Resum de la Mesa Sectorial del 5 i 9 de novembre de 2020

HORARI 24H DE SECUNDÀRIA

USTEC-STEs (IAC) considerem que tots els horaris fixos de secundària que superin les 24 hores són literalment il·legals. Aquests horaris, per seguir l'itinerari administratiu, s'impugnaran a la Inspecció Educativa arribant a la via judicial si s'escau.

Per tant, hem demanat al Departament en primer lloc la retirada del document d'instruccions per evitar, en primer lloc, litigiositat i possibles responsabilitats de les persones que dictin aquestes resolucions, i en segon lloc, que es faci una circular urgent informant a les direccions que els horaris fixos de secundària no poden superar les 24 hores, i tampoc es poden posar guàrdies fora de les 24 hores.

En la mesa sectorial que hem mantingut amb l'administració, davant de la negativa del Departament d'Educació a la retirada del document d'Instruccions elaborat per la Subdirecció General de la Funció Directiva i Lideratge, que ja havíem demanat prèviament el passat 23 d'octubre, i en un comunicat sindical unitari del 6 de novembre, USTEC-STEs (IAC) no quedarem impassibles i prendrem les accions necessàries per garantir les condicions laborals de l'horari de secundària, denunciant aquesta situació des dels centres, i mobilitzant el professorat per fer valer els nostres drets i condicions laborals.

NEGOCIACIÓ TELETREBALL

USTEC-STEs (IAC) seguim sense donar el nostre vistiplau al document presentat per l'administració a causa de la seva gran inconcreció, que ja hem denunciat des de l'inici de la negociació, i que pot comportar greuges comparatius entre el professorat, ja que es deixa a l'Autonomia de Centres la presa de decisions en cada centre educatiu. El document no garanteix les condicions laborals del professorat:

• És imprescindible separar la negociació de l'anomenat teletreball d'una situació de treball en hibridesa. USTEC-STEs (IAC) considerem que barrejar ambdues situacions laborals comporta que no s'evidenciïn clarament les diferències que comporten en l'àmbit de drets laborals.
• Denunciem que en alguns centres estan duent a terme l'ensenyament híbrid de tal manera que està suposant doblar la jornada del professorat, per poder atendre a l'alumnat de manera presencial i de manera telemàtica.

Cal que el document estigui circumscrit al curs 20-21. És imprescindible que a finals de curs aquest document deixi de tenir efecte i es torni a negociar de bell nou, per al curs següent, sempre que sigui necessari.

El document és molt general i gens explícit. Aquest fet pot comportar la vulneració o desregularització dels horaris i de les condicions laborals amb el desemparament del professorat.
• En el document no s'hi especificquen els permisos de conciliació de dependents o menors a càrrec per al professorat necessaris per garantir la conciliació de la vida laboral i familiar en casos de teletreball.
• USTEC-STEs (IAC) hem requerit la suspensió, o derogació, del Decret d'Autonomia. L'Administració vol deixar la decisió a cada centre, la qual cosa, ens sembla un nou perjudici com ja hem vist que va passar el curs passant durant el confinament, i en les situacions que s'han donat també en l'horari del professorat de secundària enguany, exemples clars de com l'autonomia redueix drets laborals del professorat.

El document tampoc aporta una gran concreció pel que fa a les mesures de prevenció i protecció de dades. No tenim una normativa específica, ni una regulació, i es torna a deixar en mans de cada centre el fet que el professorat pugui donar el seu consentiment.

Cal que es reculli explícitament la dotació d'equipament informàtic, de connectivitat i els costos de reparació o suport tècnic, que ha d'anar a càrrec del Departament d'Educació. És indispensable que es reconeguin els costos del teletreball per al professorat.

Per últim, la demanda ha d'incloure formació específica sobre coeducació, i tampoc s'ha acceptat.

USTEC-STEs (IAC), com a sindicat majoritari, no donarem via lliure a l'administració amb un document poc concret, que deixa els grans temes del teletreball sense clarificar, i que ens aboca altra vegada a la desregularització dels horaris del professorat. Requerim que el Departament d'Educació es prengui seriosament aquesta negociació tan necessària en les circumstàncies excepcionals que estem vivint.

OPOSICIONS (2a prova)

Finalitzada la primera prova didàctica i davant les noves mesures per la COVID19, el Departament d'Educació va decidir a finals d'octubre, sense massa explicacions, aturar la convocatòria de la segona part del procés d'oposicions, sense dia de celebració previst i no informa d'una nova data.
En la mesa sectorial d'avui, l'Administració ha tornat a presentar el document de mesures per a aspirants i tribunals amb modificacions respecte a la darrera mesa sectorial, que la part sindical hem denunciat que no hem rebut la documentació per escrit amb antelació.

USTEC-STEs (IAC) fem valer el posicionament que vam prendre a finals del curs passat en valorar que calia en la situació excepcional en què ens trobàvem, era la via del concurs de mèrits. Davant la negativa de l'Administració, vam demanar l'ajornament fins al juny de 2021, preveient que aquest inici de curs seria molt complex, i al mateix temps no es podria garantir la continuació del procediment en cas de la paralització a causa de la pandèmia, com ja ha passat, i amb la creixent preocupació sobre quan es podrà reiniciar el procediment, i sobretot poder conèixer la data de la segona prova amb una antelació suficient, de més de deu dies.

Mentrestant, els aspirants no reben cap informació, estan desesperats per saber quan començaran les proves i el Departament deixa passar el temps amb l'esperança que sigui una vacuna miraculosa o una providència divina, vés a saber, qui solucioni el problema que han generat. Una vergonya. I un malviure que era evitable.

USTEC-STEs (IAC) reclamem a l'Administració que aprenguin a escoltar les propostes sensates del nostre sindicat, i si no saben analitzar les situacions i aportar-hi solucions, que pleguin.

USTEC-STEs (IAC)

9/11/20

 

 

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes