Comunicat

covid-19

Dades, confinament i vacunes….  Per quan la feina ben feta?

Per quan la vacuna al personal dels centres educatius?

Som personal de risc i estem treballant en unes condicions que hauríem de millorar molt per considerar-se segures.

Recordem al Departament que la 3a dosi de la vacuna no pot trigar en arribar al personal dels centres educatius.

Aquest cop, però, demanem que la gestió de la vacunació sigui efectiva,  i que es donin instruccions clares, amb criteris transparents, de com, quan i on anar a vacunar-nos, que estiguem ben informades i que tinguin en compte per igual a tots els treballadors i treballadores dels centres, sense oblidar el personal laboral tan castigat ja, ni els treballadors/ores que venen d’altres comunitats autònomes…

 

Les nostres escoles són entorns segurs???

Ens insisteixen que a les escoles el seguiment de les mesures de seguretat és excel·lent… però nosaltres podem afirmar que no és així!

 

Als centres es fa molt difícil complir les mesures i protocols establerts, i si avaluem l’exposició al risc que tenim en els centres educatius el personal que hi treballem i l'alumnat, ens trobem amb la incapacitats de mantenir distàncies, rentat de mans, ús de mascareta, ventilació…

Les ràtios i  la manca d’espai per mantenir distàncies, els continus desplaçaments de l’alumnat, la dubtosa garantia higiènica de les mascaretes, el fet que hi ha alumnes que no les porten, les dificultats per poder ventilar adequadament en alguns centres, la continua interacció social… etc.,  fan impossible que ningú pugui afirmar amb seguretat que els centres educatius són entorns segurs!

Al professorat i personal de suport a la docència se'ls ha dotat de mascaretes higièniques que no protegeixen adequadament!

 

Què està passant amb els grups confinats???

El Traçacovid no sembla complir amb el seu propòsit. La publicació de dades no és clara i els criteris que aplica són poc lògics i fins i tot els podríem considerar tendenciosos.

 

El criteri que porta a l’aplicatiu a decidir que un grup es comptabilitzi com a confinat és que el total de persones del grup sigui confinat (inclòs professorat i personal d’atenció educativa que forma part del grup estable).

Amb aquests càlculs inicials, ja podem saber que els números en relació als grups confinats no seran mai alts ni preocupants perquè ja tenim més del 90% del professorat vacunat (i no hem comptat el personal laboral, que sumaria més personal vacunat!). Si es segueixen les directrius actuals, cap grup difícilment serà confinat!

 

Qui decideix que un centre tanqui?

Si Sanitat recomana el tancament d’un grup, Educació en cap cas no hauria de valorar o plantejar fer el contrari, com sembla que ja ha passat en algun centre.

Educació i salut es basaran en les dades de grups confinats que calcula el Traçacovid per decidir si es tanquen o no els centres educatius? Seria molt preocupant si fos així!

Segons el que marca el document de gestió de casos covid-19 als centres educatius per aquest curs: "La presa de decisions en relació amb el tancament de l’activitat presencial d’un centre educatiu ha de ser el resultat de la valoració que en facin l’autoritat sanitària en coordinació amb l’autoritat educativa".

Donem-li a Salut la potestat de les decisions i no interferim en el seu àmbit competencial, i encara menys en el context epidemiològic que vivim!

Reivindiquem de nou la figura de d'infermer/a escolar als centres educatius, que en moments com aquests faria que la feina dels centres fos molt més portadora, i la del desaparegut gestor COVID als CAPS que és qui realment hauria de responsabilitzar-se  de la gestió de casos que li pertoca a salut.

 

Què estem fent amb les dades sobre la immunització d’alumnat i professorat???
 

Les dades que té direcció sobre la immunització de professorat i alumnat només les pot utilitzar en cas de confinament/quarantena de grups i són estrictament confidencials fins i tot un cop finalitzada la situació d’emergència sanitària.

 

El tema de la vacunació és un tema molt complex. Ara per ara, ens han donat la llibertat de vacunar-nos, amb tot el que implica tenir aquest dret, però no l'obligació a tots els efectes. Als centres educatius conviuen personal vacunat, en la seva majoria, amb personal no vacunat, i ja ens estem trobant els primers problemes d’aquesta dualitat.

No es pot discriminar, de cap manera, el personal vacunat del no vacunat: no es pot fer pública aquesta dada protegida, encara que les intencions aparentment puguin ser bones. Les direccions dels centres no poden decidir, per exemple, si  uns espais es poden utilitzar només per personal vacunat i excloure així al personal no vacunat d’aquest ús…

Què farem amb l’alumnat quan la majoria estigui vacunat? Els dividirem a efectes organitzatius tenint en compte les dades privades i protegides de vacunació, com ha començat a passar ja en alguns centres, amb el personal no vacunat?

I tornem a preguntar: on és el Gestor Covid que podria resoldre molts d’aquests temes sense implicar les direccions ens gestions sanitàries? On és la figura d’infermera escolar que tant hem demanat i que donaria suport en aquests moments tan complicats?

I amb tot plegat, recordem que els delegats i delegades de prevenció de riscos hem de vetllar per la seguretat i la salut dels treballadors i treballadores del Departament.

Tenim clar que perseguim la mateixa fita?  Per què el departament no escolta la part social i aprofita perquè el benefici sigui mutu?  La feina en equip sempre serà més rica!

 

En definitiva: Que li demanem al departament?

 

Al Departament només li demanem una cosa: Què faci la feina ben feta!!

 

Més informació a la nostra web de Salut

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes