En solidaritat amb l’Escola Pública Turó del Drac de Canet de Mar

Contra l’intrusisme dels jutges, contra les sentències que volen minoritzar el català a les aules

USTEC-STEs, com a sindicat més representatiu de l’escola pública catalana, vol expressar el seu suport a la direcció i al claustre de mestres de l’escola Turó del Drac de Canet de Mar que és víctima d’un nou atac contra el model d’escola i la convivència de la seva comunitat educativa.

Defensem una escola que no sigui utilitzada com un camp de batalla lingüístic i que no estigui sotmesa al caprici de les idees particulars de ningú. El projecte educatiu de l’escola Turó del Drac està avalat per la tasca pedagògica realitzada i el compliment dels objectius de donar plenes competències lingüístiques a l’alumnat, tant en català com en castellà, en finalitzar l’educació Primària.

La judicialització de l’organització escolar i del currículum o les mesures cautelars que obliguen a incrementar el castellà a bona part de les aules del centre s’origina en l’acció d’una única família que imposa a les altres una disminució de la presència de la llengua catalana i a una nova organització del currículum on part de les matèries considerades troncals s’han d’impartir en castellà. Això pot comportat el trencament del projecte educatiu, la desautorització del treball pedagògic del claustre de docents i del contracte establert amb les famílies en el moment de la matriculació; però ni la direcció del centre, ni les famílies no han estat escoltades pel tribunal abans de prendre la seva decisió.

Des d’USTEC-STEs, un cop coneguda la resposta del Tribunal Suprem en la qual es desestima el recurs presentat per la Generalitat de Catalunya sobre la sentència del TSJC que imposa que 25% del currículum dels centres educatius s’ha d’impartir en llengua espanyola, com a sindicat que des de sempre hem estat defensors de la llengua catalana i de la immersió lingüística als centres educatius, exigim que el govern de la Generalitat i el Departament d’Educació donin el màxim de suport als centres educatius i a tot el professorat per evitar que hagin de fer canvis que els obliguin a prescindir de la immersió lingüística i a considerar el català com a llengua vehicular d’aquests centres. 

Hem de ser conscients que tenim una llengua en situació d’emergència: o s’actua amb decisió i fermesa i es posen les bases per revertir aquesta reculada, o el català d’aquí a pocs anys s’haurà convertit en la llengua del passat. Des de la USTEC·STEs (IAC) afirmem que només hi ha una manera de revertir aquesta situació: cal deixar de banda acomplexaments i posar tots els recursos per fer del català la llengua real d’ús a l’ensenyament, a totes les matèries i en tots els espais dels centres educatius.

La immersió lingüística, avalada per un 82% de la nostra societat, respon a la nostra voluntat de construcció d’un país cohesionat, a la nostra obligació de garantir les mateixes oportunitats als infants i joves independentment de la seva llengua de família, i al nostre desig de construir una societat democràtica, culta, plural i lliure. En contraposició a la gran tasca que com a país portem a terme des de l’inici del nostre model lingüístic, sense deixar ningú al marge de la nostra societat per la seva llengua d’origen, ens trobem amb la permanent voluntat d’un percentatge minoritari de persones que tenen per objectiu atacar el nostre país fins a fer-lo desaparèixer. Som conscients que l’atac a la nostra llengua és una de les eines utilitzada recurrentment per portar a terme aquesta fita, per això sempre ens trobaran davant de qualsevol atac per defensar que la immersió lingüística no es toca: el català sempre serà la nostra llengua vehicular als centres educatius.

Canet de Mar, 03/12/2021

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes