em-nos per la fixesa:

Moguqui treballa es queda.

Aquests dies farà un any de la sentència del TJUE 19 Març 2020 que obre la possibilitat a sancionar l’abús de temporalitat pels contractes que estan en frau de llei després de tres anys de serveis prestats. La temporalitat a l’administració educativa catalana és un mal endèmic que els darrers anys ha anat incrementant-se tot i l’execució de les ofertes públiques d’ocupació, que han estat insuficients i han deixat bona part del col·lectiu interí sense garanties de continuïtat, pendents únicament de les propostes subjectives i arbitràries de les direccions pel que fa a la seva continuïtat.

L’interinatge ja representa el 40% del personal docent a centres públics, donant lloc a situacions excessivament extraordinàries com en el cos de secundària, on per primera vegada hi ha més interins que funcionaris de carrera. A més, la precarietat de l’interinatge té rostre femení, ja que al voltant d’un 70% de les interines són dones.

Un gruix important de les persones interines, més de 18.000, estan en frau de llei, o sigui, fa més tres anys que són interines en el còmput per serveis prestats, i independentment de si s’han presentat o no al concurs-oposició perquè la mateixa sentència europea afirma que és un procés poc efectiu per a la seva consolidació. Per sancionar aquest abús de temporalitat calen garanties de continuïtat que incorporin la fixesa, que esdevé una prioritat per a les persones interines i, per aconseguir-ho, és imprescindible la voluntat política de l´administració educativa per incorporar en la seva normativa aquesta figura.

Mentrestant, s’està pendent de la reforma del EBEP (Estatut Bàsic de l’Empleat Públic) per tal d’incorporar la sanció a l’abús de temporalitat. USTEC-STEs (IAC) demanem una negociació real amb la part social per tal de modificar l’articulat en el sentit que aparegui el concepte de fixesa per donar sortida a una situació caràcter excepcional on s’igualin els drets dels treballadors i treballadores interines amb els i les funcionàries de carrera.

És important insistir en la via catalana cap a la fixesa desenvolupant en la legislatura vinent la proposició de llei d’estabilització dels treballadors i treballadores del sector públic català. Proposició de llei que recull el canvi qualitatiu que planteja la sentència europea TJUE del 19 Març 2020 en el sentit de la Directiva 1999/70/CE sobre el treball de duració determinada. Per tant, les vies de modificació de la normativa estan obertes tant al govern central com al de la Generalitat que té competències per a fer-ho.

USTEC-STEs (IAC), conjuntament amb els sindicats que s’hi afegeixin i les plataformes que acompanyem, volem visibilitzar aquesta demanda en forma de mobilitzacions al carrer. Esperem que la conselleria estigui a l’alçada incorporant en el seu marc normatiu intern el que la jurisprudència europea estableix.

USTEC-STEs (IAC)

26/02/2021

Comunicat PINDO

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes