El drama de les oposicions continua el dissabte 9 de gener. Malgrat les noves mesures del

PROCICAT, les persones opositores han de moure’s per opositar

Quan al març 2020 ens van confinar a casa a conseqüència de la pandèmia global del COVID19, el Departament d’Educació va començar a patir de debò: un Departament tan gran, amb tants treballadors i treballadores i tant d’alumnat com aquest s’ha de saber gestionar. I els que ens dirigeixen, simplement no en saben. Els va enganxar, en tots els aspectes possibles, amb els pixats al ventre. Un d’aquests escenaris va ser el tema de les oposicions que ja estaven convocades, amb la normativa ja publicada. Ens van arribar a dir, per justificar-se suposem, que van tenir mala sort. Però els bons dirigents saben analitzar les situacions i minimitzar-ne les conseqüències més enllà de la sort.

USTEC-STEs (IAC) ho vam tenir clar, realitzar les oposicions en temps de pandèmia és una vergonya i un despropòsit, davant de la incertesa vam demanar l’ajornament de les oposicions a l’estiu 2021, o millor encara, activar el concurs de mèrits que sempre hem defensat per tal de consolidar el personal interí que està treballant des de fa anys i alhora rebaixar el percentatge d’interins tal com obliguen les diferents sentències de la UE.

La posició USTEC-STEs (IAC) sempre ha estat molt clara: en situacions extraordinàries, mesures extraordinàries:

  • Defensem el concurs de mèrits per funcionaritzar el personal interí tal com estableix el 61.6 del EBEP.

  • Reclamem la fixesa del personal interí arran de la sentència europea on es reconeix el frau de llei i abús de la temporalitat.

Però com hem dit, qui no té voluntat política, qui analitza malament i gestiona encara pitjor, no sap trobar solucions, ben al contrari, ajorna els problemes i sovint els agreuja decidint iniciar el procediment el setembre 2020. Val a dir que altres sindicats s'apuntaren a aquesta decisió i se'n felicitaren fins i tot en un tuit: hem aconseguit oposicions al setembre!

Però com que el temps passa ràpidament i l’emergència sanitària no havia acabat, més aviat al contrari, va arribar el mes de setembre i vam tenir l’inici de curs més complicat dels darrers anys. Si equivocar-se és humà, rectificar és de savis. Tot i les evidències d’una tardor calenta per l’arribada d’una nova onada de contagis, van decidir tirar pel dret amb el tema oposicions docents, sense escoltar ningú, de manera unilateral i sense tenir en compte altres opinions i opcions.

Però com que els problemes per molt que s’amaguin allà continuen, van tornar a tenir “mala sort”. El seu propi Govern va ordenar un confinament municipal de cap de setmana, una súplica a reduir els desplaçaments al mínim i a no estar en espais tancats amb més de 6 persones. Tot plegat amb un confinament domiciliari de deu dies (et trobis bé o malament) si un dels alumnes dóna positiu en la COVID.

Davant d’aquest escenari, que tothom podia preveure excepte la Direcció del Departament d’Educació, es va aturar la segona prova de les oposicions docents. Finalment després de molta incertesa i una evident falta de comunicació van decidir reprendre la segona part de les oposicions el dissabte 9 de gener de 2021. No deixa de ser curiós que les oposicions 2020 s’acabaran finalment el 2021, justament l’única cosa que el Departament va argumentar que no volia que succeís de cap manera.

A aquest despropòsit cal sumar-hi greus equivocacions de gestió en pocs mesos lectius. Massa errors per un Departament que gestiona un dels pressupostos més alts del Govern. Massa errors per al col·lectiu d'interins i interines que està cansat dels canvis de rumb d’una administració col·lapsada. Es van equivocar en la publicació de la Resolució de la darrera obertura de la Borsa al mes de març 2020 i recentment en els motius de l’exempció del curs dels interins novells. D’equivocació en equivocació fins al col·lapse final.

Tot el nostre suport als opositors que el dia 9 de gener s’examinen de la segona prova en unes condicions tan adverses, segurament les més complicades dels darrers anys.

Davant l'emergència sanitària que estem vivint USTEC·STES IAC) exigim al Departament

  • Totes les garanties sanitàries pels aspirants i els membres dels tribunals.

  • En cas d’haver de tornar a suspendre les proves, fer-ho i notificar-ho com més aviat millor.

Per si la situació social que deixa la pandèmia no fos suficient, pels que no superin l'oposició, cal afegir-hi l'angoixa de no saber si l'any vinent perdran la feina. A hores d'ara, estem pendents de la modificació de l’EBEP per tal de sancionar l’abús de la temporalitat i el frau de llei en el sentit que es prohibeix que l'interinatge es prolongui més de 3 anys.

Si no en saben més, que pleguin. I si no pleguen, que escoltin.

USTEC-STEs (IAC)

5/01/20

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes