USTEC·STEs (IAC) Demana als centres que no facin les autoproves d’antígens i exigeix al Departament que contractin professionals amb fo…

USTEC·STEs (IAC) Demana als centres que no facin les autoproves d’antígens i exigeix al Departament que contractin professionals amb formació sanitària per passar les proves del covid-19

Com comença a ser cada vegada més evident, l'increment de persones infectades per Covid-19 el sistema sanitari és en vies de col·lapse, i això ha implicat que bona part dels professionals de la salut, els equips responsables de passar els tests PCR als centres educatius, siguin reclamats creixentment als seus respectius centres sanitaris per cobrir tot l’esforç derivat dels creixents ingressos de malalts.

Això, com s'ha pogut percebre als centres educatius, ha implicat importants retards i desatencions pel que fa als diversos tests, fet que implica un cert descontrol de la situació sanitària i que han generat importants incerteses.

La sorpresa ha arribat quan, a partir de filtracions periodístiques, el Departament ha optat, de manera unilateral, i sense consultar prèviament a cap dels actors educatius, a substituir els cribatges als centres educatius fets per professionals de la salut pel que anomenen “automostres” d’antígens, fets pels propis alumnes a partir de 1r d’ESO i amb supervisió i control per part dels tutors de cada grup bombolla. En altres paraules, que cadascun dels alumnes es facin una prova invasiva i que el docent sigui responsable, tant de l’eficàcia del procediment, com del control de la cadena de custòdia de la mostra.

A partir d’aquesta situació que deixa perplex a qualsevol actor educatiu: estudiants, famílies, professionals, USTEC·STEs (IAC) vol expressar.

  • Que, un cop més, el Departament falti al respecte als seus treballadors i treballadores, que han estat els darrers a ésser informats d'aquest canvis que afecten la salut de la comunitat educativa

  • Que no existeix cap norma reguladora, més enllà d'uns documents descriptius sobre el procediment de les proves o una possible “formació" que, atesos els precedents, no semblarà suficient, i que per tant, ni tan sols permet als i les representants dels treballadors impugnar la normativa o demanar empara judicial.

  • Que demanem als professionals dels centres que es neguin a permetre i supervisar les proves en les condicions proposades pel Departament perquè:

    • Ni els docents, ni personal d’atenció educativa ni el personal PAS, ni encara menys l’alumnat, disposen de la formació sanitària necessària per fer una prova invasiva d'aquestes característiques.

    • Els professionals poden incórrer en greus responsabilitats civils (i probablement penals) en cas que quelcom surti malament, tant durant les proves, com en la gestió de les mostres.

    • Perquè tenen dret a negar-se a obeir una ordre… inexistent. Ja prou sobreesforç està fent la comunitat educativa, molt especialment docents i personal laboral, per mantenir escoles i instituts oberts

Podem entendre que el sistema sanitari pugui començar a quedar desbordat, i que bona part dels seus professionals hagin de prioritzar les urgències derivades de la situació. Tanmateix, també considerem imprescindible que el Departament d’Educació contracti personal amb formació sanitària (infermeria, auxiliars infermeria, graduats mitjans i superiors d’FP en l’àmbit sanitari…) per tal que substitueixi els equips de cribatge.

Entenem que no hauríem arribat a aquesta situació si, com fa anys que ho exigim, cada centre educatiu, comptés amb un professional titulat en infermeria, com a plantilla orgànica del centre i figura de referència amb la responsabilitat de protegir la salut d’alumnes i personal com succeeix ja en la majoria de països del nostre entorn. I en una patinada de dimensions còsmiques com les que aquesta setmana ha protagonitzat el Departament, és un bon moment per tornar a recordar-la.

USTEC-STEs (IAC)

5/11/20

Informació sobre l'ús de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers amb finalitats estadístiques i perquè tinguis la millor experiència d'usuari/ària. Si continues navegant, estàs donant el teu consentiment per acceptar les esmentades galetes així com la nostra política de galetes