OPOSICIONS 2020: l’evidència de la inutilitat del Departament. 2a prova: 9 de gener 2021.

La política del Departament vers els interins cada cop més errònia, equivocada i plena de despropòsits.

Quan al març 2020 ens van tancar a casa per una pandèmia mundial, el Departament d’Educació va començar a patir de debò, un Departament tan gran, amb tant treballadors i treballadores i tant alumnat com aquest, s’ha de saber gestionar, i els que ens dirigeixen, simplement, no en saben. Els va enganxar, en tots els aspectes possibles, amb els pixats al ventre.

Un d’aquests escenaris van ser les oposicions que ja estaven convocades, amb la normativa publicada. Ens van arribar a dir, per justificar-se suposem, que van tenir mala sort. Però els bons dirigents saben analitzar les situacions i minimitzar-ne les conseqüències.

USTEC-STEs (IAC) ho vam tenir clar: davant de la incertesa vam demanar ajornament de les oposicions a l’estiu 2021. O millor encara, activar el concurs de mèrits que sempre hem demanat per consolidar el personal que tenim treballant de fa anys i per tant, rebaixar el percentatge d’interins. Però com hem dit, qui no té voluntat política, qui analitza malament i gestiona encara pitjor, no sap trobar solucions. Ben al contrari, ajorna els problemes i sovint els agreuja. I això va decidir fer el Departament d’Educació: les oposicions al setembre 2020. Val a dir que altres sindicats s'apuntaren a aquesta decisió i se'n felicitaren: hem aconseguit oposicions al setembre!

Però com que la vida passa i el virus no vol marxar, va arribar el mes de setembre. Tampoc calia ser el més llest de la classe per veure que seria l’inici de curs més complicat de, segurament, els darrers cinquanta anys. Sense exagerar. No es recorda una pandèmia de salut greu com aquesta en temps moderns…

I fins a l’octubre. I si equivocar-se és d'humans, rectificar és de savis, però fins a la ja famosa “segona onada del virus” el Departament ha tapat el desgast que ha suposat la realització de la primera prova de les oposicions. No ha parlat a cap mitjà de comunicació i no ha volgut sentir que les persones opositores estaven sota pressió. No ha volgut admetre que els tribunals, que són docents, tenien altres fronts oberts més greus que les oposicions. I ha tirat endavant de manera dictatorial sense voler escoltar a ningú.

Però com que els problemes per molt que s’amaguin allà continuen, han tornat a tenir “mala sort” i el seu propi Govern va ordenar un confinament municipal de cap de setmana i una súplica a reduir els desplaçaments al mínim i, sobretot, a no estar en espais tancats més de 6 persones. I a confinar-se deu dies (et trobis bé o malament) tancat a casa si un dels teus alumnes ha donat positiu a una PCR.

Amb aquest escenari que tothom podia preveia, menys els qui dirigeixen el Departament d’Educació, es va aturar la segona prova de les oposicions docents.

L’administració torna a tenir un bon maldecap que no saben resoldre. No rectificaran perquè per ells és “mala sort” mentre que pels docents que treballen cada dia, que ho fan sense totes les garanties de protecció, que ho fan amb el neguit d’un virus que emmalalteix a unes persones grans que també s’han de cuidar, amb aquest curs tant mixte i tan virtual, és un autèntic calvari. Sembla que ara han posat una primera data per la segona part de les oposicions el 9 de gener de 2021. No deixa de ser curiós que les oposicions 2020 s’acabaran finalment el 2021, justament l’única cosa que el Departament va argumentar que no volia que passés de cap manera.

En aquest despropòsit cal sumar els errors en els darrers mesos lectius. Tres greus equivocacions en pocs mesos lectius són masses per un Departament que gestiona un dels pressupostos més alts del Govern i són masses per un col·lectiu d´interines que està cansat dels canvis de rumb d’una administració col·lapsada amb símptomes d’implosionar internament. Es van equivocar en la publicació de la Resolució de la darrera obertura de la Borsa el mes de març i recentment en els motius de l’exempció del curs dels interins novells. D’equivocació en equivocació fins al col·lapse final.

Si no en saben més que pleguin o més fàcil que escoltin per una vegada.

USTEC-STEs (IAC)

24/11/20

 

Comunicat Plataforma Docents d'Interines de Catalunya

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes