Comunicat

FP

Una mala planificació del Departament, més pressió al professorat i als centres que imparteixen formació professional

Una vegada més, milers de joves catalans es queden a les portes de poder cursar estudis de formació professional reglada. La manca de previsió del Departament d’Educació i la política externalitzadora del govern de Catalunya en els darrers anys, el qual aposta per una educació privada en tots els seus nivells i en especial en la Formació Professional, han deixat en una situació d’incertesa el futur acadèmic i professional de tot aquest jovent.
 

Des d’USTEC-STEs (IAC) hem demanat al Departament una acurada planificació de l’oferta d’FP a tot el territori català que aposti decididament per la pública. Lamentablement, la resposta no ha estat l’esperada: retallada, entre d’altres, de cicles formatius públics arran de Catalunya circumstancialment amb matrícula baixa, en especial en els cicles formatius industrials (que són els de major ocupació en les empreses, tot i que el Departament tendeix a “maltractar-los” pel cost que suposen). Una planificació basada en el nombre alumnes que durant el curs anterior havien superat els estudis d’FP i no pas tenint en compte l’alumnat que finalitzava l’ESO o el Batxillerat, com sempre hem exigit. Però el panorama de l’FP a Catalunya durant els darrers anys ha estat aquest: manca de places a la pública tot i ser la més sol·licitada.
 

El Departament i la seva Llei d’FP opten implícitament per l’FP privada, però l’alumnat i gran part de la societat catalana continuen apostant per l’FP pública.
 

En aquest context, i com era previsible pel boom de la secundària que havia d’arribar als estudis postobligatoris, la manca de previsió i el cas omís als agents socials que fa anys que alertem el Departament, hem arribat a aquest extrem. A aquest fet s’ha d’afegir la destrucció de llocs de treball que ha suposat la COVID-19: milers de treballadors i treballadores han buscat noves possibilitats laborals i professionals. També s’ha de tenir en compte el canvi de tendència del jovent vers una educació alternativa al batxillerat i la universitat i, especialment,  l’atractiu d’una educació que segons corre per les xarxes, pot acabar essent remunerada. I tot això sense deixar de banda la publicitat que les administracions públiques han escampat per tot arreu en els darrers mesos, amb la promoció d’una nova FP que qualifiquen com una autèntica revolució.
 

Una manca de planificació que no es pot permetre el Departament d’Educació. Un Departament obsessionat amb l’externalització de l’FP i la seva desregularització.
 

Doncs bé, l’alarma ha saltat per l’augment de les prescripcions als estudis d’FP (un 17,4% respecte el curs passat, amb un total de  93.987 sol·licituds), que ha posat en una situació difícil la planificació actual i que ha obligat a activar mesures extraordinàries com la creació ad hoc de 4.479 noves places, més aquelles que han quedat vacants perquè no s’han matriculat el candidats que havien obtingut plaça durant la prescripció, i que sumen un total de 6.539 places que s’han ofert en un nou procediment de matriculació que ha començat aquest dimecres 8 de setembre.
 

El Departament ha d’escoltar els agents socials.
 

Però la manca de planificació no només afecta la manca de places, sinó tot el que això comporta: la manca de professorat (i més en FP, que ja de per si es tracta d’una mancança endèmica), també la manca d’espais als centres educatius d’FP i la manca de recursos. El professorat pateix una pressió laboral enorme amb l’augment de la burocràcia i d’altres tasques i responsabilitats que no existien fins a fa poc de temps, i que difereixen d’allò que realment és la docència. I ara, amb aquesta nova realitat encara veuran incrementada la pressió, previsiblement sense cap mena de reconeixement ni de consideració.

El Departament ha apostat per augmentar les ràtios, que ja són desproporcionades en la actualitat, fins a un 10%. Aquest augment fa molt difícil el dia a dia de les aules i dels tallers, i augmenta la pressió sobre el professorat que ja fa anys que ha de suportar les errades de la LEC i de la Llei d’FP de Catalunya.  A tot això s’ha d’afegir la incorporació als centres dels nous cicles formatius de grau bàsic i l’augment dels PFI, IFEs i d’altres programes formatius professionalitzadors.
 

Exigim la reducció de l’horari lectiu del professorat a 18 hores i uns desdoblaments reals  i generalitzats a tots els mòduls formatius a partir dels 18 alumnes

 

L’altra mesura extraordinària proposada pel Departament i anunciada pel Conseller ha estat la reubicació de l’alumnat sense possibilitat d’optar per una plaça física en una plaça virtual a l’Institut Obert de Catalunya. USTEC-STEs (IAC) ha apostat sempre per la formació professional presencial i, quan les circumstàncies personals o materials no ho permeten justificadament, per una FP virtual de qualitat en centres públics com a l’IOC. Som conscients que la situació extraordinària és la que és, però també som conscients que molts dels futurs alumnes que puguin acabar cursant FP a l’IOC no estan familiaritzats amb aquest model de formació i, possiblement, manquen dels recursos informàtics adients per poder seguir amb normalitat aquests estudis. I el que és més obvi, no tota l’FP pot o hauria de cursar-se virtualment.

 

Exigim una planificació eficaç, efectiva, coherent i racionalitzada al territori que cobreixi les expectatives de la societat d’aquest país.

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes