Comunicat

Tutorització de pràctiques del Grau de mestre i del Màster de Secundària, una oportunitat perduda.

Amb l’objectiu de formar nous professionals per a la docència, dotant de qualitat la seva formació pedagògica, la tutoria de pràctiques dels alumnes de grau de mestre i dels alumnes del màster de secundària ha estat sempre assumida pels docents. Els claustres hi han col·laborat sempre i han contribuint al seu bon desenvolupament, sense renunciar, però, al reconeixement que els correspon.

Aquesta relació entre els docents que fan de tutors i la Universitat d’on provenen els alumnes en pràctiques, ha anat degenerant en forma de convenis interns entre el Departament d’Educació i les Universitats, fins arribar on som ara.

En el seu moment, es va publicar l’Ordre ENS/237/2017 de 17 d'octubre, que regulava les pràctiques externes i els centres formadors. D’ençà de la publicació d’aquella Ordre, USTEC·STEs no ha deixat de denunciar com la manca de reconeixement de les tutories de pràctiques externes, afecten clarament les condicions laborals dels docents. Aquesta tasca comporta una càrrega d’hores sobrevinguda que cal afegir a la pròpia feina com a docent.

En aquesta lluita, fins i tot algunes Juntes de directors i molts claustres es van adherir a una campanya que pretenia aquest reconeixement, i sobretot, la millora i dignificació d’uns convenis que han estat signats a la baixa entre el Departament d’Educació i les Universitats, i que no han passat mai per cap Mesa de negociació.

Ara, amb la Resolució EDU581/2021 de 26 de febrer de 2020, que deroga l’Ordre ENS/237/2017, es podia haver obert altre cop la via per tenir en consideració les peticions d’un reconeixement digne, tant de les tutories de pràctiques externes per part dels docents, com del coordinadors i centres formadors, així com de les mateixes pràctiques dels alumnes que, no oblidem, són cabdals per exercir la professió docent. Ha estat, però, un miratge, una oportunitat perduda.

USTEC·STEs ha presentat recurs d'alçada, impugnant el reconeixement de 10 hores de pràctiques que publica el Departament d'Educació respecte de la tutorització i coordinació de les pràctiques externes de grau i màster.

Ens trobem amb una resolució que estableix un reconeixement, del tot insuficient, de només 10 hores per tutoritzar practicants, malgrat que l'atenció mínima requerida és de 200 hores, en el cas de les pràctiques de Màster a Secundària, i de més de 400 hores dels Graus a Primària.

Des d'USTEC·STEs entenem que el prestigi de la professió docent rau també en un reconeixement digne per part de la pròpia Administració i aquesta torna a fer un gest de menyspreu envers els centres, la tasca del tutor/a de pràctiques i dels coordinadors/es dels centres formadors, del tot innacceptables.

Per acabar, no podem oblidar Els universitaris, perquè aquestes hores de tutorització del Pràcticum que no ens reconeixen, els alumnes de les universitats sí que les paguen, esdevenint l'assignatura més cara de la carrera.

En definitiva, tota una declaració d'intencions per part del Departament d'Educació.

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes