Comunicat

FP

Mesa sectorial del Personal Docent no Universitari del Ministeri d’Educació i Formació Professional del dia 29 d’abril de 2021

En la reunió de Mesa Sectorial celebrada aquest dijous 29 d’abril, el Ministeri ha ratificat la seva decisió de modificar el RD 276/2007 d’accés a la funció pública docent en els següents aspectes:

  • Nova ordenació dels cossos docents la qual cosa implica (1) la supressió de l’Annex VI del RD, el qual relacionava les titulacions superiors d’FP equivalents a efectes de docència. (2) L’establiment dels requisits d’ingrés, determinant els requisits de titulacions exigibles amb caràcter general així com aquelles titulacions a efectes docents. I la regulació dels accessos entre els cossos, mitjançant el desenvolupament reglamentari de les modificacions anteriors previstes.
  • Possibilitat d’establir en els procediments selectius d’ingrés una prova de domini d’un idioma d’una llengua estrangera per a aquelles places oferides (reservades) per les administracions educatives convocants.
  • Regulació de la fase de pràctiques per regular els supòsits que, per a situacions associades amb la maternitat, no sigui possible la realització d’aquesta fase.
  • Actualització de les especificacions dels barems de mèrits per a l’ingrés als cossos docents

La Mesa s’ha dut a terme en un context d’absolut rebuig a les propostes i/o aportacions que els representants sindicals han fet al Ministeri. Ha estat una Mesa sense cap marge per a la negociació, sol·licitada per totes  les organitzacions sindicals i sense pràcticament cap documentació prèvia per poder treballar amb temps els punts de la convocatòria, obviant, d’aquesta manera el dret a la negociació sindical.

En la reunió, el Ministeri va ratificar la seva voluntat de suprimir l’Annex VI del Reial Decret d’ingrés a la funció pública docent, per la qual cosa, si no es dóna una alternativa, el professorat titulat superior d’FP perdrà el seu dret a exercir la docència. Molts d’ells poden acabar perdent la seva feina i la seva professió.

Els tècnics del ministeri van fer esment d’una futura esmena transitòria que presentaran a les càmeres legislatives per a la seva aprovació segons la qual, sense donar les garanties suficients, solucionaria de moment la permanència en el sistema del professorat PTFP funcionari interí amb titulació superior d’FP.

Amb l’aprovació de la LOMLOE, el professorat tècnic d’FP roman en una situació d’incertesa.  De fet, part del professorat tindrà possibilitats d’accedir al Cos de Professors d’Ensenyaments Secundaris (funcionaris de carrera amb titulació de grau universitari o equivalent) mentre que l’altra part romandrà en un cos a extingir (funcionaris de carrera amb titulació superior d’FP i aquells que no tinguessin titulació de grau universitari o equivalent a data publicació de la LOMLOE). Per tant, el Ministeri, en comptes d’abordar aquesta problemàtica, la qual requereix d’una veritable negociació amb la finalitat de trobar una solució satisfactòria per a tothom, en la que cap docent surti perjudicat, en la que el sistema de la funció pública no quedi ferit de gravetat i en la que l’FP no perdi el gran valor afegit que suposa el milers de docents afectats, ha apostat per eliminar l’Annex VI. Una mesura salomònica, irresponsable i sense precedents.

Ara bé, com a mesura positiva, els representants de l’administració han comunicat que en el cas de l’accés al subgrup al A1 de les 22 especialitats d’FP es podrà fer amb qualsevol titulació de diplomatura, enginyeria tècnica o arquitectura tècnica.

Davant de la intransigent actitud per part del Ministeri, la totalitat d’organitzacions sindicals de la Mesa han traslladat al Ministeri la consideració d’aquesta Mesa com a una primera presa de contacte i han demanat un veritable procés de negociació el qual el Ministeri s’ha compromès a estudiar.

Per la nostra part, s’ha exigit al Ministeri que en el temps més breu possible, i sempre abans del curs 2021/2022, es reguli i es faci efectiu l’accés del professorat afectat al cos de professors de secundària.

Per la seva banda, el Ministeri ha proposat introduir al RD una petició del Departament d’Educació del Govern de Navarra, segons la qual “les administracions educatives podran determinar en les convocatòries de procediments selectius d’ingrés, les places d’una mateixa especialitat que requereixin l’acreditació del coneixement d’una llengua estrangera”. La qual cosa, implica una desregularització en tota regla del sistema d’accés a la funció pública docent amb conseqüències greus i irracionals  que ja estem patint a Catalunya. Conseqüentment, tots els sindicats de la Mesa s’han oposat rotundament a aquesta proposta.

Finalment, els sindicats han exigit al Ministeri una negociació “real” de les condicions laborals i professionals de tot el professorat PTFP el més aviat possible i al mateix temps, també hem exigit una proposta de solució adequada prèvia a l’inici de les negociacions.

I, per la nostra part, exigim que la demanada negociació de la modificació del RD d’ingrés a la funció pública impliqui també una solució al professorat interí que es troba en frau de llei.

 

USTEC-STEs (IAC), 30 d’abril de 2021
 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes