sentit: en definitiva, males decisions. USTEC-STEs ja vam evidenciar la manca de personal que patim històricament, tant als centres com als serveis educatius, i que ja van fer arribar al col·lapse l'administració educativa a inicis del segon trimestre del curs passat a causa de la 3a onada. Ara ens trobem altra vegada en una situació de saturació, fruit d’uns protocols i canvis de quarantenes totalment incomprensibles, i de la manca de recursos existent al sistema educatiu. Tant el Departament d’Educació com la Generalitat de Catalunya en tenen la màxima responsabilitat que ve donada, per una banda, per l'infrafinançament que patim i per l'altra, pel fet que, durant la pandèmia, no s’han reforçat significativament les plantilles ni s’ha dotat al conjunt de treballadores dels mecanismes adients per a la protecció de la salut.

Els centres educatius no són entorns segurs, per tant, cal assegurar i vetllar perquè es compleixin els protocols i el reguitzell de mesures preventives: mantenir la ventilació creuada, garantir la preservació dels Grups de Convivència Estable, no defallir en l’ús de les mascaretes…

Exigim altra vegada al Departament d’Educació que doti de mascaretes FFP2 a tots els i les professionals que treballen en els centres educatius, i no només a aquells que tenen la consideració de vulnerables, donat que és l’única mesura de protecció individual realment efectiva.

Demanem que s’agilitzi i es prioritzi la vacunació del personal educatiu de totes les franges d’edat i que s’incentivi la vacunació de la població escolar.

Un altre dels indicatius que ens trobem davant d’un nou col·lapse són les irregularitats i anomalies que estem detectant als nomenaments des del dia 7.1.2022 i el seu elevat nombre, a causa de la manca d’aplicació de mesures de protecció adients.

Segons dades d’USTEC-STEs, i a l’espera dels nomenaments d’aquesta setmana, ens trobem davant una allau de baixes, vers les quals el Departament no està garantint les substitucions necessàries. L’increment de nomenaments no coberts des d’inicis de gener quantifiquem en 24,5% (1863 no coberts) aquests nomenaments, ha crescut fins a arribar a finals de la setmana passada 55,6% (782 no coberts). Les dades de què disposem, i les informacions que ens arriben dels centres no ens fan pensar en una millora en els pròxims dies i setmanes.

Per altra banda, el recompte dels nomenaments fets cada dia (tant telemàtics, com urgents o de difícil provisió) dona uns resultats completament incompatibles amb els publicats pel Departament d’Educació a les rodes de premsa diàries.

De fet, les discrepàncies són creixents dia a dia i el 13.1.2022 arriben ja a 588 persones de diferència, el que representa el 54,55%!

USTEC-STEs (IAC) demanem que aquesta informació sigui pública, transparent i de consulta indefinida (amb les corresponents precaucions de protecció de dades personals) perquè tothom pugui comprovar que el seu nomenament, o situació d’espera per ser nomenat/da, és justa i que no es produeix cap anomalia per tal que es pugui disposar de tota la informació de manera clara i transparent per a tota la comunitat educativa.

Per altra banda, cada dia de nomenament queda un nombre creixent de places no atorgades, suposadament per manca de persones a la borsa de les especialitats corresponents i per les baixes per malaltia (la majoria dels casos per covid) de les persones interines de la borsa que també pateixen i que impedeix que puguin acceptar el nomenament.

Fa alguns cursos, USTEC-STEs (IAC) vam denunciar la manca de substituts i substitutes a la borsa amb un full informatiu: «Perquè no té substitut/a el teu fill/a?» on, per resoldre aquesta situació, apuntàvem un seguit de propostes que no s’han atès. Per això ara com ara, tenim una situació dramàtica en algunes especialitats (Places no cobertes per especialitats: primària 137; Castellà 54; Matemàtiques 44; Català 43; Pedagogia terapèutica 30; Música de primària 23; Educació física de primària 23; i Informàtica 18)

 

Per tot això, reclamem i exigim:

  • La dotació de mascaretes FFP2 a tot el personal, tant vulnerable com no vulnerable.
  • Que s’agilitzi i es prioritzi la vacunació del personal educatiu de totes les franges d’edat i que s’incentivi la vacunació de la població escolar.
  • La realització de test d’antígens per prevenir les infeccions i contagis al sistema educatiu.
  • La reversió dels darrers protocols de quarantenes.
  • Que les persones que tenen nomenaments d’1/3 o d’1/2 se’ls faci un nomenament de sencera, amb l’objectiu de dotar de personal suficient als centres per fer front a la manca creixent de plantilla.
  • L’obertura de la borsa per les especialitats i a tots els Serveis Territorials i l’aplicació de les propostes realitzades per USTEC-STEs (IAC)

 

USTEC-STEs (IAC)

17 de gener de 2022

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes