Comunicat

Crida sindical unitària 

a la mobilització de l’educació pública

Tot just fa un any, en aquests moments del curs i abans de la irrupció de la Covid a Catalunya, els sindicats sota signats endegàvem un procés d’assemblees als centres educatius públics a les quals plantejàvem la convocatòria de mobilitzacions unitàries, inclosa la possibilitat d’una vaga indefinida al tercer trimestre del curs, per revertir les retallades que encara patíem -i que encara patim avui dia- així com per recuperar la democràcia als centres malmesa curs rere curs pel desplegament dels decrets de la LEC.

El que fa un any no sabíem és la pèssima gestió que el Departament d’Educació faria de la pandèmia i de les necessitats que generaria en l’àmbit educatiu, ignorant i menyspreant sistemàticament les demandes sindicals unitàries i de la comunitat educativa. Moltes declaracions, però, ni tan sols han acomplert les mesures de seguretat sanitàries que el mateix conseller Bargalló va dir que caldrien per a aquest curs excepcional: ni reducció de ràtios en els termes que van dir, ni l’increment de personal necessari, ni l’habilitació d’espais addicionals, ni dotació dels mitjans necessaris per fer front a la bretxa digital, ni dotació d’EPIs (màscares FFP2) per a les treballadores, ni garantint una ventilació adequada, entre d’altres.

El persistent infrafinançament de l’educació pública sumat a la nefasta gestió de la Covid està generant greus conseqüències aquest curs en forma d’increment de la segregació escolar, d’empitjorament de l’atenció a l’alumnat, d’augment de la sobrecàrrega laboral i del patiment dels i les treballadores dels centres educatius. El Departament ens està maltractant aquest curs com mai abans: canviant constantment o incomplint els seus propis protocols, fent anar a treballar a persones que són col·lectiu de risc, acomiadant sense previ avís les seves substitutes de forma que no cobressin les vacances de finals d’any, fent passar fred a l’alumnat i personal dels centres o sotmetent a molts i moltes companyes a unes oposicions portades a terme en unes condicions vergonyoses, entre d’altres.

Encara no sabem en quina situació ens trobarem a l’inici del pròxim curs pel que fa a la pandèmia, ni quines necessitats de seguretat sanitària tindrem. El que sí que sabem és que ens caldrà un increment exponencial de recursos per revertir les mancances del present curs, les quals es sumen a les de tots els darrers. Cal recordar que el compliment de la inversió anual del 6% del PIB que estableix la mateixa LEC permetria l’assumpció del conjunt de les demandes plantejades i encara s’hi podrien aplicar més millores per a l’educació pública.

Per tot el que s’ha exposat, els sindicats sota signants considerem que és el moment de dur a terme un pla de lluita unitari i prou contundent, des d’ara fins a finals de curs, per seguir negociant i pressionant el nou govern i el Departament fins a fer possible la implementació en el curs vinent de la següent plataforma reivindicativa urgent i de mínims:

Per la millora de l’educació, recuperem les condicions laborals retallades:

 • Restabliment de l’horari lectiu anterior a les retallades per a tot el personal d’aplicació al curs 2021/22 com a reivindicació irrenunciable.

 • Reducció de les ràtios estructural. Cap tancament de grups a la Pública.

 • Formació professional pública i de qualitat. Pels drets laborals i professionals del professorat d'FP.

 • Retorn de condicions retallades:

  • conversió dels terços de jornada en mitges jornades

  • estabilització personal interí i substitut i pacte d’estabilitat

  • retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció al personal major de 55 anys.

  • increment del personal de suport educatiu per atendre la diversitat

  • recuperació del poder adquisitiu perdut incloent també el retorn al reconeixement del primer estadi de 9 a 6 anys, de manera retroactiva

 • Retirada del Decret de Plantilles (39/2014).

Per la seguretat i la salut als centres educatius:

 • Ràtios per fer front a la pandèmia: 10 a infantil, 15 a la resta de nivells educatius. Garantir la distància de seguretat i adequar la reducció de ràtios a l’espai.

 • Increment de personal docent i personal de suport educatiu. Garantir l’atenció a la diversitat i les NEE. Preservar la impartició de les especialitats.

 • Provisió dels EPI necessaris (mascaretes FFP2).

 • Permís retribuït no recuperable per a les treballadores i els treballadors amb menors al seu càrrec en situació d’espera de resultat de PCR, aïllament o quarantena.

 • Contractació de personal sanitari titulat, com a mínim un per centre.

 • Sistemes de ventilació mecànica a tots els centres educatius.

Volem discutir, parlar, compartir i si es veu bé col·lectivament, concretar aquesta plataforma reivindicativa que aconseguim assolir mitjançant un calendari de mobilitzacions que culmini, si és necessari, amb la convocatòria de les vagues que decidim de la forma més àmplia possible. .

Per tant, us fem una crida a participar de les assemblees que convocarem pròximament per valorar entre totes les reivindicacions plantejades i concretar aquest calendari de mobilitzacions.

Alhora, cridem a la màxima participació en les convocatòries d’aquest pla de lluita que començaran a tenir lloc les pròximes setmanes. Ens hi juguem molt totes i tots. Hi hem de participar totes i tots!

Enllaç al comunicat en format PDF

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes