Meses Sectorials

Resum de la Mesa Sectorial 27 d’octubre de 2021

USTEC-STES (IAC) com a prèvia ha posicionat la vaga del 28 d’octubre explicant que, en acabar el darrer procés d’estabilització que va arrancar al 2017, es pot veure que no ha ajudat a reduir els nivells d’interins, ja que hi ha uns 30.000 interins i uns 20.000 amb més de 3 anys i pregunta si l’administració té algun pla al respecte per reduir aquestes xifres. Pel que fa el sistema actual d’oposició, s’observa cada cop més la tendència que la gent que les supera té cap o pocs serveis prestats i això no ajuda a l’estabilització de la gent que porta temps al sistema. La situació laboral actual del col·lectiu interí docent i laboral d’Educació ha esdevingut insostenible per l’alta taxa de temporalitat i per això demà USTECSTEs (IAC) convoca una vaga per demanar l’estabilització del personal interí via concurs de mèrits.
 

Informació dels mentors digitals i del personal de les unitats d’assessorament i orientació

En aquest punt hem denunciat i elevat la queixa a la mesa sectorial en el sentit que el programa de mentors digitals, del qual ja se n’ha publicat el procediment des del dilluns 25 d’octubre, i que el mes d’agost ja es va anunciar en rodes de premsa, no hagués passat preceptivament per mesa com correspon en tractar-se de condicions laborals. L’administració assumeix que ha tirat endavant el procediment sense haver passat per mesa.

És un programa dotat amb el fons NEXT GENERATION, destinat a millorar la competència digital dels centres amb la indicació del Ministerio de ser en format d’assessor tècnic docent (aquest lloc només pot ser ocupat per funcionaris, que passarien a obtenir una comissió de serveis). És una convocatòria pública per ocupar 284 places en CRP i SSTT. Terminis : del 25 d’octubre al 8 de novembre, inclosos.

USTEC-STEs (IAC) hem denunciat la manca endèmica de personal als serveis educatius, i que aquest programa de 3 anys de durada no es presenti amb una continuïtat. Tenim uns equipaments molt més dimensionats que fa anys i l'Administració no hi dedica prou recursos.

Pel que fa a les unitats d’assessorament i orientació, se’ns ha informat que el Ministerio dota amb 4,8M€ el primer any que suposen la contractació de 101 places; el segon any contractaran un total de 131 places i els tercer fins a 188 places, en total 20M. Cal que es torni a passar aquest punt en una propera mesa amb tota la informació detallada.
 

Concurs de mèrits per a la provisió de llocs de treball vacants, en comissió de serveis, a la Inspecció d'Educació de Catalunya

USTEC-STEs (IAC) reiterem el que hem dit altres vegades, la necessitat de consolidar el personal que es troba en comissió de serveis al cos d’inspecció ja que entenem que la provisionalitat pot comportar una manca d'independència en l’exercici de la tasca laboral. Per tant, no veiem necessari aquest concurs de mèrits per ocupar places en comissió de serveis sinó que demanem un procediment que consolidi coma funcionaris del cos els aspirants.

També hem demanat que en la propera convocatòria de concurs-oposició per al curs vinent, com ha informat el Departament, s’estableixi una mesa tècnica per valorar la possibilitat de proveïr les places del concurs-oposició mitjançant un concurs de mèrits legalment possible i es faci un estudi legal sobre la possibilitat de «conservar la nota» del procediment si no s’obté plaça.
 

Retorn de la proposta del Departament de l’inici negociació condicions laborals

Intervenció unitària: Després de més d’una dècada de retallades, d’una progressiva precarització del sistema educatiu i dels drets laborals, i d’haver-ne parlat sense fruits en meses sectorials repetidament, els sindicats vam enviar una petició al juliol a l’equip del nou conseller per abordar aquests temes tan enquistats i veure quines intencions tenia el nou Departament d’Educació.

La reunió es va produir el dia 22 de setembre. De les propostes que tenim a la plataforma unitària sindical, el Departament només va recollir com a prioritàries de cara al proper curs, que els terços de jornada passessin a ser de mitja jornada i que les places de reforç covid que es van afegir als centres a causa de la pandèmia esdevinguessin estables.

Tot i aquest primer pas, des de la unitat sindical volem recordar al Departament que ja portem més de 10 anys amb unes retallades que el curs anterior van prometre revertir, com així consta en la disposició addicional trenta-unena de la LEC. És un incompliment de la seva paraula que en els propers pressupostos, entre d’altres, no es reculli el retorn a l’horari lectiu anterior a les retallades i la reducció general de les ràtios, dues mesures que incideixen de manera fonamental en la qualitat educativa i en les nostres condicions laborals.

Tampoc s’avenen a derogar el decret de plantilles, que ha esdevingut una trampa per a l'estabilització del personal interí, tan urgent en la situació actual. Per altra banda, van tornar a fer referència a l’increment d’hores de permanència del professorat de secundària. És la nostra obligació avisar al professorat que si no aconseguim aturar la continua sobrecàrrega de treball que ens van afegint, el menyspreu al nostre temps i als nostres llocs de treball, no només es veuran afectades les nostres condicions laborals sinó que no podrem avançar cap a un sistema educatiu de qualitat.

Així, doncs, volem que el Departament d’Educació, es comprometi a establir un calendari de reversió de totes retallades. No són noves, fa més d’una dècada que el nostre sistema educatiu les arrossega.

Els sindicats tenim voluntat d’avançar i de negociar, però fins que no veiem una aposta decidida per revertir les retallades, amb les concrecions pertinents i l’establiment d’un calendari de retorn, continuarem mobilitzant-nos per reclamar el que pertoca als docents, a l’alumnat i a l’educació en general.

La resposta de l’administració ha estat que es recollís el posicionament i s’incorporaria a l’ordre del dia. USTEC-STEs (IAC) exigim una negociació real, amb un calendari de retorn de retallades ja per al curs 2022-23 sense més demora ni excuses.

Per acabar, en el torn obert de paraula, entre d’altres qüestions USTEC-STEs (IAC) únic convocant de la vaga 28O present a la mesa sectorial, ha denunciat l’abussivitat dels serveis mínims que deixa a gran part del professorat sense poder donar suport a la vaga de demà.

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes