Comunicat

L’institut-escola Sant Jordi de Navàs i la integració a titularitat pública de l’escola diocesana

El 29 de gener de 2021 el Departament d’Educació va signar un preacord amb l’ajuntament de Navàs i la titularitat de l’ Escola Diocesana de Navàs Fundació privada. Aquest acord té per objecte concretar la voluntat de les parts per avançar en l’estudi de tots els aspectes vinculats a la integració dels centres de la Fundació, Col·legi St Josep i l’Escola Diocesana, a la xarxa de titularitat de la Generalitat.

En relació a aquest fets manifestem:

USTEC·STEs (IAC) entenem l’educació com a eina compensadora de desigualtats socials i apostem per un ensenyament públic, català, laic, no sexista, democràtic i participatiu que lluita per aconseguir una societat no excloent, solidària i amb justícia social.

Com a impulsors de la ILP per un nou sistema educatiu a Catalunya, ja havíem posat sobre la taula la integració de centres privats-concertats a la xarxa pública per assolir l'objectiu de la progressiva implantació d’un sistema educatiu català amb una única xarxa pública, de titularitat i gestió públiques.

El nostre ideal és clar i creiem que la integració serà en el futur una millora pel municipi de Navàs, però els processos d’integració no sempre són senzills, s’ha d’estudiar cada cas amb les seves peculiaritats, valorar les renúncies i guanys que implica i treballar amb molta cura i dedicació durant tot el procés.

En aquest sentit denunciem la falta de transparència de les parts que han signat el preacord. El dilluns 1 de febrer es va saber que feia mesos que es negociava el canvi de titularitat. La comunitat educativa de l’Institut Escola Sant Jordi no ha estat prèviament informada i ha quedat al marge d’unes decisions que condicionen el seu present i futur, per això demanen començar d’immediat una negociació real amb la participació de tots els agents implicats en aquesta integració per posar sobre la taula aspectes organitzatius, pedagògics, laborals..i definir el nou mapa de l’ensenyament públic a Navàs.

Com a sindicat fa temps que diem que cal establir i negociar les mesures per tal d’integrar el professorat i personal laboral de centres privats concertats a la xarxa pública, com ens trobem en aquest i d’altres casos.

Podem entendre la defensa dels llocs de treball del personal de l’escola privada concertada però en cap cas podem admetre un perjudici per al personal docent interí del Departament d’Educació que pot ser desplaçat del seu actual lloc de treball, o fins i tot perdre la feina durant un període de temps inconcret, menystenint tot l’esforç de formació, debat, treball col·lectiu i personal….. que han dut a terme els professionals de l’educació esdevenint el motor d’un projecte pedagògic d’èxit reconegut per la comunitat educativa i pel propi Departament d’Educació.

USTEC-STEs (IAC) demanen un compromís real del Departament per tal que es mantingui íntegre la plantilla de l’Institut Escola Sant Jordi i que en cas de minva d’alumnat s’opti per la reducció de ràtios que a l’hora garanteix una millor qualitat educativa. Paral·lelament seguim demanant un concurs de mèrits per consolidar el personal interí tant laboral com docent del Departament d'Educació, els quals actualment no tenen garanties reals d’estabilitat.

Apostem fermament per preservar el projecte pedagògic que amb tanta il·lusió i esforç ha construït el personal educatiu i de suport de l’Institut Escola Sant Jordi i de ben segur que amb el treball conjunt es podran sumar les fortaleses del projecte educatiu de l’Escola Diocesana. Un treball col·lectiu que fet amb respecte i consideració segur que donarà bons fruits. Així mateix exigim que la direcció del nou centre estigui formada per funcionaris públics.

També trobem important donar valor a la lluita de molts navassencs i navassenques representades per la Plataforma «Per un Institut digne, i l’AMPA de IE Sant Jordi» que durant 10 anys han reivindicat un ensenyament públic per a totes les etapes educatives obligatòries al poble així com la construcció d’un edifici digne per acollir un projecte d’institut escola equitatiu, modern i innovador.

En aquests moments la plataforma i l’AMPA de IE Sant Jordi reivindiquen la titularitat pública de l’edifici, en cas que es denegui per complet la possibilitat de construir-ne un de nou, el fet de pagar un lloguer al bisbat de Solsona desperta neguit quan a la temporalitat i persistència del projecte.

Malgrat el tracte que facin les parts es clar que l’edifici de l’escola Diocesana requereix una reforma complexa i ben estudiada de remodelació per tal d’adequar-se a les exigències del nou projecte que començarà el curs 2022-2023. Segurament també serà necessària l’adequació de l’escola Sant Josep.

Demanem que el Departament d’Educació no es demori i vetlli per planificar i realitzar les tasques de reforma que calguin, en el cas que es desestimi del tot la construcció del nou institut tant lluitat i desitjat per la comunitat educativa.

USTEC·STEs (IAC)

10/3/2021

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes